#KIRJOITTAJAGRAM

Pohdin viime viikolla #kirjoittajagram-tägin käyttämistä instagram-postauksissa kirjoitusprojektin ajankäytöstä samalla tavalla kuin kirjaintoilijat käyttävät #bookstagram-tägiä. Pidin myös viikon ajan kirjanpitoa omasta ajankäytöstäni meidän kirjaprojektin parissa ja ajattelin jakaa nyt mieleen nousseita ajatuksia.

Kirjoittajagram kuva tietokoneesta.

Jaoin kirjaprojektin parissa työskentelyn seuraaviin osiin: kirjoittaminen, editointi, lukeminen ja suunnittelu. Kirjoittaminen tarkoittaa sitä, että kirjoitan kuudetta kirjaa eteenpäin. Editoidessa puolestaan muokkaan Satun tekstiä meidän ensimmäisestä kirjasta. Satu tekee nyt kolmatta kirjoituskierrosta ja alkaa olla kirjan viimeisissä luvuissa. Lukeminen oli viime viikolla sitä, että luin nuorten fantasiakirjoja: Elina Rouhiaisen Aistienvartija ja aloitin Siiri Enorannan Tuhatkuolevan kirous. Suunnitellessa taas pohdin aktiivisesti kynä kädessä kirjan juonikuvioita ja erinäisiä yksityiskohtia. Harrastan paljon myös sitä, että pyörittelen ajatuksia päässä, kun käyn nukkumaan tai herään liian aikaisin aamuyöstä, mutta en laskenut niitä nyt tähän.

Kirjoittajagram ajankäyttöä.

Kun katson tuota taulukkoa, huomaan että editointia tuli harrastettua melko vähän, vain 1 tunti koko viikon aikana. Suunnitteluun taas aikaa kului tavallistakin enemmän, 13 tuntia! Tämä selittyy sillä, että meillä oli Satun kanssa melkoinen aivojumppa yhden juonikuvion kanssa. Lukemisessa olen päässyt hyvään rytmiin ja Rouhiaisen Aistienvartija oli jo neljäs helmikuun kirja, jonka sain loppuun! Siinä oli 411 sivua. Aloitin sunnuntaina Siiri Enorannan Tuhatkuolevan kirous ja ehdin lukea 53 sivua. Se vaikuttaa aika pitkältä, sillä fontti on pientä ja todella tiivistä verrattuna esimerkiksi Aistienvartijaan, joten saa nähdä kuinka kauan sen parissa menee ja ehtiikö se helmikuun luettujen kirjojen listalle.

Kirjoittajagram kuva vihkosta.

Aloitin kuudennen kirjan kirjoittamisen viime viikon keskiviikkona ja olen kohta saanut ensimmäisen luvun valmiiksi. Aikaa sen parissa tuli vietettyä vain 6 tuntia. Välillä tulee haikea olo, kun tajuaa että tämä on viimeinen kirja! Sitten ei ole enää uuden kirjoittamista vaan jo kirjoittamani editointia. Tosin rehellisyyden nimissä on pakko sanoa, että varsinkin toisessa ja kolmannessa kirjassa on paljon, paljon tehtävää! Vasta neljännessä kirjassa aloin osata kirjoittaa niin että ihan kaikkea ei tarvitsisi muuttaa mutta luulen, että Satu muuttaa ne silti. Meillä on pitkä lista asioita, joita pitää lisätä ja muutella noissa kirjoissa, joten tämä tekeminen ei kyllä lopu kesken.

Mutta yhteenvetona tuosta kirjaprojektin ajankäytön kirjaamisesta sanoisin, että on hauska nähdä, mitä on viikon aikana saanut tehtyä. Jos noita ei kirjaisi ylös, en todellakaan osaisi hahmottaa esimerkiksi sitä, että käytin editointiin noin vähän aikaa. Eli aion jatkaa tätä ajankäytön kirjaamista tulevaisuudessakin ja ehkä lisätä meidän kuukauden viimeiseen paketointipostaukseen osion, jossa käyn läpi kirjaprojektin kuulumiset sen kuun ajalta.

Kahvikuppi ja neilikat.

Tein tähän loppuun vielä esimerkkilistauksen asioista, joista voi kertoa kirjoitusprojektiin liittyen ja jakaa sitten muille Instagramissa #kirjoittajagram-tägin alla.  Ja näiden kanssahan vain mielikuvitus on rajana!

 • Kirjoittaminen (tuntia/sanaa/sivua/merkkiä)
 • Editointi (sivua/tuntia)
 • Taustakirjallisuuteen perehtyminen (tuntia/sivua)
 • Lukeminen (tuntia/sivua)
 • Listaa lempisanojasi
 • Listaa inhokkisanojasi
 • Listaa klassikkokirjailijoita, joita ihailet
 • Listaa nykykirjailijoita, joita ihailet
 • Kerro omasta kirjoitustyylistäsi, ketä haluaisit muistuttaa
 • Kerro mistä kirjasi sai idean
 • Kerro missä mieluiten kirjoitat
 • Kerro mikä inspiroi sinua
 • Esittele taustakirjallisuuttasi (esim. bookstagram-tyylinen kuva)
 • Esittele muistiinpanovihkojasi (esim. bookstagram-tyylinen kuva)
 • Esittele muistiinpanodokumenttejasi tietokoneella
 • Esittele miellekartta

Voit myös keksiä haasteita muille kirjoittajille: haasta esimerkiksi joku kertomaan montako kirjaluonnosta hänellä on työn alla tai miten paljon aikaa hän on kuluvan viikon aikana käyttänyt kirjoittamiseen.

Voit myös tehdä kliseiset henkilöhahmot -bingon, ja haastaa toisen kirjoittajan osallistumaan siihen.

Kirjoittajagram kuva vihkosta ja kahvihetkestä.

Ja näitä voi siis keksiä loputtomiin! Toivottavasti tästä on inspiraatiota sinullekin kirjoitusprojektin pariin.

– Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: