TALVILOMAREISSULLA KAINUUN MAISEMISSA

Talvi alkaa jäädä taa ja taas on se aika vuodesta, kun kevätaurinko paistaa ja paljastaa armotta lasten lähmäiset käden- ja nenänjäljet ikkunoissa. Näin lisääntyvän valon myötä sitä tuntee itsekin olonsa virkeämmäksi ja sehän sopii, sillä nyt alkaa olla ulkoilukelit parhaimmillaan ja valoa riittää iltaan asti.

Avanto järvellä.

Tämä nykyinen maailmantilanne tosin heittää melkoisen varjon näihin päiviin ja on niin uskomatonta ajatella, että Euroopassa soditaan. Uutisia on tullut selattua turhankin paljon ja välillä mieleen on tullut, että entä jos itse joutuisi lähtemään pakoon? Jättämään kotinsa. Millaiseen maailmaan tässä on noita pieniä ja viattomia lapsia kasvattamassa? No, turha murehtia liikaa, kun ei tulevaisuutta voi ennustaa. Nyt onkin vain yrittänyt nauttia näistä hetkistä lasten kanssa!

Jäniksen jälkiä.

Meidän hiihtolomaviikko alkoi samoissa merkeissä kuin syyslomakin: sairastellen. Typy nappasi hoidosta noron ja se tarttui sitten parin päivän viiveelle meihinkin, joten sai aika monta päivää toipua ennen kuin päästiin loman viettoon. Vauva onneksi sairasti taudin niin lievänä, että hänestä tuskin huomasi mitään oireita.

Lopulta saimme hiihtoloman ponkaistua käyntiin ja pääsimme mummolaan. Satu tuli sinne myös lasten kanssa ja meillä oli monta päivää aikaa ulkoilla ja puuhata porukassa. Nykyisin se on jo paljon rentouttavampaa, kun isommat lapset ovat 3- ja 4-vuotiaita ja yhdessä leikkiminen sujuu kivasti eikä meidän tarvitse koko ajan toimia erotuomarina. Toki aina pieniä kiistoja tulee, mutta ei lähellekään niin usein kuin pienempinä. Seuraavaksi saa jännittää millainen taistelupari noista nuoremmista kasvaa.

Ulkoilemassa kevättalvella.
Ulkoilemassa lasten kanssa.

Tämä kevättalvi on mitä parasta ulkoiluaikaa ja lasten kanssa ehdittiin puuhata monenlaista: laskettiin mäkeä, kaivettiin lumilabyrinttia, ulkoiltiin lähimetsässä ja bongailtiin eläimiä. Pellon laidalla pulmusparvi ruokaili koivikossa ja tytöt hiippailivat lähemmäs katsomaan niiden ruokailua. Yhtenä päivänä kävimme myös katsomassa naapurissa työskentelevää kaivuria ja siitähän pieni poika oli aivan riemuissaan. Hän seisoa tojotti ahkion kyydissä aitaa vasten ja katsoi lumoutuneena suurta liikkuvaa kauhaa.

Kaivuria katsomassa.

Mummolasta suunnattiin sitten toisen mummolan kautta mökille. Siellä on oltu viimeksi syyskuussa, joten oli kyllä hauska päästä pitkästä aikaa mökkeilemään. Aluksi mökki oli vähän kolea mutta merinovillavaatteiden ja pipojen kanssa pärjättiin siihen asti, että takan lämpö alkoi vastautua.

Avannon tekoa.

Ulkoilun lomassa teimme avannon ja kannoimme saunalle veden valmiiksi iltaa varten. Sen jälkeen olikin hyvä paistaa makkarat, joten ruuan laitossa pääsi tällä kertaa helpolla. Illalla saunaa lämmitellessä oli kiva laskea mäkeä mutta se ulkoilu loppui nopeasti siihen, kun typy onnistui kastelemaan jalkansa avannossa. Se oli onneksi niin pieni, ettei sinne mahtunut humpsahtamaan, mutta jalka siellä kastui hyvin. Hirvittävän ehtiväisiä nuo pikkuiset kyllä ovat…

Kevättalven maisemaa hiihtolomalla..
Mäenlaskussa.

Illalla olikin kiva saunoa yhdessä. Vauvakin pääsi ensimmäisen kerran mökkisaunaan alalauteille ihmettelemään, että missä sitä ollaan ja läpsytteli vannassa vettä. Iltapalan jälkeen lapset nukahtivat hetkessä ja meillä oli miehen kanssa harvinainen hetki tunnelmoida hetki kahdestaan sohvalla. Tässä vauva-arjessa sellainen on melkoista luksusta.

Usvainen kevättalven aamu.

Aamulla ihmettelin kahvikuppi kourassa, että miten järvi on kokonaan usvan vallassa? Se näytti niin hienolta, että kahvittelu unohtui ja säntäsin heti näpsimään kuvia, ettei usva vain ehtisi haihtua. Se oli kuitenkin pysyvää sorttia ja kesti koko aamun. Kävin näpsimässä uudemman kerran kuvia, kun aurinko alkoi loistaa usvaverhon takaa ja järvellä oli kaunis kullanhehkuinen valo. Miten se osaakin olla että aina, kun olemme lähdössä täällä, on aivan upeat kelit?

Usvaa järvellä kevättalvella.

Nyt on tämän vuoden mökkeilykausi avattu. Oli taas kiva käydä Kainuun maisemissa lomailemassa, vaikka lomaviikko ei alkanutkaan ihan niin kuin suunniteltiin.

Ihanaa maaliskuun jatkoa kaikille!

– Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: