KIRJASARJAN KIRJOITTAMINEN OTTAA OMAN AIKANSA

Välillä iskee epätoivo ja miettii, ettei tämä meidän kirjasarjamme ikinä valmistu! Olemme kirjoittaneet ensimmäistä kirjaa kohta kuusi vuotta ja meillä olisi vielä viisi kirjaa kirjoitettavana… Onneksi emme ole ainoita, joilla kirjoittaminen voi kestää vuosia. Huomasimme esimerkiksi Instagramissa, kuinka kirjailija S. N. Pires kertoi, että hänen tammikuussa päätöksen saava Pedon sydän -kirjatrilogia alkoi jo parikymmentä vuotta sitten. Parikymmentä vuotta! Se on hurjan pitkä aika viettää tarinan parissa.

Kirjasarjan kirjoittaminen voi kestää kauan.

Monet muutkin kirjailijat ovat hioneet tarinoitaan useita vuosia. J. K. Rowling sai idean Harry Potter -kirjasarjaansa vuonna 1990 junamatkalla, ja hän kirjoitti ensimmäistä kirjaa viisi vuotta ennen kuin lähetti sen kustantamokierrokselle vuonna 1995. Viisasten kivi julkaistiin lopulta vuonna 1997 ja viimeinen Harry Potter puolestaan kymmenen vuotta myöhemmin.

Kirjasarjan kirjoittaminen Harry Potter.

Kaikkien tuntema J. R. R. Tolkien aloitti ikonisen Taru Sormusten Herrasta -kirjasarjansa vuonna 1937 ja kirjoitti tarinaa kaikkiaan kaksitoista vuotta. Kirjat julkaistiin lopulta vuosina 1954 ja 1955. George R. R. Martin puolestaan aloitti suositun Tulen ja Jään laulu -kirjasarjansa kirjoittamisen vuonna 1991 ja sen kolme ensimmäistä osaa julkaistiin vuoteen 2000 mennessä. Seuraavissa kirjoissa kesti kauemmin: neljäs julkaistiin 2005 ja viides 2011. Kuudennen kohtalo on vieläkin auki ja saa nähdä, montako kirjaa sarjassa vielä julkaistaan.  

Bookstagram kirjakuva.

C. S. Lewis sai idean Narnia-kirjoihinsa jo 16-vuotiaana vuonna 1914. Ensimmäinen kirja ilmestyi kuitenkin vasta vuonna 1950 ja viimeinen 1956. Philip Pullman oli verrattain nopea kirjoittaessaan Universumin tomu -sarjaansa. Hän aloitti ensimmäinen kirjan vuonna 1993 ja se julkaistiin jo 1995. Trilogian sai päätösosansa vuonna 2000.

Diana Gabaldonin suositun Matkantekijä-kirjasarjan ensimmäinen kirja syntyi nopeasti ideasta painetuksi kirjaksi kolmessa vuodessa. Nyt sarjassa on julkaistu 8 kirjaa, viimeisin osa vuonna 2014. Sarah J. Maas puolestaan aloitti suositun Throne of Glass -sarjansa kirjoittamisen jo kuusivuotiaana (s. 1986) ja ensimmäinen kirja julkaistiin 2012. Siihen kuuluu tähän mennessä seitsemän kirjaa.

Kirjasarjan kirjoittaminen Throne of Glass.

Kotimaisista kirjailijoista Kalle Päätalo vietti vuosikymmeniä Iijoki-sarjansa parissa ja siitä on julkaistu 26 kirjaa vuosina 1971–1998, joten kyseessä on varsin massiivinen sarja. Enni Mustosen taas aloitti iki-ihastuttavan Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjansa vuonna 2013 ja siitä on ilmestynyt tasaiseen tahtiin kirja per vuosi, tähän mennessä kahdeksan kirjaa, ja saa nähdä kuinka pitkään sarja vielä ilahduttaa lukijoita.

Kirjoittaminen on kivaa.

Näistä esimerkkejä löytyy loputtomasti. Osa kirjailijoista on pyöritellyt kirjasarjaideaa mielessään vuosikausia, jopa aivan lapsuudesta asti. Osalla taas jokin yksi hetki on muodostanut tarinan rungon ja kirjat ovat kasvaneet sen ympärille. Esimerkiksi Twilight-saagan kirjoittaja Stephanie Mayer on kertonut saaneensa idean vampyyrikirjaan näkemästään unesta, jossa nuori vampyyrimies rakasti ihmistyttöä mutta himoitsi hänen vertansa.

Kirjasarjan kirjoittaminen voi kestää vuosikymmeniä.

Näin lukiessa, miten muillakin on kestänyt kauan saada kirja valmiiksi ja kuinka kirjasarjan juonikuvioita punoessa voi viettää vuosikausia, jopa vuosikymmeniä, tulee hieman lohdullisempi olo: ei kuusi vuotta ole vielä liian pitkä aika puuhastella kirjamaailman parissa. Varsinkaan keskellä ruuhkavuosia… Kyllä tämä vielä valmistuu!

Kuinka kauan sinä olet kirjoittanut tarinaasi?

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: