KATSAUS VUODEN 2019 LASTEN- JA NUORTENKIRJOJEN MYYNTIIN

Nyt on aika luoda katsaus vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjojen myyntiin, sillä Suomen kustannusyhdistys julkaisi vuoden 2019 bestseller-listan. Myydyin kirja kotimaisten lasten- ja nuortenkirjojen kategoriassa oli Mauri Kunnaksen Hurjan hauska unikirja. Sitä oli myyty 32 600 kappaletta. Seuraavat olivat myös lastenkirjoja: Tatu ja Patu, kauhea Hirviö-hirviö ja muita outoja juttuja (29 900 kpl) ja Risto Räppääjä ja ujo Elmeri (15 400 kpl).

Bookstagram kirjakuva.

Ensimmäinen vähän vanhemmille suunnattu kirja oli neljäntenä Tubettajan Mmiisas Inspiskalenteri by mmiisas, sitä oli myyty 12 600 kappaletta. Toisen tubettajan, Miklun Paras kirja ikinä oli kuudentena 10 700 kappaleen myynnillä. Nuorten novellikokoelma Tusina – Novelleja oli sijalla yhdeksän ja sitä oli myyty 6 700 kappaletta. Yläasteelle sijoittuva Zoo – Viraalit nerot käsittelee myös tubettamista, nyt siis kerrottuna kirjana eikä tubettajan kertomana, ja sitä oli myyty 6 500 kappaletta. Selvästi tubettaminen ja tubettajat ovat nyt pinnalla. Pitäisiköhän meilläkin tehdä kirjoittajan tubekanava? Samaan myyntiin kuin edellinen ylsi Salla Simukan Punainen kuin veri, joka on julkaistu jo vuonna 2013. Hienoa huomata, että kotimainen nuortenkirja voi myydä hyvin noin pitkän ajan jälkeenkin!

Bookstagram kirjakuva.

Se, mikä erityisesti pisti silmään, on ettei edes Finlandia-palkinto takaa hyvää nuortenkirjan myyntiä, sillä viime vuoden voittajan Marisha Rasi-Koskisen Auringon pimeä puoli -kirjaa myytiin vain 5 400 kappaletta. Jos kirjamyyntiä vertaa kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajaan Statovci Pajtimin Bollaan, jota myytiin 35 100 kappaletta ja joka sijoittui kotimaisen kaunokirjallisuuden bestseller listauksessa toiseksi, ero on melkoinen. Anniina Mikaman Huijarin oppipoika, joka julkaistiin viime keväänä ja josta tein vasta kirja-arviopostauksen, oli Finlandia-ehdokkaana, mutta se ei yltänyt tälle listalle.

Nuortenkirja Huijarin oppipoika.

Jos vielä katsoo edellisten vuosien bestseller-tilastoja, on nähtävissä että lasten- ja nuortenkirjoissa bestseller-listaa dominoi tutut lastenkirjat ja tekijät: Mauri Kunnas, Tatu ja Patu, Ella ja kaverit, Risto Räppääjä jne. Nuortenkirjoja on muutamia yksittäisiä eri tekijöiltä eikä mikään sarja ole saanut tukevaa jalansijaa.

Nuortenkirja Harry Potter ja Liekehtivä pikari.

Näin nuortenkirjan kirjoittajana tämä katsaus tuntuu hieman masentavalta.  Jos haluaa olla realisti, ei kannata haaveilla kovin suurista myyntimääristä. 5 000 kappaleen myynti on jo hieno saavutus ja oikeuttaa bestseller-paikkaan. Ei tätä kirjoitushomma tietenkään tee dollarinkuvat silmissä vilisten, mutta totta kai se kiinnostaa, millaisista summista voi puhua, jos oman kirjan saa joku päivä valmiiksi ja vielä jonkun kustantamon kiinnostumaan siitä.

Millaisia ajatuksia sinulla herään kotimaisen nuortenkirjallisuuden tilasta? Miten nuoret saisi innostumaan lukemisesta ja nuortenkirjojen myyntiä kasvatettua?

– Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: