KIRJABLOKKAAJIEN, -VLOGGAAJIEN JA BOOKSTAGRAMMAAJIEN KIRJA-ARVIOISTA ON HYÖTYÄ MYÖS KIRJOITTAJALLE

Näin kirjoittajana on kiinnostunut siitä, mihin asioihin lukijat kiinnittävät kirjoissa huomiota, ja mikä olisikaan parempi tapa saada tästä tietoa kuin kirjojen suurkuluttajien; kirjablokkaajien, -vloggaajien ja bookstagrammaajien kirja-arviot! Olen erityisesti viihtynyt Bibbidi Bobbidi Book -kirjablogin ja heidän YouTube-kanavan parissa. Minnan ja Lauran tekstit ovat ajatuksia herättäviä, ihastuttavan hyväntuulisia ja monipuolisia. Niistä huomaa kuinka he molemmat ovat kirjoittamisen ja viestinnän ammattilaisia. Olen jo listannut monta heidän käyttämää sanaa meidän muistioihin, kuten konstikas, mukiinmenevä ja elämän sävelet.

Bibobook-kirjablogin youtube-kanava.

Todella mielenkiintoisia ja ammattitaitoisia kirjablogeja ja bookstagrammaajia on muitakin, ja aion esitellä heitä myöhemmin toisessa postauksessa. Olen nyt joululoman aikana kuunnellut paljon Bibobookin kirjatubea ja sen vuoksi haluan kertoa siitä.

YouTube-videot ovat mukavaa kuunneltavaa taustalla, kun touhuilemme typyn kanssa tai ne voi laittaa kuulumaan nappikuulokkeista kärrytellessä. Bibobookin Minnan ja Lauran youtube-kanava on täynnä erilaisia kirja-aiheisia videoita: on kirja-arvosteluja, lukusuunnitelmia, kirjabloggaajan elämää, kirjahyllyjen aarteita jne. Olen nyt kuunnellut monta kirja-arviovideota ja pidin erityisesti tästä videosta, jossa Minna esitteli oman kirjahyllynsä kolme huonointa kirjaa Goodreadsin arvioiden mukaan. Hänellä oli siinä hyvää pohdintaa, mistä piti tai ei pitänyt kyseisessä kirjassa.

Kärrytellessä on hyvä kuunnella nappikuulokkeista kirjavlogia.

Tässä yhteenvetoa Minnan pohdinnoista:

Antti Heikkisen Kehveli ei tuntunut aluksi omalta mutta voitti loppua kohti puolelleen. Se sisälsi herkullisia pointteja siitä kuinka yksi ihminen voi muuttaa maailmaa. Kehveli ei ole huono kirja. Huono Goodreads luokitus johtuu vähäisestä arvioiden määrästä.

Kate Jakobsin Lohturuokaa-kirjassa kirjailija oli tehnyt helppoja ratkaisuja: oli kirjoitettu, että hahmo kertoi vitsin, muttei sitä vitsiä. Tässä kirjassa asiat myös ennemmin kerrottiin kuin näytettiin. Kirjoittaminen oli osoittelevaa ja loppuratkaisu kliseinen ja se vedettiin nopeasti yhteen.

Mintie Das, Storm Sisters – Kuohuva maailma -kirjan premissi oli hyvä ja hahmot ja juoni myös. Kirjailija ei kuitenkaan ollut osannut kirjoittaa niin että kirja olisi ollut mukaansatempaava. Kirjassa oli liian paljon toteamista ja liian vähän kuvailua. Kirjaan ei päässyt tunnetasolla sisään.

Bibobook-kirjablogin youtube-kanava.

Pidin myös tästä Lauran videosta, jossa hän keskusteli Diana Gabaldonin Muukalainen-kirjasta. Hän mietti, kuinka parisuhde voi toimia, kun aikakausilla on erilaiset käsitykset naisten asemasta ja kuinka voi rakastua uuteen henkilöön, kun on naimisissa omassa ajassaan. Lauran mielestä ei myöskään ollut uskottavaa, että ajassa 200 vuotta taaksepäin siirryttäessä päähenkilö Claire tunnistaisi siellä tuntemiensa ihmisten esi-isiä. Tämä muistuttaakin siitä kuinka tärkeää on, että vaikka kirja olisi fantasiaa (Muukalainen ei siis ole, mutta siinä tapahtuu aikahyppy), niin tapahtumien pitää olla lukijoista uskottavia.

On hyvä tietää millaiset asiat vaivaavat lukijoita, jotta näihin asioihin osaa kiinnittää huomiota omassa kirjoittamisessa. Tai ainakin voi yrittää parhaansa, sillä sujuvan tekstin tuottaminen ja tapahtumien uskottavuuden arviointi on vaikeaa!

Kärrytellessä on hyvä kuunnella nappikuulokkeista kirjavlogia.

Ja pitää vielä mainita, että nämä kirja-arviot ovat tietysti hyvin pitkälti makuasioita. Toinen on hyvin kriittinen lukija ja toinen keskittyy enemmän lukukokemukseen kuin arviointiin. Tämän vuoksi onkin hyvä seurata useampaa kirjablogia ja verrata esimerkiksi heidän arvioitansa omaan lukukokemukseesi jostain kirjasta. Minä luin vasta Anniina Mikaman Huijarin oppipoika -kirjan, ja oli hauska käydä lukemassa muista kirjablogeista mitä siitä on sanottu. Voit lukea minun mielipiteeni täältä.

Kärrytellessä on hyvä kuunnella nappikuulokkeista kirjavlogia.

Suosittelen ehdottomasti kirja-arvosteluvideoihin ja -teksteihin tutustumista kaikille, jotka haaveilevat oman kirjan kirjoittamisesta. Toki itse kirjojen lukeminen on vielä tärkeämpää mutta noista arvioista on myös se hyöty, että niitä lukiessa/kuunnellessa herää halu päästä lukemaan niissä mainittuja kirjoja nähdäkseen millaista se arvioitu teksti oikein on. Harmi vain, kun näitä tunteja on päivässä se rajallinen määrä… Pitää keksiä joku tapa priorisoida lukulistalle päätyvät teokset!

Iloisia hetkiä kirjojen ja kirja-arvioiden parissa! Onko sinulla jokin suosikki kirjablogi/vlogi, jota seuraat?

– Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: