ARVOSTELUPALVELUSTA SAA RAKENTAVAA PALAUTETTA KÄSIKIRJOITUKSESTA

Pitkän puurtamisen jälkeen sinulla on viimein käsikirjoitus valmiina ja mietit mitä tehdä sen kanssa? Lähetätkö sen suoraan kustantamoon vai pitäisikö se luetuttaa ensin jollakulla? Mutta kenellä? Olisiko lähipiirissäsi joku, joka voisi lukea tekstisi? Monet kirjailijat, esimerkiksi Ilkka Remes ovat kertoneet, että heillä on luottolukijat, jotka antavat heille palautetta käsikirjoituksesta.

Vai tuntuuko ettet haluaisi luetuttaa sitä kenelläkään läheisellä tai arvelet, ettet saisi sieltä objektiivista palautetta. Tähänkin on monia vaihtoehtoja. Oliko sinulla yläasteella tai lukiossa mukava äidinkielenopettaja? Ehkä voisit kysyä suostuisiko hän kommentoimaan tekstiäsi? Tai toimiiko kotikaupungissasi kirjapiiri tai kirjoituskurssi? Kannattaa kysyä kurssin vetäjän kiinnostusta vilkaista tekstiäsi.

Me olemme luetuttaneet tekstipätkiä äidillämme ja puolisoillamme mutta esimerkiksi miespuolisten kommentit ovat olleet, että kodin ilmapiirin ylläpitämiseksi ei kyllä uskaltaisi edes kertoa kovin negatiivista palautetta. Paljon siitäkin on sitten hyötyä, kun mies sanoo, että ihan kiva sitä oli lukea…

Me päätimmekin lähettää tekstipätkän kirjastamme arvostelupalveluun, koska sieltä ainakin saa objektiivista palautetta. Emme halunneet luetuttaa sitä vielä ystävillämme, vaan kuulla kirjoittamiseen perehtyneen kommentteja kirjoitustyylistämme ja tarinan uskottavuudesta. Minä käytin toissasyksynä yli kuukauden siihen, että muokkasin käsikirjoituksemme kaksi ensimmäistä lukua mahdollisimman valmiiksi ja lähetin sen Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat (STK) ry:n jäsenilleen tarjoamaan arvostelupalveluun arvosteltavaksi (lisätietoa palvelusta yhdistyksen esittelysivulla). STK:n jäsenmaksu oli 16 € eikä lyhyen, novellimittaisen tekstin arviointi maksanut jäsenelle mitään. Kokonaisen romaanimittaisen käsikirjoituksen arviointi maksaa 150 €:sta ylöspäin.  

Erinäisten syitten takia vierähti useampi kuukausi ennen kuin saimme palautteen käsiimme ja voin sanoa, että sitä jännitti odotella, mutta se kannatti ja saimme arvioijalta todella hyviä vinkkejä ja teräviä havaintoja, kuinka tekstiämme voisi parantaa. Hän oli jaotellut palautteen napakasti ja jaan tässä hänen arviointityylinsä jäsentelyn pääpiirteet:

  1. Yleisiä huomioita
  2. Tempo ja toiminta
  3. Kieli ja kerronta
  4. Näkökulmat
  5. Ympäristön kuvailu
  6. Hahmot ja hahmojen syvyys
  7. Hahmojen toiminnallisuus
  8. Tarinan konfliktit

Tuntui rohkaisevalta saada ulkopuoliselta lukijalta kommentteja, että teksti on lupaavaa ja parantelun jälkeen siitä on varmasti iloa muillekin lukijoille. Parasta palautteessa oli kuitenkin se, että siinä nostettiin esille ongelmakohtia, jotka oli itsekin tavallaan tiedostanut mutta ei vain ollut osannut puuttua niihin. Palaute antoi myös muutamia ihan käytännön vinkkejä tekstin ja tarinan uskottavuuden parantamiseksi ja muokkasimme ilolla käsikirjoitustamme näiden vinkkien mukaan.

STK:n arvostelupalvelu oli tuolloin meidän tarpeeseemme hyvä vaihtoehto. Sen lisäksi kokonaisen romaanimittaisen käsikirjoituksen arvosteluun on saatavilla monia eri vaihtoehtoja riippuen rahasummasta mitä olet valmis siihen sijoittamaan. Lyhyt 300 sivuinen teksti on edullisempi arvioittaa kuin 600 sivuinen tekstijärkäle. Pelkkä oikeinkirjoituksen tarkastaminen on edullisempaa kuin koko tekstin kustannustoimittaminen.

Tässä on listattuna google-haulla helposti löytyviä palveluita, joissa hintatiedot tekstin arvostelusta on esitetty selkeästi:

Yhdistysten tarjoamia:

Yksityishenkilöiden tarjoamia:

Rohkaisenkin kaikkia kirjan julkaisemisesta haaveilevia hyödyntämään saatavilla olevia arvosteluvaihtoehtoja. Siihen ei välttämättä tarvitse sijoittaa huimia rahasummia, vaan ihan pienelläkin investoinnilla pääsee kivasti liikenteeseen ja saa kommentteja ja neuvoja kirjoittamiseen. Meidän kokemuksemme arvostelupalvelusta oli  positiivinen ja voi olla, että turvaudumme siihen uudestaan, kunhan saamme kirjan valmiiksi.

Oletko sinä uskaltanut lähettää tekstiäsi arvostelupalveluun ja millaisia kokemuksia sinulla on ollut?

Mukavia kirjoitushetkiä kaikille!

– Satu

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: