ESILUKIJOIDEN PALAUTE KIRJASTA

Meidän kirjamme alkuosa, 1/3 kirjasta, on nyt saanut esilukijoiden ensimmäiset kommentit!

Olemme kuukauden päivät odottaneet palautetta. Näköjään tämä kevät on vähän huono aika pyytää esilukijoilta palautetta, sillä monilla on meidän itsemme tapaan kevätkiireitä, ja saimmekin jännittää hyvän tovin millä ajatuksilla kirjamme otetaan vastaan.

Esilukijoiden palaute kirjasta.

Pari vuotta sitten olisi ollut suorastaan kauhuissaan siitä, että joku toinen lukee kirjaa mutta nyt sen eteen on tehnyt niin paljon töitä ja muokannut sen niin hyväksi kuin vain itse kykenee, joten siitä halusi jo kovasti kuulla ulkopuolisten mielipiteitä. Luulemme myös, että tämä blogin pitäminen ja Instagramissa kirjoista ja kirjoittamisesta keskusteleminen on normalisoinut omaa kirjoitusharrastusta ja tehnyt helpommaksi tekstin antamisen ulkopuolisen arvioitavaksi.

Vaikka nyt ei siis aivan kauhusta kankeana palautetta odottanutkaan, silti pitkä odotusaika sai miettimään onko meidän teksti niin tylsää ettei sitä jaksa lukea ja senkö takia vastaukset viipyvät, vai onko kirja niin huono, ettei siitä  kehtaa kirjoittaa palautetta, koska ei keksi mitään positiivista sanottavaa?

Kirjan kirjoittaminen.

Esilukijoiden palaute

Sitten palautteeseen! Meidän esilukijoiden ikähaarukka oli parin kympin hujakoilta keski-ikään ja ilahduimme siitä, miten kaikki esilukijat pitivät tekstistä. Itse asiassa palaute oli parempaa kuin uskalsimme edes toivoa! Tekstistä sanottiin mm. seuraavaa: ”tarina kulki sujuvasti eteenpäin”, ”tuntuu kuin olisi lukenut oikeaa kirjaa”, ”harmittaa kun teksti loppui kesken”, ”olin yllättynyt siitä kuinka hyvin olette kirjoittaneet”, ”kuvailu ja toiminta kulkivat hyvin käsi kädessä”.

Toki sieltä löytyi myös niitä kohtia, joille itse oli jo sokeutunut, ja olikin hyvä kun tuoreet silmät hoksauttivat niistä.

Juonen kulusta tai tilanteiden uskottavuudesta emme saaneet kritiikkiä, mikä tuntui kivalta, sillä olimme miettineet paljon etenevätkö tapahtumat sujuvasti ja ovatko hahmojen reaktiot uskottavia.

Esilukijoiden palaute kirjasta.

Sellaisen asian pari esilukijaa nosti esille, että päähenkilöiden nimet, Susa ja Saala, ovat niin samanlaiset, että alussa niiden kanssa oli hieman sekaisin, että kumpi oli kumpi. Tätä ongelmaa eli liian samankaltaisia nimiä neuvotaan jo kirjoitusohjeissa välttämään. Tunnettu esimerkki on Taru sormusten herrasta kirjan pahikset Sauron ja Saruman. Satu muistaakin, että hän oli niiden kanssa sekaisin lukiessaan nuorena kirjaa ensimmäistä kertaa.

Meillä pitää nyt kuunnella vielä loppujen esilukijoiden palautteet ja miettiä mitä teemme näiden nimien kanssa. Tuntuu kyllä kamalalta ajatukselta muuttaa tyttöjen nimiä, sillä heidän kanssaan on sen kuusi vuotta elänyt tuota tarinaa, mutta jos nimet aiheuttavat liikaa hämminkiä, ei siinä ole vaihtoehtoja.

Esilukijoiden palaute kirjasta.

Esilukijoiden rohkaisevat kommentit ovat nyt kivasti innostaneet kirjan editointia ja voimme kohta lähettää heille lisää lukuja luettavaksi. Kirja olisi sitten noin 2/3 editoituna ja esiluettuna. Toivotaan että tämä sama kirjoitusinto jatkuisi ja saisimme lopulta puristettua tämän ensimmäisen kirjan maaliin.

Antoisia kirjoitus- ja editointihetkiä kaikille!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: