KIRJOITTAMINEN ON TÄRKEÄ HARRASTUS

Kirjoittaminen on tärkeä harrastus!

Tämä on hyvä muistaa silloin, kun saa hylkykirjeitä tai kun tuntuu, että oma teksti on paskaa, jota kukaan ei halua lukea. Tähtitekstin Stella Vuoma teki Virtuaaliseen KIRJOITTAJA-tapahtumaan videon, jonka lopussa hän muistuttaa tästä ja me haluamme myös nostaa tämän tärkeän asian esille: älä anna kustannussopimuksen määritellä kirjoittamisesi arvoa – kirjoittaminen itsessään on tärkeää!

Kirjoittaminen.

Stella kertoo osuvasti siitä, kuinka kustantaminen pääasiassa on sitä, että ei kustanneta. Yhtä kustannusmahdollisuutta varten voi olla tyrkyllä parikymmentä hyvää käsikirjoitusta, joista pitää sitten valita vain se yksi. Tämä ei tarkoita, etteivät muut olisi olleet hyviä. Suomalaiset kirjoittavat paljon, ja myös tarjoavat kirjoituksiaan ahkerasti kustantamoihin. Nykyinen kustannusala on ongelmissa laskevan kirjamyynnin vuoksi, joten kirjoja julkaistaan entistä vähemmän, ja tämä taas nostaa käsikirjoituksen julkaisukynnystä entisestään.

Kirjoittaminen.

Kirjoittamisella on kuitenkin muitakin hyötyjä kuin kaupallisia. Siinä voi purkaa ajatuksiaan, pohtia erilaisia asioita ja näkökulmia. Se voi olla tekijälleen henkireikä, pakopaikka arjen haasteista. Stella muistuttaa siitä, että intohimoiset kirjoittajat ovat yleensä niitä, joiden teksti lopulta tullaan julkaisemaan, koska he kirjoittavat jatkuvasti ja oppivat koko ajan – he eivät luovuta vaan heidän täytyy kirjoittaa.

Kirjoittaminen on myös hyvin edullinen harrastus eikä sen ole pakko olla yksin puurtamista, vaan sitä voi myös harrastaa yhdessä kavereiden kanssa. KIRJOITTAJA-tapahtumassa esimerkiksi osa kirjoitusprojektiensa esittelijöistä kertoi pitävänsä kirjoittajapiiriä, jossa kirjan lukuja pompoteltiin kavereiden kesken ja omasta tekstistä sai heti palautetta. Netistä löytyy myös monia kirjoittaja-foorumeita ja -ryhmiä, joissa harrastuksesta voi keskustella. Kirjoitusprojektistaan voi myös rakentaa visuaalisesti kauniin Pinterest-taulun ja käyttää kuvia tarinansa inspiraationa.

Kirjoituskuva ulkona.

Onko kukaan muu huomannut, että kirjoittamisen hyödyistä löytyy vähän tietoa? Lukemisen hyödyistä löytyy lukemattomia tutkimuksia ja monessa paikassa kerrotaan, kuinka lukeminen on hyvä harrastus lapselle. Kirjoittaminen ei varmasti ole yhtään huonompi harrastus, vaan ehkä jopa parempi. Kirjoittaessa voi käyttää omaa luovuuttaan ja mielikuvitustaan, siinä joutuu miettimään kuinka asiansa esittää paperilla ja hakemaan ajatuksilleen konkreettisen muodon. Lapset kirjoittavat kynää ja paperia käyttäen, jolloin silmän ja käden koordinaatio kehittyy. Kirjoittaminen myös opettaa keskittymään, rauhoittumaan ja auttaa sanoittamaan tunteita.

Antoisia kirjoitushetkiä kaikille!

Muistakaa nauttia kirjoittamisesta ja, vaikka aina välillä tulee niitä vaikeampia hetkiä, niiden voi antaa olla, mennä, ja sitten vain jatketaan taas uudella innolla eteenpäin!

– Satu ja Sanna

Ps. Stellalta on tulossa Kirjailijaksi-verkkokurssi, jossa kirjailijan urasta haaveileva saa neuvoja ja tukea kustantajan etsintään. Lisätietoja tästä saat liittymällä hänen sähköpostilistalle.

Jaa tämä postaus:

2 kommenttia artikkeliin ”KIRJOITTAMINEN ON TÄRKEÄ HARRASTUS”

  1. Kirjoittaminen on lahja, mikä joillakin ihmisillä on. Minulla se oli jo alakoulussa. Myös lausuin runoja kouluaikana. Nyt kirjoitan runoja enimmäkseen. Ne vain pulppuavat tulla etenkin aamuisin. Runot eivät tule väkisin vääntämällä. Joskus ei tule mitään, joskus taasen tukuttain. Yksinkin voi nauraa runoilleen tulee niin huvittavia myös paljon tunteellisia luontorunoja ym. Kun on vanhempana alkanut jännittämään ei uskalla mennä esiintymään. Monella taiteen alalla olen hyvä esim. laulu ja käden taidot.

    Vastaa
    • Kiva kuulla ajatuksiasi 🧡 Runous on ihanaa ja runojen lausuntaa pitäisi ehdottomasti kuunnella enemmän! Minä myös kirjoitan parhaiten aamuisin ja se ei tosiaan onnistu väkisin vääntämällä, vaan pitää olla oikeanlainen tunnetila. Ja tosiaan niille omille teksteille voi joskus nauraa, että kaiken näköistä sitä päässä liikkuukaan. Tällä hetkellä voi tosin lähinnä tuskailla, kun kirjoittaminen ei oikein suju. 😅 Aurinkoista päivää sinulle! ☀️

      Vastaa

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: