KIRJOITTAMINEN VOI OLLA MYÖS NOPEAA, ESIMERKKINÄ TWILIGHT

Luin kerran, että Stephenie Mayer kirjoitti ensimmäisen Twilight-kirjansa parissa kuukaudessa, lähetti sen eri kirjallisuusagentuureihin tarjolle ja sai yhdestä hyväksytyn vastauksen. Etsin nyt tätä lähdettä ja hänen englanninkielisiltä Wikipedia-sivuilta käy ilmi, että Twilightin kirjoitustahti oli uskomattoman nopea: Mayer sai ajatuksen Twilightiin kesäkuussa 2003 ja marraskuussa hän solmi 750 000 $ kustannussopimuksen kolmesta kirjasta. Hieman nopeaa ja tehokasta toimintaa…

Se käy kateeksi, kun itse on nysvännyt oman tarinansa parissa jo reilut kuusi vuotta…

Kirjan kirjoittaminen vie aikansa.

Mayerin kirjoitustaitoja on kuitenkin kritisoitu (esimerkiksi Stephen King) ja mietin, voisiko se johtua juurikin tuosta työskentelyn nopeudesta? Hän kirjoitti lupaavan tarinan mutta tuliko sen julkaisun kanssa kiire? Olisiko kieli ollut parempaa, jos hän olisi ottanut aikaa ja paneutunut kirjoittamiseen? No, lopputulema oli maailmanlaajuinen menestyskirja, joten häntä tuskin harmittaa muutamat kriittiset kommentit kirjallisesta laadukkuudesta.

Minä pidin aikoinani Twilight-sarjasta enkä sitä ensimmäistä kertaa lukiessani huomannut mitään ongelmaa kirjallisessa ulosannissa, päinvastoin kirjat olivat minusta mukavan helppolukuisia. Myöhemmin, kun kuulin kritiikistä, olen katsonut hänen kirjoitustyyliään tarkemmin ja ehkä kritiikissä on aihetta. Kirjojen juoni on joka tapauksessa niin vetävä (vaikkakin kritisoitu), että se paikkaa kirjallisia puutteita ainakin juonivetoisilla lukijoilla, ja päätellen kirjasarjan valtavista myyntimääristä (maailmanlaajuisesti yli 100 miljoonaa kappaletta), heitä on runsaasti.

Kirjan kirjoittaminen.

Tämä Twilightin nopea ilmestymistahti tuli mieleeni, kun olen tässä tuskaillut oman kirjan valmistumisen hitautta. Vuosia on mennyt siihen, kun olemme harjoitelleet kirjoittamista ja oman kirjallisen ilmaisutyylin löytymistä, sillä meidän ensimmäiset versiomme tarinasta olivat sellaisia, ettei niillä olisi hurmattu yhtäkään kustantamoa. Tämä vauva- ja pikkulapsiaika taas on vienyt suurimman osan kirjoitusajasta ja välillä on vain purtava hammasta ja todettava: tänään kirjoittaminen ei onnistunut.

Toisaalta tässä kirjan valmistumisen venymisessä on ollut se hyvä puoli, että tarinaa on ehtinyt miettiä huolella. Tarina ja iso kokonaiskuva ovat olleet meille alusta lähtien selkeinä mielessä, mutta kaikki pienet yksityiskohdat, ne jotka sytyttävät tarinan eloon ja tuovat lukijalle mielenkiintoa tekstiin; synnyttävät lukuimua, ovat asettuneet paremmin kohdilleen ajan kanssa. Uskonkin, että lukijalle meidän tarinamme on säväyttävämpi nyt, kun sen maailma on huolella ja ajatuksella rakennettu.

Kirjan kirjoittaminen nopeasti.

Esimerkiksi olemme parasta aikaa viimeistelemässä kirjan keskiosaa esilukijoille. Tämän viimeistelyprosessin aikana olemme saaneet hyviä oivalluksia ja ideoita, jotka istuvat loistavasti kirjasarjan kokonaisuuteen ja viimeistelevät eräät avoimet kohdat, joita olemme kuljettaneet vuosikausia mukana. Toivomme todella, että tämä ajatustyö vielä palkitaan ja myös lukijat huomaavat yksityiskohtien määrän ja sen vaivan, minkä olemme juonen punomisen kanssa tehneet.

Uskoa ja sitkeyttä kirjoittamiseen kaikille kanssakirjoittajille!

-Satu

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: