KIRJASARJAN KOKONAISUUDEN HALLINTA

Olen aina pitänyt itseäni kohtalaisen järjestelmällisenä ihmisenä. Mielestäni se on yksi tärkeimpiä puolia myös tutkijana: kohtaan työssäni koko ajan erinäisiä ongelmia, joita pitää lähteä systemaattisesti testaamaan ja poissulkemaan. Toimivan ratkaisun löytäminen on palkitsevaa mutta harmillisesti minun työni biosensoreiden kehittäjänä on sellaista, että seuraava ongelma vaanii jo nurkan takana ja taas saa suunnitella koesarjaa sen selättämiseksi.

Järjestelmällisyydestä on hyötyä myös kirjasarjan kirjoittamisessa. Se auttaa hallitsemaan kokonaisuutta, kun tarinaa pitää kuljettaa eteenpäin kuuden kirjan verran ja pienistä jutuista pitää saada nivottua suuri ehjä kokonaisuus. Kirjoittaessa ideoita syntyy koko ajan, pieniä yksityiskohtia pälkähtää mieleen ja tarinaan keksii vaihtoehtoisia juonikuvioita ja sivuhenkilöitä, joita voisi lisätä tarinan elävöittämiseksi. Kaikki nämä asiat pitää kirjoittaa ylös, että ne muistaa ja löytää vielä myöhemminkin. Olen nimittäin huomannut, että jos kirjaaminen jää tekemättä, vähän ajan kuluttua ei enää muista miten se idea tarkalleen ottaen menikään…

Minulla on ollut alusta asti pari muistiinpanovihkoa, joihin kirjaan ylös mieleen tulevia asioita. Vihkossa on laajempia otsikoita, joiden alle olen kasannut tiettyjä asioita pidemmällä aikavälillä sekä tarkkoja otsakkeita, jotka koskevat yhtä tiettyä ideaa ja sen esitysmuotoa. Vihko on minulle itselleni tärkeä muistiinpanokeino mutta se on epäkäytännöllinen yhdessä työskennellessä. Silloin on järkevämpää kirjoittaa ideat ylös myös sähköiseen dokumenttiin, jonka voi lähettää toiselle ja jota molemmat voivat muokata. Me käytämme Sannan kanssa Wordissa track changes -toimintoa, jolloin on helppo nähdä mitä muutoksia tai lisäyksiä toinen on dokumenttiin tehnyt. Näitä sitten lähetämme sähköpostilla toisillemme.

Vuosien aikana kirjasta on kertynyt monenmoista dokumenttia. Tärkeimpiä niistä ovat kunkin kirjan juonen hahmotelmat, tarinan aikajana, henkilöhahmot kokoava dokumentti sekä listaus kirjasarjassa esiintyvistä taikahahmoista ja -olennoista. Lisäksi olemme pidemmän aikaa keränneet ylös hyviä sanoja tai sanontoja, joita käyttää kirjassa. Lisäämme ideat näihin dokumentteihin ja lähetämme ne toisillemme ja yritämme pitää huolen, että molemmilla on päivitetyt versiot tärkeimmistä dokumenteista. Olemme myös miettineet pilvipalveluiden käyttöä, mutta sähköpostittelu on toiminut meillä niin hyvin, että pilven käyttö on jäänyt opettelematta.

Kuinka sinä hallitset kirjan kokonaisuutta?

– Satu

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: