ENNAKKOLUULOT GAME OF THRONES -SARJASTA

Jenkkisarjoissa silloin tällöin nähdyn never have I ever -juomapelin vastaus voisi minulla olla: katsonut yhtäkään GOT-sarjan jaksoa. Miksi? Minulla on hillittömiä ennakkoluuloja sarjaa kohtaan, enkä ole uskaltautunut katsomaan sitä, saati että olisin tarttunut Tulen ja jään laulu -kirjasarjaan, johon tv-sarja pohjautuu.

Mistä nämä ennakkoluuloni kumpuavat? No, olen ymmärtänyt että George R.R. Martinin luoma sarja on melko raaka eikä päähenkilöihin kannata kiintyä liikaa, sillä he voivat yks kaks yllättäen kuolla. Kuulostaa kamalalta! Toiseksi sarjaa on kehuttu niin paljon, että minua pelottaa katsoa sitä yhtään – mitä jos kävisikin niin että tykkäsin siitä? Sitten saisin koko ajan pelätä, että lempihahmoni kuolee!

Mikä minua sitten kiinnostaisi kirjasarjassa? No, ne lohikäärmeet tietysti. Ja se kaunis vaaleahiuksinen nainen Daenerys Targaryen, joka pystyy ratsastamaan lohikäärmeillä. Tiedän tämän siksi, että Within temptationin Let it burn -kappaleesta on tehty musiikkivideo, jolla pyörii katkelmia näistä tv-sarjan tapahtumista.

Tulen ja jään laulu on suosittu fantasiakirjasarja. Siksi tuntuu, että fantasian ystävänä ja ihan yleissivistyksen takia tulisi tietää jotain, mitä siinä tapahtuu. Sen takia päätin käydä kurkistamassa Wikipedia-sivuilta mitä GOT-sarjasta ja Tulen ja jään laulu -kirjasarjasta kerrotaan ja katsoa, heräisikö kiinnostusta (tai uskallusta) tarttua tarinaan tv- tai kirjamuodossa:

Ensimmäinen havainto: hirveän paljon hirveän vaikeita nimiä.

Minulle oli jo aikoinaan haastavaa Taru sormusten herrasta -kirjan nimet ja olin hyvän tovin sekaisin Saruman ja Sauron -nimien kanssa. Tässä voisi siis mennä tovi, että pääsen sisään henkilöhahmoihin. Olisikohan tv-sarjassa helpompi päästä kärryille hahmoista?

Toinen havainto: kirjat ovat hirveän pitkiä!

Kirjoja ei ilmeisesti lueta vain kevyenä iltalukemisena, vaan niihin saa varata aikaa. Tv-sarja voisi olla tämänkin takia helpompi vaihtoehto…

Kolmas havainto: George R.R. Martin mainitsee Tolkienin yhdeksi vaikuttajakseen sarjan kirjoituksessa.

Se kuulostaa lupaavalta! Mikä taas ei niinkään herätä minun mielenkiintoani, on tämä maininta lajityypistä: Martin halusi yhdistää historiallisen fiktion realismia fantasiaan mutta taikuutta on rajoitettu poliittisen juonittelun ja taisteluiden esiintuomiseksi. Voin rehellisesti sanoa, että poliittiset juonittelut eivät ole minun vahvuuteni, sillä minulla on ollut jo Diana Gabaldonin Ylämaa-sarjassa täysi työ pysyä kärryillä juonikuvioista.

Mikä oli tämän katsauksen lopputulema?

Kirjasarja on varmasti liian raskasvetoinen tähän elämänvaiheeseen, joten luovun suosiolla siitä ajatuksesta. Tv-sarja voisi olla katsomisen arvoinen ja ehkä joskus voisin suoda sille mahdollisuuden, sillä se on herättänyt uteliaisuuteni.

Miten teillä, oletteko lukeneet kirjasarjaa tai katsoneet sitä tv:stä? Onko se lukemisen tai katsomisen arvoinen?

Kumpi on parempi vaihtoehto?

-Satu

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: