ELOKUUN TAIVASTELUT

Elokuu ja sen pimenevät illat saapuvat! On aika kaivaa villaviltit ja kynttilät esiin ja myös tähyillä ensimmäisiä tähtiä tuikkimassa tummalla taivaalla. Kesän kirkkaiden öiden jälkeen niiden säihkettä on jo kaivannut! Huomaa että kesä on ollut lämmin ja kuiva. Nurmikko on paikoitellen kellastunut ja ensimmäiset kellertävät lehdet nuupottavat jo koivujen vihreydessä. Pihlajan marjat ovat vielä vaatimattoman rusehtavia mutta alkavat kuun edetessä hehkumaan punaisina.

Pilviä taivaalla.

Tähtitaivas

Elokuussa pimeät yöt saapuvat lähes koko Suomeen ja tuttujen tähtikuvioiden säihkeen voi taas nähdä taivaalla. Se hetki, kun bongaat ensimmäiset tähdet iltahämärässä, jaksaa vuodesta toiseen ilahduttaa: tuntuu kuin näkisit taas pitkästä aikaa vanhoja tuttuja. Puolen yön maissa Linnunrata kaartaa pohjois-eteläsuunnassa pää yllä ja sen tutut tähtikuviot säihkyvät maitorataa myöten: Ajomies ja Perseus pohjoisessa, Kassiopeia, himmeä Kefeus ja Joutsen pään päällä, Kotka etelässä. Karhunvartijan Acrturus hehkuu lännessä ja Andromeda idässä. Vanha tuttu Otava on puolestaan luoteessa. 

Linnunrata.

Kuu

Täysikuu on 22.8. ja uusikuu puolestaan on 8. päivä. Vähenevän kuun voi nähdä aamutaivaalla alkukuusta  

Kuu.

Aurinko

Lapissa yötön yö on päättynyt ja aurinko laski heinäkuun lopulla jo horisontin alle. Etelä-Suomessa ensimmäinen pimeä yö on 2.8. ja Kainuun korkeudella sitten kuun puolenvälin jälkeen. Lapissa yöt ovat vasta hämäriä mutta pimeys tiivistyy loppukuuta kohti mentäessä.

Auringonsäteet veneen keulassa.

Planeetat

Jupiter ja Saturnus näkyvät matalalla etelässä pimeän aikaan. Mars ja Venus laskevat auringon mukana horisonttiin eikä niitä näe yöaikaan.

Meteoriparvet

Elokuu on Etelä-Suomessa parasta aikaa nauttia tähdenlennoista: yöt ovat lämpimiä, taivas tummuu nopeasti ja maan ohitse kulkee useampikin tähdenlentoparvi. Perseidien lisäksi myös pienempiä meteoriparvia on nähtävissä runsaasti!

Perseidit-meteoriparvi kuuluu kolmen runsaimman meteoriparven joukkoon ja sen tähdenlentoja nähdään 17.7.–24.8 välisenä aikana. Tähdenlennot näyttävät tulevan Perseuksen ja Kassiopeian tähdistöjen suunnalta, mutta niitä nähdään kuitenkin ympäri taivasta. Maksimi ajoittuu tänä vuonna 12./13.8. alkuyölle, jolloin hyvissä olosuhteissa on mahdollista nähdä jopa 60 tähdenlentoa tunnissa. Perseidit-tähdenlentoparven meteorit liittyvät Swift-Tuttle -komeettaan. Ne ovat nopeita, melko kirkkaita ja jättävät usein punertavan vanan.

Eteläisten delta-akvaridien -meteoriparven tähdenlennot ilahduttavat heinä-elokuussa. Parven maksimi on heinäkuun lopussa ja sen tähdenlennot näyttävät tulevan matalalta Vesimiehen suunnalta, kaakko-etelä -akselilta. Hitaasti liikkuva, pitkä ja punertavahäntäinen tähdenlento on todennäköisesti akvaridi.

Kappa-cygnidien tähdenlentoja nähdään 3.–25.8. ja niiden maksimi ajoittuu 17.8. Parvi on aika pieni ja yön aikana voi nähdä muutaman tähdenlennon. Tänä vuonna harmillisesti kasvava kuu haittaa niiden näkemistä.

Aurigidien tähdenlentoja nähdään elokuun lopussa ja syyskuun alussa 28.8.–5.9. Maksimi on syyskuun alussa ja parhaillaan siitä voi nähdä noin viisi tähdenlentoa tunnissa. Tälle vuodelle tosin on ennustettu pientä aktiivisuushuippua, jolloin voi nähdä jopa kymmenen tähdenlentoa tunnissa. Aurigidien tähdenlennot ovat nopeita ja ne näyttävät tulevan Ajomiehen Capellan suunnalta.

Tähtitaivas ja tähdenlento.

Ilmakehä

Ukkosrintamat ovat elokuussa todennäköisiä lämpimien ilmamassojen törmätessä kylmempiin ilmarintamiin. Ursan myrskybongaus-sivustolta löytyy turvallisuusohjeistusta aloittelijoille sekä vinkkejä myrskyolojen valokuvaukseen, jos on sellaisesta kiinnostunut. Elokuun hämärissä olosuhteissa kaukaisen ukkosen voi myös nähdä äänettöminä elosalamoina tai kalevantulina.

Ukkoskuurojen ja vesisateiden jälkeen voi tietysti nähdä sateenkaaria, ja pääsateenkaaren lisäksi voi bongata myös sivusateenkaaren. Näiden välinen taivas on yleensä tummempi, ja pääsateenkaaren sisäsivuilla on mahdollista nähdä vaaleanpunaisia ja vihreitä interferenssikaaria. Muista sateenkaaren yhteydessä nähtävistä ilmiöistä voit lukea Ursan sivuilta täältä.

Sateenkaari.

Valaisevia yöpilviä näkyy edelleen elokuussa laajoinakin rintamina, mutta niiden määrä alkaa vähetä kuun puolen välin jälkeen.

Kun ilma jäähtyy illan ja yön aikana, erilaiset sumuilmiöt ovat mahdollisia peltojen ja vesistöjen yllä. Auringon noustessa havaitsija voi myös nähdä varjonsa ympärillä värillisen gloorian auringon vastakkaisella puolella ja värillisen kiekon sivuilla voi myös näkyä himmeitä valkoisia sumukaaria.

Elokuinen usva järven yllä.

Lintubongaus

Valoisan kesän jälkeen linnun alkavat suunnitella muuttamista etelään. Elokuussa pääskyt parveilevat sähkölangoilla ja antenneissa ja niiden kujerrus kuuluu sisälle asti. Varsinainen syysmuutto alkaa kuitenkin vasta syyskuussa.

Lintupesue.

Kesäisiä juttuja

Elokuussa poimitaan marjoja ja yritetään ruksia kesän to-do -listaa pienemmäksi. Heinäkuussa tuli jo poimittu talven mansikat ja lakat sekä aloiteltu mustikkasesonkia. Kainuun korkeudella mustikat eivät ole vielä liian kypsiä vaan ne irtoavat helposti kantoineen, joten mustikkametsään kannattaa suunnata ehkä vähän ajan päästä. Aikaisten lajikkeiden viinimarjat puolestaan ovat jo kypsyneet ja loppukuuta kohti mentäessä päästään poimimaan myöhäisempiä lajikkeita. Sienisesonki on yleensä parhaimmillaan elokuussa mutta nyt kuivan kesän jälkeen voi olla, että saalis jää aika vaatimattomaksi.

Kesän lakkasaalista.

Mukavia marjanpoimintahetkiä ja tunnelmallista elokuuta kaikille!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: