KIRJAN ESILUKIJAN MERKITYS

Meidän ensimmäinen kirja alkaa olla kivalla mallilla ja olemme miettineet kenellä voisimme sitä luetuttaa. Olisi mukava kuulla muiden mielipiteitä kirjoitustyylistä, tekstin sujuvuudesta sekä siitä, tulevatko asiat esille loogisessa järjestyksessä ja ovatko ne uskottavia.

Avonainen kirja ja nätti bokeh.

Me olemme tässä vuosien aikana luetuttaneet kirjan ensimmäisiä lukuja miehillämme, mutta he eivät ihan kuulu seikkailufantasiakirjan kohderyhmään. Heidän kunniakseen pitää kuitenkin sanoa, että joka kerta, kun kirjan luvut on isketty eteen, ne on luettu ja kommentoitu!

Käytimme myös hyödyksi Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajien (STK) arvostelupalvelua. Jos on jäsen, heille voi lähettää arvioitavaksi kirjan pari lukua ilmaiseksi ja maksua vastaan vaikka koko kirjan. Me lähetimme sinne kirjan pari ensimmäistä lukua ja saimme arvokasta palautetta: positiivinen palaute loi uutta intoa, että tässä kirjoittamisessa on järkeä ja kritiikki auttoi kiinnittämään huomiota oikeisiin kohtiin.

Kirjan aukeama pöydällä.

Nyt olemme kuumeisesti miettineet esilukijoita, jotka voisivat lukea koko kirjan. Kannattaisiko käyttää ystäviä ja sukulaisia, vai olisiko parempi maksaa asiantuntevan henkilön palveluista, kuten STK:n tai Nuoren voiman liiton tarjoamista esilukijoista? Dekkaristi Johanna Tuomolalla oli omalaatuinen tempaus saada dekkarilleen esilukijoita: hän etsi vapaaehtoisia nettisivuillaan ja facebookissa. Myös kustannustoimittajan palveluita on mahdollista ostaa, mutta tähän aiheeseen palaamme myöhemmin.

Hyvä esilukija osaa ohjata kirjoittajan huomaamaan tekstinsä puutteet ja kääntää huomion oleellisiin kohtiin. On mukava saada positiivista palautetta, mutta kritiikki on se, joka auttaa kehittymään ja parantamaan tekstiä. Kokosin tähän listauksen asioista, joihin toivoisin meidän kirjan esilukijan kiinnittävän huomiota.

Vihkon aukeama pöydällä.

Kirjan esilukija osaa kertoa:

  • Onko teksti liian selittelevää?
  • Tulevatko asiat esille loogisessa järjestyksessä?
  • Ovatko henkilöhahmot uskottavia?
  • Käyttäytyvätkö hahmot luontevasti?
  • Ovatko dialogit sujuvia?
  • Etenevätkö tapahtumat oikealla temmolla?
  • Tuntuuko joku kohtaus irralliselta/tarpeettomalta?

Tuleeko sinulla mieleen asioita, joita voisi lisätä tähän listaukseen? Keitä sinä olet käyttänyt esilukijoina?

– Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: