KAINUUN KEVÄT

Muistan, kun kävin nuorempana vierailemassa Tunturi-Lapin luontokeskuksessa Enontekiöllä, siellä oli näyttely tunturi-Lapin 8 vuodenajasta. Mietin jo silloin, miten täällä Kainuussakin on nähtävissä samalla tavalla kahdeksan vuodenaikaa, ja miten kevät jakautuu itse asiassa kolmeen erilaiseen vuodenaikaan: kevättalveen, kevääseen ja kevätkesään.

Kevättalvi on minulle sitä aikaa, kun aurinko alkaa lämmittää puiden runkoja, sulattaa niistä talvisen pakkashuurteen ja puiden latvukset loistavat syvän vihreinä. Siihen kuuluvat kirkkaat aurinkoiset päivät, hankikelit ja kylmät tähtikirkkaat yöt. Pimeän talven jälkeen aamut ja illat valostuvat vauhdilla ja yhtäkkiä tajuaa, että ollaan menossa kohti kesää. Tähän aikaan kuuluu pilkkiminen, ja meillä myös perinteisesti polttopuiden ajo metsästä.

Kevät on taas sitä, kun lumet alkavat sulaa, pälvet paistavat ja päivät lämpenevät. Kevään edetessä ensimmäiset muuttolinnut saapuvat; lokkeja voi nähdä järvien sulissa ja ensimmäiset joutsenten kiljahtelut kantautuvat joelta. Kevät on vaihtelevaa aikaa ja siihen kuuluu räntä- ja vesisateita, yöllisiä pakkasia sekä kirkkaita ja kuulaita päiviä, jolloin paljastuvan maan tuoksu leijuu ilmassa. Pajunkissat pullottavat ja ensimmäiset leskenlehdet ja koiranputket kurkistavat maasta. Keväällä aamut ovat täynnä lintujen laulua ja valoisat illat innostavat puuhailemaan ulkosalla.

Kevätkesä on se hetki, kun luonto alkaa viheriöimään talven jäljiltä. Minä sanon sitä viherräjähdykseksi, sillä niin nopeasti kaikki muuttuu vihreäksi. Parhaimmillaan yhden viikon aikana koivut kasvattavat lehtensä ja keväinen paljaus muuttuu kevätkesän raikkaaksi vaaleanvihertäväksi hunnuksi, joka pukee kaikkea kasvikuntaa. Korpiorvokit ja käenkaalet kukkivat ja tuomi aloittelee kukintaa. Kaikki on niin tuoretta, heleää ja raikasta. Tämä on ehdottomasti yksi kauneinta aikaa vuodesta ja loistava ajankohta ulkoiluun, sillä itikat eivät ole vielä haittana.

Kainuun keväässä on siis monta vuodenaikaa ja niistä kullakin on omat leimalliset piirteensä. Minä rakastan vuodenaikoja ja hämmästelen sitä, miten joka vuosi jaksaa olla niin innoissaan samoista asioista; kirkkaista keväthangista, puiden pälvistä, peipon ensimmäisestä railakkaasta laulusta, leskenlehdistä ja puhkeavista puiden silmuista.

Kevät on ihanaa aikaa!

-Satu

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: