PÄÄSIÄISEN AURINKOISET ULKOILUKELIT

Minulla on ollut koko viikon tarkoitus kirjoittaa meidän pääsiäisen aikaisesta Kuhmon reissusta. Viimeinkin nyt viikonloppuna pääsin hörppimään aamukahvia rauhassa ja kuuntelemaan, kuinka joka keväinen vieras eli meidän pihalla pesivä mustarastas luritteli ulkona. Kiireettömät aamut ovat kyllä parasta.

Hangilla lasten kanssa.

Meillä oli pääsiäisen aikaan pitkä viikonloppu ja menimme jo keskiviikkoiltana mummolaan. Siellä oli taas leipomukset odottamassa ja ruoka valmiina, lastenhoidossakin pääsi helpolla, kun typy löysi tutut lelut kätköistään ja viihtyi niiden parissa. Ihanan helppoa! Viime käynnistä olikin aikaa lähes kuukausi, joten ilta meni yhdessä hujauksessa.

Torstai-aamuna suuntasimme mummun, lasten ja Vitin kanssa ulkoilemaan järvelle. Minulle pääsiäiseen kuuluu aurinkoinen ja kaunis ilma, mutta nyt oli pilvistä ja satoi suuria lumihiutaleita. Onneksi ei kuitenkaan tuullut pahasti ja järvellä oli kiva ulkoilla. Harmillisesti potkuri ei kulkenut mihinkään, joten sillä hurjastelu jäi nyt välistä. Vauva oli mukana ahkiossa vaunukopassa ja typy halusi välillä itse vetää siskoaan. Siinä oli neitille oikein hyvää ulkoilua.

Kainuussa ulkoilemassa pääsiäisen aikaan.
Vauva nukkuu ahkiossa.
Lasten kanssa ulkoilemassa järvellä.

Satu tuli päivällä lasten kanssa ja tytöt kirmasivat heti leikkimään keskenään. Viime aikoina leikit ovat sujuneet kivasti eikä nytkään kuulunut kinastelua. Joimme Satun kanssa päiväkahvia ja mietimme, onko nyt koittanut tämä aika, jolloin tytöt osaavat leikkiä nätisti keskenään. On nimittäin hieman helpompaa, kun heitä ei tarvitse koko ajan paimentaa! Junioriosastossa riittää tosin vielä tekemistä ja saa nähdä millainen taistelupari heistä tulee.

Kevät on edennyt jo niin pitkälle, että pihamaa oli osittain sula, joten kurahousut ja hanskat tulivat päiväleikeissä tarpeeseen, kun tytöt keittelivät mutavelliä ja ammensivat vesisaavista lisää vettä leikkeihin. Onneksi mummolassa on iso leivinuuni, jonka päälle leikeissä kastuneet vaatteet saa kuivumaan.

Kuraleikkejä keväällä.
Kuraleikkejä keväällä pääsiäisen aikaan.

Seuraavana yönä oli pikkuisen pakkasta, joten perjantaiaamuna suuntasimme koko poppoo järvelle kohti läheisiä kallioita. Tällä kertaa Niku oli riemuissaan mukana. Järvellä oli vähän lunta, joten hanki kantoi ja tytöt juoksentelivat pitkin poikin, kun kulkeminen oli niin helppoa.

Lapset järvenjäällä pääsiäisenä.

Aurinko oli jo osittain sulattanut kalliot esiin ja siellä oli näppärä kiipeillä sulia kohtia pitkin. Kiipesimme ylös suurin toivein mutta mäenlasku ei sujunutkaan ihan niin vauhdikkaasti kuin kuvittelimme, sillä hanki petti monin paikoin. Toisaalta siinä oli se hyöty, ettei tarvinnut koko ajan pelätä lasten laskevan puuhun mutta jokin vauhdintunne siitä hommasta jäi puuttumaan. Suuntasimmekin pian parempaan paikkaan, jossa kovettunut kelkanjälki kantoi ja lapset saivat laskea rattiskalla ja pulkalla. Kun vielä ulkoilun jälkeen mummu leipoi lasten kanssa päiväherkuksi munkkeja, oli ihana paistatella kuistilla kevätauringossa ja kuunnella lintujen laulua.

Ulkoilemassa pääsiäisenä.
Ulkoilemassa pääsiäisen aikaan lasten kanssa.
Lasten kanssa munkkien leipomista.

Lauantainvastaisena yönä oli rapsakampi pakkanen ja suuntasimme heti aamutuimasta ulkoilemaan hangille. Pellolla hanki kantoi hyvin ja suuntasimme kohti lähimetsää, josta yritimme löytää siellä talven asustaneen riekon. Tietenkään sitä ei löytynyt silloin, kun olisi kaivattu. No, suuntasimme sitten metsään ulkoilemaan ja moottorikelkan jälkeä pitkin oli hyvä kävellä. Tirppa halusi taluttaa Vitiä, joka onkin hyvä talutettava eikä vedä niin kuin Niku. Tosin paluumatkalla Viti hoksasi ahman jäljet, jotka saivat virtaa vanhukseen ja hyvä kun se ei karannut siinä hötäkässä!

Ulkoilemassa pääsiäisen aikaan hangilla.

Kunnon aamupalan jälkeen oli vuorossa vuotuinen pääsiäisperinne: suklaamunien etsintä. Sitä on harrastettu ensin isosiskon lasten kanssa ja nyt oman jälkikasvun kanssa. Tytöt olivat tietenkin riemuissaan ja nyt kun he ovat jo vähän isompia, he osaavat kuunnella vihjeitä: onko se muna lintu (korkealla) vai kala (matalalla) tai onko menossa kohti lämmintä (lähestyy) vai kylmää (kauemmas). Onkin hauska, miten näitä juttuja mitä muistaa omasta lapsuudesta ja niitä voi nyt ottaa mukaan perinteisiin omien lasten kanssa.

Päivällä suuntasimme sitten kyläilemään toiseen mummolaan ja sieltä sitten sunnuntaina kotia kohti. Oli kyllä ihana miten hyvä keli pääsiäiselle sattui! Saimme ulkoilla lasten kanssa urakalla ja nauttia keväisestä menosta. Tällaisista reissuista jää aina niin kivat muistot.

Aurinkoista huhtikuun loppua kaikille!

– Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: