TOUKOKUUN TAKATALVI

Toukokuun keli voi Kainuussa olla varsin vaihteleva. Joinakin vuosina saamme nauttia keskikesän veroisista helteistä ja toisina taas pakkasöistä ja kunnon takatalvista. Tänä vuonna ja varsinkin viime päivinä olemme saaneet tuta tuon jälkimmäisen ihanuuden, kun pari yötä sitten pihaan oli tupsahtanut kymmenen sentin lumikerros, joka ei ole vieläkään kunnolla sulanut. Olikin hieman erikoista puuhailla pihalla, kun siellä oli kirkas lumipeite, korkealla loistava aurinko ja metsiköstä kauas kantautuva peippojen laulukonsertti.

Varsin viehättävän erikoinen keli siis.

Tämä kevät on ollut viileä ja sen hidasta etenemistä kuvaa myös se, että hyönteissyöjiä muutti Birdlifen mukaan harvinaisen vähän huhtikuun aikana. Yöpakkasia on vieläkin joka yö, vaikka kolmannes kuukaudesta on kohta jo takana. Yleensä olen saanut tehtyä huhtikuun loppuun mennessä talven jäljiltä pihahommat hyvälle mallille; rapsutellut haravalla nurmikot, perannut kukkapenkeistä kuolleet kasvit ja lannoittanut kukkapenkit ja pensaat, mutta nyt ne kaikki ovat vielä lumen alla!

Olen asunut nykyisessä kodissamme yli kymmenen vuotta enkä muista, että kertaakaan täällä olon aikana kevät olisi ollut näin hyytävä. Pikemminkin viimeisin vuosikymmen on ollut niin lämmin, että vappuna on ollut helteet ja puolen vuosikymmentä sitten, kun vietimme loppukuusta keväthäitämme, koivuissa oli täysi lehti ja tuomen kukat somistivat juhlapaikkaamme. Nyt ei ole vihreydestä vielä tietoakaan.

Mutta ehkä se on osa tätä kevään viehätystä; kelit vaihtelevat vuosien välillä ja myös kevään aikana voi käydä niin että yhdessä hetkessä lämpö hellii ja herättää jo toiveet kesäisistä keleistä, mutta sitten tuuli kääntyy pohjoiseen ja tuo takatalven nopeammin kuin ehtii kaivaa jo kesätelolle laitetut villakalsarit ja haalarit kaapista.

Se on kuitenkin varmaa, että kyllä se kesä on tulossa, vaikka välillä vähän lunta nakkelisi!

Keväisiä hetkiä!

-Satu

Jaa tämä postaus:

Yksi kommentti artikkeliin ”TOUKOKUUN TAKATALVI”

  1. Päivitysilmoitus: Ek Villain Returns Online

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: