MIETTEITÄ PÄIVÖ-MYRSKYN JÄLKIMAININGEISSA

Päivö-myrsky pyyhkäisi alkuviikosta Itä-Suomen läpi ja jätti jälkeensä melkoista tuhoa. Tiistaina Itä-Suomessa sähkö olivat poikki 100 000 asukkaalta. Puita kaatui ensimmäisen arvion mukaan 0,5 miljoonan kuution edestä, noin 20 miljoonan euron arvosta. Pahimmat tuhot osuivat Pohjois-Karjalaan ja Pohjois-Savoon.

Kyllä Kainuussakin metsää lakosi kuin viljaa. Teiden varsilla juurineen kaatuneita puita kenotti siellä täällä. Myrsky oli pyyhkinyt Oulujärven rantuetta ja maihin päästyään katkonut puita runkoineen. Satu kävi perjantaina Kajaanissa ja matkan varrella oli alueita, joista metsä oli laonnut kokonaan. Se oli aika villi näky, kun isojen puiden rungot olivat vain rapsahtaneet poikki. Omin silmin nähtyjen tuhojen lisäksi tuttavilta on kuullut juttuja talojen ja pihapiirin rakennusten päälle kaatuneista puista. Yhdessäkin paikassa koirat ihmettelivät häkissään, kuinka täällä nyt ollaan, kun suuri mänty oli kaatunut häkin päälle ja toisaalla traktorin katto meni ruttuun puunrungon voimasta. Vuosisatoja kasvaneet puut olivat niianneet tämän myrskyn käsittelyssä.

Meidän kotipaikassa myrsky oli nakellut kasvihuoneen huopakaton ympäriinsä. Äiti yritti laittaa meille siitä kuvaa, mutta myrsky oli katkonut sähkölinjat ja kännykkäyhteydet niin, etteivät viestit lähteneet. Satun koti Sotkamossa onneksi säästyi tuhoilta, ja hän selvisi vain terassin siivoamisella. Kesäkukatkaan eivät kärsineet pahoja tuhoja, mikä oli hyvinkin oleellinen asia, ja niistä nähtiin kivoja kuvia torstaina.

Yle listasi jutussaan viime vuosikymmenten pahimmat metsätuhoja aiheuttaneet myrskyt. Viidestätoista myrskystä kymmenen ajoittuu viimeiseen vuosikymmeneen. Ei varmaan tarvitse miettiä metsävakuutuksen ottamista. Täytyy kyllä sanoa, että on pelottavaa, kuinka nopeasti ilmasto on täällä Suomessa muuttunut. Ei meidän lapsuudessa ollut tällaisia myräköitä. Jo yhden sukupolven aikana tuntuu, että talvet ovat muuttuneet aivan toisenlaisiksi. Kunnon pakkaset, kun mittari lähentelee miinus neljääkymmentä, ovat vain muisto, ja kaikki ikävät kammotukset, kuten hirvikärpäset ja punkit, leviävät leutojen talvien myötä yhä vain pohjoisemmaksi.

Sanna ahdistui Kempeleen kamalasta loskatalvesta niin, että kävi allekirjoittamassa Pelastetaan talvet -vetoomuksen. On surullinen ajatus, jos omat lapset eivät pääse enää rakentelemaan lumilinnaa tai hyppimään lumikasaan katon päältä. On myös surullista, millaisessa ilmastoahdistuksessa nykyajan nuoret joutuvat elämää. Ei meillä ollut teineinä tuollaisia huolia.

Toivottavasti maailman politiikka muuttuu ympäristöystävällisempään suuntaan ja muistetaan, että myös yksittäiset teot kannattavat. Suomalaiset kuluttavat paljon, vaikka meitä on vähän, joten omilla valinnoilla on oikeasti väliä. Eikä niiden tarvitse olla mitään monimutkaisia tekoja vaan pieniä muutoksia arjen tottumuksissa, joilla voi saada jo paljon hyötyä aikaiseksi. Suosi kotimaista ruokaa ja vähennä lihan syöntiä. Vältä lentämistä ja suosi kotimaan matkailua. Kierrätä ja tee ostoksia maltillisesti. Ei kaikkea tarvitse ostaa omaksi ja esimerkiksi elektroniikkaa kannattaa hommata vuosiksi eteenpäin, eikä hankkia aina vain markkinoiden uusinta uutuutta.

Viime vuosina mekin olemme miettineet ja muuttaneet omia kulutustottumuksiamme. Hoitovapaalla se käy oikeastaan aika itsestään, sillä rahaa ei kertakaikkisesti ole käytettävissä saman vertaa kuin työelämässä ollessa mutta tavallaan se on ollut myös hyvä, sillä nyt on huomannut kuinka vähällä sitä oikeasti tulee toimeen ja voi elää hyvin onnellisena.

Esimerkiksi vaateteollisuus on eräs saastuttavimmista teollisuuden aloista, ja nykyisin uusia vaatteita tulee hankittua hyvin maltillisesti. Lasten vaatteet saadaan onneksi suurimmaksi osaksi käytettyinä, joten niistä ei tarvitse niin ahdistua. Suomessa on hieno kierrätyssysteemi ja muovinkeräys on tehnyt sen, ettei sekajätettä oikeastaan enää edes synny. Meidän kierrätyssynti taitaa olla vanhojen kännyköiden hautominen kaappien uumenissa. Ne kannattaisi vielä kiertoon, jotta harvinaisia metalleja saataisiin taas raaka-aineiksi, sillä jopa 99% kännykän materiaaleista voidaan ottaa uusioköyttään. 

Vaikka kukaan ei voikaan sanoa sadan prosentin varmuudella, että ilmasto on muuttumassa ja se johtuu ihmisen toiminnasta, silti ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet ja se herättää huolen siitä, millaiseksi tulevaisuus muodostuu meidän lapsillemme ja lapsenlapsillemme. Pidetään kaikki yhdessä huoli ympäristöstämme, etteivät meidän välinpitämättömyyden aiheuttamat ongelmat jäisi taakaksi jälkipolvillemme.

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: