SYKSYINEN VIIKONLOPPU MUMMOLASSA

Meillä oli kiva syksyinen viikonloppu mummolassa lasten kanssa. Olimme innoissamme yhteisestä ajasta ja suunnittelimme katsovamme kirjoitusjuttuja ja ehkäpä myös käyvämme valokuvailemassa. Mummulla taas oli suunnitteilla puuhaa lasten kanssa: kasvihuoneesta pitäisi kerätä tomaatit ja punajuuret, porkkanat ja perunat nostaa pellosta.

Karviaisen marjoja.

Perjantai-iltana lapset ulkoilivat mummun kanssa ja harvensivat karviaismarjapensasta sadostaan, me taas hoidimme vauvaa ja puhuimme kirjajutuista. Saimme viimein tulostettua käsikirjoituksen ensimmäisestä kirjastamme ja suunnittelimme sen läpikäymistä. Sanna teki myös täsmäiskun kameran kanssa, kun saderintaman edessä järven päällä näkyi hieno sateenkaari ja maisema maalautui kellertävän hohtoisesta valosta. Upea vasarapilvimäinen pilvimassa vyöryi kauempana peltojen takana ja siitä sai myös hienoja kuvia.

Upea sateenkaari järven yllä.
Sadepilvi ja auringonpaiste.
Sadepilvirintama.

Illalla lapset olivat niin ylivirittyneitä, että juoksentelivat ympäriinsä kuin päättömät kanat ja olikin oma hommansa saada heidät nukkumaan. Tämä iltavilli heijastui myös nukkumiseen ja yö oli hieman levoton. Me molemmat heräsimmekin lauantaiaamuna hyvin nuutuneina. No, siitä onneksi selvittiin ja päivällä oli hieno keli puuhailla lasten kanssa syksyisiä juttuja. He kärräsivät punajuuret kellariin mummun kanssa ja tyhjensivät kasvihuoneen talvitelolle. Viinimarjapensaissa oli hyvä leikkiä piilosta ja samalla tietysti maistella niihin jääneitä marjoja. Myös vadelmapuskan antimet tekivät hyvin kauppansa.

Kottikärryllä työntelyä syksyisissä puuhissa.
Piilossa viinimarjapensaassa.
Viinimarjojen syöntihommissa.
Kiikkumassa laudalla.

Pahin villitys oli onneksi saatu perjantaina villittyä ja, kun mummu lähti ja isosisko tuli kyläilemään, lapset leikkivät rauhassa muistipelikorteilla ja ilta oli huomattavasti rauhallisempia kuin edellisiltana. Sanna kävi vielä kuvaamassa kirkasta tähtitaivasta itkuhälyttimen kanssa, kun typy nukkui niin sikeästi. Syksyinen yö – kun ympärille laskeutuu samettinen pimeys, jossa tuhannet tähdet tuikkivat taivaalla ja Linnunrata säihkyy hienona – on vain niin upea näky.

Linnunrata ja tuikkiva tähtitaivas.

Taivaalla risteili lukuisia satelliitteja ja myös yksittäisiä tähdenlentoja välähti pää ylitse. Onneksi niitä piirtyi myös kameran näytölle. Rannalla tähdet heijastelivat tyynestä järven pinnasta ja vastarannan valot piirtyivät pimeydestä selvästi. Oli mukava katsella tuttuja tähtikuvioita ja miettiä, että niitä saisi ihailla taas seuraavan puoli vuotta. Mars näkyi idässä epätavallisen kirkkaana ja meidän piti katsoa Ursan Tähtikartta-sivustoa, että uskoimme tuon kirkkaan planeetan olevan Mars. Useina vuosina se on selvästi Venusta himmeämpi ja punahehkuinen. Nyt se oli kirkas ja selvästi erottuva kuten Venus ja Jupiter.

Tähtitaivas syksyllä.
Mars ja tähtitaivas.

Sunnuntaiaamuna ehdimme jo riemuita rauhallisesta aamuhetkestä, kun lapset nukkuivat ja Sanna suunnitteli kameran ulkoilutusta, sillä aamu valkeni upean vaaleanpunahehkuisena! Riemu loppui kuitenkin lyhyeen, sillä typy heräsi juuri kun hän selvisi ulos. Eipä siinä sitten muuta kuin vaatteet päälle ja typy pääsi äitin kanssa kuvailemaan. Hän piteli tolkkuna kuvausapulaisena kameran linssinsuojusta ja katseli äitin kuvailua. Järvellä leijuva usva oli upean näköinen vaaleanpunaisessa valossa ja yöpakkasen kuorruttamat ojanpientareet ja kukat olivat myös kauniita! Kirpakan aamu-ulkoilun jälkeen olikin kiva mennä hörppimään kahvia ja kuumaa maitoa.

Vaaleanpunainen auringonnousu.
Pikkuinen valokuvausapulainen.
Vaaleanpunainen aamu ja usvaa järvellä.
Kuuraiset lehdet.
Kuurainen kukka syksyllä pakkasyön jälkeen..

Aamupalan, aamupäiväulkoilun ja lounaan jälkeen olikin aika suunnata koteja kohti. Viikonloppu meni taas yhdessä hujauksessa mutta siitä jäi aivan ihania muistoja syksyisistä puuhista lasten kanssa. Me jäimme kaipaamaan rauhallista aamutuokioita kirjajuttujen ja aamukahvin parissa, mutta joku toinen kerta sitten!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: