KIRJAT OVAT SIJOITUS LASTEN TULEVAISUUTEEN

Silmiimme osui Ylen juttu vuodelta 2018, jossa kerrottiin kattavasta tutkimuksesta, jonka mukaan täysi kirjahylly kotona luo lapselle elinikäistä etua katsomatta vanhempien koulutustasoon tai varallisuuteen. Tämähän on lukutoukille aivan mahtava uutinen! Nyt voi hyvällä mielellä ostaa kirjahyllyn täyteen kirjoja ja ajatella niiden olevan sijoitus lasten tulevaisuuteen.

Runsas kirjahylly on sijoitus lasten tulevaisuuteen.

Ylen jutussa viitattiin Social Science Research -lehdessä julkaistuun tutkimukseen, jossa tarkasteltiin sitä, kuinka lapsuuden kodin kirjahyllyn koko vaikutti lapsen luku-, lasku- ja teknologiataitojen kehittymiseen. Tutkimus toteutettiin 31 eri maassa ja 160 000 25–65-vuotiasta henkilöä osallistui kokeeseen. Heidän luku-, lasku- ja digitaitojen arvioinnin lisäksi kysyttiin, kuinka paljon heidän kotona oli ollut kirjoja, kun he olivat 16-vuotiaita. 

Runsas kirjahylly on sijoitus lasten tulevaisuuteen.

Kaikissa yhteiskunnissa tutkimuksen tulokset olivat yhteneviä sen kanssa, että kodin runsas kirjahylly vaikutti suoraan positiivisesti nuoren luetun ymmärtämiseen, matemaattisiin taitoihin ja digiosaamiseen. Tutkimuksessa myös todettiin, että vanhempien varallisuus tai koulutustaso ei vaikuttanut tähän muuten kuin että sosiaalisesti heikommassa asemassa olevilla kunnon kotikirjasto tasoitti sosiaalisen aseman tuomaa etua.

Runsas kirjahylly on sijoitus lasten tulevaisuuteen.

Henkilön koulutus, työpaikka tai sukupuoli eivät vaikuttaneet tähän tulokseen vaan laaja kirjahylly toi yhtä suuren edun. Ihmisen ei myöskään tarvinnut enää aikuisiällä olla mikään lukutoukka, vaan tämä lapsena saatu etu säilyi läpi elämän. 

Kirjojen ihannemääräksi todettiin 350 kappaletta. Tällä suuremmalla määrällä ei enää ollut suurta vaikutusta ja toisaalta myös vaatimattomilla määrillä, jo kahdellakymmenellä kirjalla, oli positiivinen vaikutus lapsen tulevaisuuteen erään toisen, vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan.

Runsas kirjahylly on sijoitus lasten tulevaisuuteen.

Lukemisen positiivisista vaikutuksista on kirjoitettu paljon. Lukukeskus on koostanut laajaa tutkimusmateriaalia ja laatinut 5 tärkeää faktaa lukemisesta. Harmillinen tosiasia on, että tässä sosiaalisen median kyllästämässä maailmassa nuorten ja aikuisten lukeminen on vähentynyt ja lapsille luetaan entistä vähemmän ääneen.

Kirjojen keskellä kasvaminen toisi kuitenkin niin huomattavan edun nuoren elämään, että aiheen tiimoilta voisi pyrkiä järjestämään jonkin kuva kirjahyllystä -somekampanjan, jolla lisättäisiin ihmisten tietoisuutta kirjojen tärkeydestä lasten kehityksessä. Aiomme ehdottaa Lukukeskukselle, Kirjailijaliitolle ja Opetushallitukselle saisiko tästä aiheesta järjestettyä jonkin yhteiskampanjan, sillä tässä korona-ajassa kotona vietetään normaalia enemmän aikaa ja nyt olisi hyvä hetki nostaa kirjojen ja lukemisen arvostusta.

Runsas kirjahylly on sijoitus lasten tulevaisuuteen.

Pidetään siis kaikki mielessä ja kerrotaan kavereillekin, että kirjojen lukeminen kannattaa ja kotikirjaston kirjahyllyn kirjamäärän kasvattaminen on oman lukuilon lisäksi myös sijoitus lasten tulevaisuuteen.

Antoisia lukuhetkiä kaikille!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

4 kommenttia artikkeliin ”KIRJAT OVAT SIJOITUS LASTEN TULEVAISUUTEEN”

 1. Kannatan somekampanjaa! Lukemisesta ei ikinä voi pitää liikaa meteliä.

  Minullekin malli lukemiseen tuli kotoa: Kotityöt tehtyään äiti istahti aina sohvalle lukemaan kirjaa. Isi taas luki mieluiten makuulla. Sama näky odottaa kotona käydessä yhä, ja kirjahyllyjen määrässäkin olen selvästi ottanut kotoa mallia, sillä niitä on enemmän kuin tämän kokoisessa asunnossa on järkevää.

  Muistan, kun olin pakahtua ylpeydestä, kun äiti kerran kirjastoon mennessä ehdotti, että voisin tänään lainata jo yhden ”isojen tyttöjen kirjan” eli sellaisen, jossa ei ole kuvia. Valitsin silloin Keskiviikkonoidan, ja siitä tuli ala-astevuosieni rakkain kirja, jonka luin moneen kertaan. Pari vuotta sitten törmäsin siihen kirpparilla, ja oli pakko ostaa se omaan hyllyyn.

  Vastaa
  • Hei Nyyti ja kiitos kommentistasi!

   Tuo on niin totta, lukemisesta ei voi pitää liikaa meteliä! Sen hyödyistä on paljon tutkimustietoa mutta silti näyttää, että tänä päivänä lukeminen jää muiden viihdemuotojen jalkoihin.

   Ihana kuulla että sinun kotona on luettu, sieltähän se malli nimenomaan saadaan. Meillä ei ollut isoa kirjahyllyä mutta monenlaisia kirjoja lastenkirjoista Kalle Päätaloon ja tietokirjoihin, ja molemmat vanhemmat lukivat.

   Sinulla on ihanan kuuloinen kirjamuisto lapsuudesta. Lukeminen oli myös minulle lapsuudessa tärkeä harrastus ja mieleeni on jäänyt yksi kerta, kun lainasin kirjastoautosta kolmetoista Neiti etsivää ja kotona mietin ehdinkö lukea kirjat ennen kuin ne pitää palauttaa. Muistaakseni ehdin.

   Tässä lapsuuden kirjamuistojen jakamisessahan olisi myös aineksia kampanjaksi 😄

   Vastaa
 2. Omassa lapsuudenkodissani ei ollut suurta määtää kirjoja, mutta kirjastoa käytettiin ahkerasti. Sama toimii minulle edelleen: luen
  noin sata kirjaa vuodessa, mutta pääosin siis edelleen kirjastolainoja ja jos jotain ostan, pistän yleensä kiertoon, koska harvoja teoksia koen tarpeelliseksi hillota itselleni). Tokaluokkalainen lapsi kuuntelee tällä hetkellä äänikirjoja, jonkun verran toki lukeekin.

  Itse suhtaudun pienellä varauksella kirjahyllyesittelyn tyyppisiin haasteisiin. Ennemmin vaikka kirjapinoja, joita voi koostaa myös kirjaston kirjoista. Kaikilla ei ole taloudellisistakaan syistä mahdollista hankkia kirjoja, mutta hieno kirjastojärjestelmämme tarjoaa monia mahdollisuuksia. Koen, että kirjahyllyesittelyistä tulee helposti sellainen ”katsokaa, kuinka sivistynyt ja lukeva ihminen olenkaan” -fiilis, ja se ei taida olla paras tapa kannustaa muita kirjojen äärelle.

  Plus nykymaailmassa äänikirjoillakin on paikkansa.

  Vastaa
  • Hei Marikki ja kiitos kommentista!

   Tuossa on todella hyviä pointteja. Mekään emme halua, että haasteesta tulee väärän tyylisiä mielikuvia vaan että painoarvo olisi nimenomaan kirjoilla, joten pitää miettiä miten tämä idea kannattaa muotoilla. Tuo ehdottamasi kirjapino on kyllä yksi hyvä vaihtoehto!

   Kirjaston kirjat ovat todellakin yhtä hyvä vaihtoehto kuin ostetut kirjat. Meillä on täällä Suomessa upea kirjastosysteemi ja se kyllä ansaitsee yhtä lailla hehkutusta. Mukavaa viikonlopun jatkoa sinne 😊

   Vastaa

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: