BOOKSTAGRAM INNOSTAA LUKEMAAN – VOISIKO NUORTEN BOOKSTAGRAM NOSTAA NUORISON HIIPUNUTTA LUKUINTOA

Olen kohta vuoden ajan seurannut bookstagram-yhteisöä instagramissa ja päädyin myös perustamaan meidän blogille bookstagram-tilin, sillä niin mukavalta meno somessa vaikutti! Bookstagram-yhteisö tuo positiivista ja monipuolista kuvaa lukuharrastuksesta. Se ei ole vakavaa tiukkapipojen hommaa, vaan aina sattuu ja tapahtuu, kun otetaan kirjakuvia, joskus iskee lukujumi, hyväksi luultu kirja olikin ihan kamala ja kaikkea mahdollista. Nykyisin lukuhetken ei tarvitse olla yksin nyköttämistä vaan kokemuksen voi jakaa muiden kanssa instan stooreissa hymiöiden ja GIF-animaatioiden kera.

Bookstagram kirjakuva.

Yksi erityisen ihana piirre on positiivisuus, mikä hohkaa oikeastaan kaikista bookstagrammaajista. Halutaan sanoa asiat nätisti, ei arvostella tai takerruta pikkuasioihin, vaan asiat nähdään positiivisessa valossa. Toinen kirjoja positiivisessa valossa esittävä kanava on kirjatube-videot, jotka ovat myös hauskoja ja luovat ehkä jopa hieman hassuttelevaa mielikuvaa lukemisesta. Mutta tähän palaan myöhemmin, nyt haluan puhua bookstagrammaajista.

Kirjoitin talvella siitä, mitä itse kirjoittajana saan irti kirjasomesta. Mieleeni tuli silloin ajatus, voisiko bookstagram kannustaa myös nuoria lukemisen pariin? Bookstagramissa on hienoa se, kuinka lukemisesta on tehty sosiaalinen harrastus, jonka voi jakaa muiden kanssa. Perinteisestihän lukeminen mielletään aika yksinäiseksi puuhaksi. En minä ainakaan nuoruudessani jutellut siitä kenenkään kanssa sen enempää, totesin vain Satulle kirjan olleen hyvä tai huono.

Bookstagram kirjakuva.

Kyselin instagramissa tästä bookstagamin positiivisesta vaikutuksesta nuoriin ja ihanan Bibbidi Bobbidi Book -blogin Minna muisti, että tästä on tehty tutkimuskin Kanadassa. Tutkimuksen johtopäätöksissä bookstagrammin todettiin kannustavan murrosikäisiä lukemaan, sen tuoma sosiaalisuus heijastui positiivisesti ja kasvatti lukuintoa. Suomalainen tutkimus, Iurchik (2018) ”Instagramin hyödyntäminen nuorten lukuharrastuksen edistämisessä” totesi, että bookstagrammilla on mahdollisuus edistää nuorten lukuharrastusta, mutta heidän pitäisi antaa vaikuttaa sen tekemiseen. Myös Lukuliikkeen sivuilla #bookstagram mainitaan keinona edistää nuorten lukuintoa.

Bookstagram kirjakuva.

Nykyisinhän sosiaalinen media on läsnä oikeastaan kaikkien nuorten elämässä, ja he seikkailevat sen syövereissä suvereenisti. Ehkä koululaisille voisikin perustaa oman #nuorten_bookstagram yhteisön, jossa olisi nimenomaan nuorille suunnattuja lukuhaasteita, kirja-arvioita voisi kirjoittaa vapaammin ja pääpaino olisi sosiaalisuudessa ja saman henkisten kavereiden löytämisessä. Koulut voisivat osallistua järjestämällä omia lukuhaasteita ja äidinkielen tunnilla voisi harjoitella kirja-arvion kirjoittamista bookstagram-hengessä.

Mitä mieltä sinä olet? Voisiko nuorille painotettu bookstagram-kirjasome olla yksi vastaus nuorten lukuinnon palauttamiseen?

– Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: