10 ASIAA MITÄ ODOTAN TALVESSA!

Marraskuu on puolivälissä ja olemme täällä Kainuussa saaneet nauttia jo kunnon talvisista keleistä – alkukuusta mittarissa paukkui -20 astetta! Minulle talvi on mitä ihaninta aikaa vuodessa ja mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän rakastan talvea.

Olen niin onnellinen siitä, että meillä on vielä kunnon talvet – lunta ja pakkasta – sillä se räntäsade ja sohjolumi eivät kuulu omalle suosikkilistalleni. Ajattelinkin, että nyt olisi hyvä hetki miettiä, mikä talvessa onkaan niin ihanaa. Tässä siis lista asioista, joista minä olen aina innoissani ja odotan talvessa:

1. Ensilumi

Maahan satava ensilumi muuttaa loppusyksyn harmaan ja kuolleen maiseman kuin taikaiskusta puhtaaksi ja sädehtivän kauniiksi talven taikamaaksi. Joka vuosi se on yhtä ihastuttavaa! Silloin onkin lähdettävä ulkoilemaan ja ihastelemaan valkoista kauneutta.

2. Puhtaus

Ei enää kengissä ja pikkuipanan vaatteissa sisälle kantautuvaa roskaa ja hiekkaa vaan talvella on puhdasta ja raikasta. Eteinen on paljon helpompi pitää puhtaana ja siivouspäivänä kotiin saa raikkaan tuoksun, kun kantaa petivaatteet ja sohvatyynyt ulos tuulettumaan. Ah, niin ihanan helppoa!

3. Sininen hetki

Sininen hetki on aina ollut minulle jotenkin erityisen tärkeä ja rakastan sitä, miten joulun aikaan hämärä vain kestää ja kestää. Miten päivän valo taittuu keltaisesta siniseen ja vähitellen tummuu yöksi samalla, kun tähdet syttyvät taivaalle. Se on niin ihanaa ja kaunista ja kuuluu talven parhaimpiin tunnelmiin.

4. Kirkas kuutamo

Mikä olisi kauniimpaa kuin täysikuu pakkasyössä? Se, kun taivaalta sataa kirkasta pakkashötylunta kuin pieniä timantteja kuorruttaen puut ja pensaat hauraalla hunnulla, joka sädehtii täysikuun kirkkaassa valossa. Niissä öissä on ihan oma tunnelmansa – aivan kuin kävelisit lastenkirjan hopeaisessa satumaassa, jossa elämä nukkuu lumihunnun alla Jääkuningattaren lumoamana.

5. Talvi-iltojen tähtitaivas

Talven iltataivaalla loistaa hienoja tähtikuvioita, joiden liikkeen ehtii näkemään pitkän pimeän illan aikana. Otava kiertyy luoteesta koilliseen ja Orion nousee etelätaivaalle. Sen yläpuolella Härän, Kaksosen ja Ajomiehen tähtikuviot loistavat kirkkaina. Pegasus hallitsee länsitaivasta ja Linnunradan tuhansien tähtien täplittämä maitopolku erottuu kaatumassa korkealla taivaankannella. Jos jaksaa valvoa tarpeeksi myöhään, tähtitaivaan valomajakka Siriuskin alkaa vilkkumaan etelätaivaan horisontissa.

6. Paukkupakkaset ja kylmyydessä rapsahtelevat puut

Muistan kun nuorempana pakkasmittari saattoi Kuhmon perukoilla laskea -42 asteeseen – silloin oli jo hyytävän kylmä! Nykytalvina pakkanen taas näyttää harvoin laskevan alle -30 asteeseen ja se on jotenkin epätyydyttävää. Minä kaipaisin talvissa niitä kunnon pakkasjaksoja, jolloin puut kuorruttuvat lumella ja kaikki elämä tuntuu pysähtyvän hetkeksi. Illalla pakkasessa paukahtelevien puunrunkojen ääni kantautuu kauas, lumi narskuu kengän alla ja höyryävä hengitys kuorruttaa pipon ja hiukset huurteella,  jos uskaltautuu ulkoilemaan.

7. Kynttilän valo ja pitkät pimeät aamut

Aamut ovat minulle päivän parasta aikaa ja talven pimeät aamut kestävät pitkään. Voin sytyttää kynttilän ja fiilistellä rauhassa kirjoitusjuttuja teekuppi kourassa, kun päivänkajo hiipii hitaasti itätaivaalle.

8. Pakkassumut koskella

Keskitalven pakkasissa vain vuolaimmin virtaavat kosket säilyvät sulina ja pakkaspäivinä niistä kohoaa hienoa sumua. Monesti näissä sulapaikossa vilahtelee myös kosken sympaattisin ilmestys: koskikara, joka on loputtomassa liikkeessä nappaillessaan ruokaa kosken pohjalta. Jäätynyt maisema usvahunnussa on ehdottomasti minun kuvauslistallani tulevana talvena!

9. Eläinten jäljet lumessa

Lumen tultua on hauska, miten myös pienemmistä eläimistä jää jäljet. Ulkoillessa onkin helppo nähdä mitä elämää pihapiirissä pyörii: hiirien pieniä jälkijuotteja risteilee siellä täällä, ja lintujen harakanvarpaita on sikin sokin lintulaudan ympärillä. Myös isompien eläinten jälkiä voi bongata aivan kotipihan tuntumasta: jänisten loikkia pellonlaidalla, ketun helminauhajuotti ylittämässä peltoa, lumikon ja näädän hyppyjä metsän laitamilla. Jonkun kerran myös ilves on sattunut tassuttelemaan pihatien yli.

10. Revontulet

Revontulissa on taikaa. Niiden leimunta ja värien tanssi taivaalla on yksi kauneimpia asioita, mitä talvessa voi kokea. Joka vuosi odotan tähtikirkkaita öitä ja toivon hienoa revontulinäytöstä. Lapsuudesta muistan upean revontulten tanssinäytelmän, jota katsoimme äidin kanssa järven jäältä hiihtoretkellä. Mahtoiko se olla vain lapsen mielikuvitusta, mutta aivan kuin ne olisivat pitäneet ääntä tanssiessaan? Se oli jopa vähän pelottavaa mutta niin valtavan kaunista. Nyt olisikin upea päästä ikuistamaan samanlaista loimuntaa kunnon kameran kanssa.

Noiden edellä mainittujen asioiden lisäksi odotan tietenkin joulua! Mutta se on aivan oman postauksen arvoinen hehkutus.

Mikä sinusta on parasta talvessa?

Aiotko metsästää kuutamokuvia tai revontulia, vai onko talven juttu ulkoilu lumisissa maisemissa?

– Satu

Jaa tämä postaus:

4 kommenttia artikkeliin ”10 ASIAA MITÄ ODOTAN TALVESSA!”

  1. Minusta parasta talvi-illoissa on lasten ja koirien kanssa potkurointi tähtitaivaan alla kuutamon loisteessa 🌕⭐

    Vastaa

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: