LASKIAISEN VIETTOA KAINUUN PERUKOILLA

Taivaalta satoi räntää ja lämpömittarin lukemat olivat jumahtaneet nollan tuntumaan. Ei aivan sitä mitä laskiaiselta toivoisi mutta maassa oli sentään valkoista ja taivaalta satavan tavaran olomuoto oli kiinteä eikä nestemäinen, joten huonomminkin voisi olla.

Minun piti virkistää muistiani ja selvittää miksi laskiaista oikein vietetään ja miksi on sekä laskiaissunnuntai että laskiaistiistai. Laskiainen on kuin onkin kirkollinen juhla ja sen voi sanoa olevan pääsiäistä edeltävän paaston alkamisjuhla. Laskiaissunnuntain ajankohta on seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä ja laskiaistiistai on tästä kaksi päivää myöhemmin. Tiistai on viimeinen päivä, jolloin voi syödä lihaa ennen pääsiäistä, sillä siitä alkaa 40 päivää kestävä paasto.

Meille laskiainen on ulkoilua ja laskiaispullia ja päätimmekin laskiaisen kunniaksi lähteä koko perhe mäen laskuun harjuille. Autoon pakattiin pulkat ja rattikelkka sekä tietysti vaaleanpunainen nalle, joka on viime aikoina kulkenut tiiviisti mukana meidän ulkoilureissuilla.

Tirppa on vain siinä iässä, ettei mäenlasku oikein pitkään jaksa kiinnostaa vaan mukavampaa on istua pulkassa. Niinpä meidän laskiainen oli sitä, että isä tai äiti sai toimia vetojuhtana. Onneksi harjuilla kulkee vähän käytössä oleva hiihtolatu, jota pitkin oli hyvä käydä pienellä ulkoilulla. Nalle oli totta kai mukana omassa pulkassaan.

Palatessa yritimme bongata koskesta koskikaraa mutta tällä kertaa lintua ei näkynyt. Jokimaisema oli tietyllä tavalla todella kaunis – kaikki oli harmaata kuin värit olisi sammutettu räntälumen alle ja vain musta virta ja valkoinen lumi loivat kontrasteja. Ajankohta vain oli hieman väärä, sillä minulle helmikuu olisi vielä ihania paukkupakkasia ja puuterilunta mutta nyt tunnelma oli aivan kuin huhtikuussa, kun talvi tekee vielä viimeisiä vastaiskuja ennen kevään saapumista.

Kelistä huolimatta oli mukava käydä ulkoilemassa ja kotona ohjelmassa olikin sitten laskiaispullien leipominen!

Kivaa laskiaista kaikille!

– Satu

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: