KIRJA-ARVIO: DELIA OWENS, SUON VILLI LAULU

Kuuntelin äänikirjana New York -bestseller listalla yli sata viikkoa keikkuneen ja kymmeniä miljoonia myyneen Delia Owensin menestyskirjan Suon villi laulu. Olihan se kaunista kuunneltavaa ja hyvin koskettava. Pohjois-Carolinan soinen marskimaa maalautuu teoksessa kiehtovana ja elämää kuhisevana paikkana, josta pieni yksinäinen tyttö saa lohtua, kun kaikki muut hänen ympäriltä ovat kadonneet.

Teksti tulee sisältämään spoilereita, joten ei kannata lukea, jos haluat säästyä niiltä!

Delia Owensin menestyskirja Suon villi laulu.

Kirja alkaa hyvin dramaattisesti, kun kuusivuotiaan Kyan äiti kävelee rämeen keskellä sijaitsevasta kodista ulos alligaattorinnahkaisissa kengissään eikä enää palaa. Hänen jo lähes aikuiset sisarukset lähtevät myös yksi kerrallaan karkuun juoppoa, raivohullua isää ja pian Kya huomaa olevansa tämän kanssa kahdestaan.

Kirjan alussa hypätään myös lähes parikymmentä vuotta eteenpäin hetkeen, kun tältä pieneltä paikkakunnalta löytyy miehen ruumis, joka kuului paikalliselle kultapojalle ja sheriffit tutkivat hänen kuolemaansa. Kirja eteneekin niin, että ajassa hypitään tämän murhatutkinnan ja Kyan kasvamisen välillä.

Kya oppii selviytymään isänsä kanssa ja tämä jopa opettaa häntä kalastamaan. Lopulta kuitenkin viina vie voiton ja, kun Kya on noin 10-vuotias, isä ei enää palaakaan kotiin. Kya on kuitenkin oppinut selviytymään itse ja hän keräilee simpukoita ja myy niitä läheisessä pikkukaupungissa. Koulua hän ei ole käynyt kuin yhden päivän, sillä kaupungin lapset kiusasivat häntä ja haukkuivat rämelikaksi.

Delia Owensin menestyskirja Suon villi laulu.

Kya on oppinut elämään yksinäisyyden ja eristyneisyyden kanssa. Hänellä on kaupungissa muutamia ystävällisiä ihmisiä, jotka haluavat auttaa yksin jäänyttä tyttöä ja hän saa välillä vaatteita ja muita tarvikkeita pärjätäkseen. Teini-ikäinen Kya ajelee isänsä veneellä ympäri marskimaata ja tutkii sen kiehtovaa luontoa ja etsii simpukoita elääkseen. Hän saa ystävän Tate nimisestä pojasta, joka on häntä neljä vuotta vanhempi ja myös kiinnostunut marskimaan luonnosta. Tate opettaa hänet lukemaan ja tuo hänelle koulukirjoja. Kya opiskelee niitä innokkaasti ja hänestä tulee vähitellen marskimaan luonnon asiantuntija.

Kyan tarina etenee vääjäämättä kohti murhatutkintaa ja näihin vuosiin mahtuu monenlaista vaihetta: ihastumista, rakastumista, kaipuuta perheen keskelle, aikuiseksi kasvamista, hyväksytyksi tulemista.

Delia Owensin Suon villi laulu.

Owensin esikoiskirjan myynnistä odotettiin aluksi vaatimatonta, mutta kirja nousikin myynti- ja arvostelumenestykseksi. Kirja on jotenkin kaihoisan kaunis ja on helppo ymmärtää, miksi se on ollut niin valtavan suosittu. Pieni yksin jäänyt, kaikkien hyljeksimä tyttö herättää sympatiaa ja kirjaa lukiessa haluaa tietää kuinka hän oikein pärjää siellä rämeen keskellä yksin. Hänen kaipuu äitinsä perään ja toive siitä, että tämä joskus vielä palaisi, riipii sydäntä. Alun murhatutkinta herättää heti lukijan mielenkiinnon siitä, kuka pikkukaupungissa olisi voinut syyllistyä moiseen ja kirjan loppupuoli oli niin koukuttava, että kuuntelin sitä pyykkiä laittaessa tai kokatessa, sillä halusin tietää kuinka tämä jännittävä vyyhti punoutuu auki.

Suosittelen kirjaa lämpimästi. Se oli kaunis ja kiehtova tarina pienestä tytöstä, joka oppi selviytymään yksin ja kasvoi aikuiseksi villin suoluonnon keskellä.

– Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: