ELÄMÄNOHJEITA NUORELLE -KIRJA

Aika kuluu ja omien vauvojen kasvaessa pikkutaaperoista touhukkaiksi pieniksi tytöiksi, isosiskon ja serkun lapset ovat kasvaneet riehakkaista lapsista teineiksi. Aiemmin he aina riemuissaan selittivät tädeille omia juttujaan mutta nykyisin he viihtyvät hyvin omissa huoneissaan ja kysyessä saattavat kertoa mitä heille kuuluu.

Sydän täyttyy haikeudella ja muistuttaa taas, miten ohikiitävän lyhyt aika lapsuus on. Pian meidän omatkin suloiset lapsemme ovat teinejä, eikä äiti enää ole elämän keskipiste vaan kaverit ja harrastukset. Vaikka omista teinivuosista on vierähtänyt aikaa jo parikymmentä vuotta, on silti vielä helppo tavoittaa se epävarmuus ja jännitys, ihanuus ja riemukin, mitä niihin vuosiin liittyy. Ei ole enää lapsi mutta ei vielä aikuinenkaan. Silti pitäisi jo osata miettiä tulevaisuuttaan ja hahmottaa, mitä minusta mahdollisesti tulisi isona. Saa ottaa vastuuta omista asioistaan ja käyttörahan määrä lisääntyy.

Paljon henkistä ja fyysistä myllerrystä mahtuu noihin teini-iän vuosiin.

Näiden läheisten kasvaessa teineiksi onkin herännyt miettimään, osaisiko heille antaa jotain neuvoja, jotka voisivat auttaa heitä aikuisuuden kynnyksellä?

Kun isosiskon poika pääsi ripiltä, mietimme että tekisimme hänelle pienen kirjan, johon olisimme koostaneet omia hyviä neuvoja, joista meille itselle olisi ollut apua teini-iässä. Vauva-arjen pyörityksessä se jäi silloin toteuttamatta mutta ajatus kirjasta jäi elämään.

Joulun alla ajatus sai viimein muodon ja saimme kirjoitettua näistä ohjeista kirjan, joka kokoaa yhteen  oleellisia asioita kompaktiin muotoon. Elämänohjeita nuorelle -kirjassa on 15 elämänohjetta; ajatuksia herättävää mietelausetta, jotka tiivistävät hyvät neuvot nuorelle aikuiselle. Ohjeet kumpusivat omista elämänkokemuksista ja haimme niille tukea lehtijutuista ja keskustelupalstoilta, joissa aihetta oli pohdittu runsaasti.

Kirjaa kirjoittaessamme tajusimme, että meillä olisi todella paljon sanottavaa näistä nuorelle ajankohtaisista aiheista; itsenäistyminen, elämäntaidot, koulutus ja työelämä. Me olemme opiskelulla ja kovalla työllä saaneet toteutettua omia unelmiamme, ja näiden kautta on helppo kannustaa ja motivoida myös nuoria tavoittelemaan omia unelmiaan.

Sanna on koulutuksen ja työelämän moniottelija. Hän lähti yläasteen jälkeen opiskelemaan hevostenhoitajaksi mutta päätyi ravintolakokin koulutuksen kautta opiskelemaan kemiaa Oulun yliopistoon ja valmistui lopulta filosofian tohtoriksi pääaineenaan fysikaalinen kemia. Työelämässä hän on taas häärännyt teini-iästä saakka ja tutuksi ovat tulleet esimerkiksi Mc’Donaldsin työntekijän, bingoemännän, siivoojan, tarjoilijan, ravintolakokin ja huoltoasematyöntekijän ammatit, kunnes urapolku vei yliopistoon ja tutkimusharjoittelijasta kemian tutkijatohtoriksi.

Satu taas on kulkenut perinteistä reittiä yläasteen ja lukion kautta yliopistokoulutuksen pariin. Hän on matkalla kohdannut väheksyntää, kun esimerkiksi työvoimatoimiston työvoimaneuvoja ei uskonut hänen kykyihinsä päästä opiskelemaan biologiaa Oulun yliopistoon, koska sinne oli niin vaikea päästä sisälle. Päämäärätietoisuus ja usko omiin kykyihin ovat kuitenkin auttaneet saavuttamaan tavoitteita niin koulutuksessa kuin työelämässä.

Meidän toiveemme on tämän Elämänohjeita nuorelle -kirjan avulla tavoittaa nuoret ja rohkaista heitä matkalla aikuisuuteen. Tässä korona-ajassa se on enemmän kuin tarpeen. Mietimme myös, että voisimme käydä puhumassa näistä aiheista kouluissa ja lukioissa, sillä haluamme kannustaa nuoria unelmoimaan isosti ja asettamaan itselleen tavoitteita. Tekemällä kovasti töitä unelmat on mahdollista saavuttaa!

Tällä hetkellä haemme kirjalle palautetta nuorilta ja etsimme sille kustantajaa, ja toivottavasti saamme sen vielä toteutettua. Silloin voisimme ojentaa kirjan isosiskon tytölle hänen rippujuhlissaan ja ohjeiden myötä toivottaa hänelle ihanaa ja valoisaa polkua matkalla aikuisuuteen.

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: