KUINKA OHJEISTAA KIRJAN ESILUKIJOITA

Meidän kirjasarjan ensimmäinen kirja alkaa olla loppusuoralla. Teemme nyt viimeisiä tarkennuksia yksityiskohtiin ja sen jälkeen käymme koko kirjan vielä huolellisesti läpi ja pyrimme parantamaan esille nousevia asioita, mutta sitten… Sitten se ihan oikeasti pitäisi antaa jollekin toiselle luettavaksi ja voin sanoa, että se jännittää!

Kirjoittaminen sommitelma.

Meillä on sukulaistyttöjä, jotka lukevat paljon kirjoja ja he ovat olleet innoissaan meidän kirjoitusprojektista ja voisivat toimia kirjan esilukijoina. Teini-ikäiset ja parikymppiset kuuluvat seikkailufantasiakirjamme kohderyhmään, joten todennäköisesti he saavatkin kirjan tässä lähitulevaisuudessa luettavaksi.

Mieleen tuleekin kuinka ohjeistaa esilukijoita tekstin arviointiin? Pohdin tätä jo hieman tammikuun postauksessa Kirjan esilukijan merkitys. Mihin asioihin heidän toivoisi kiinnittävän huomiota…

Me olemme miettineet paljon sitä, ovatko kirjan tapahtumat uskottavia ja käyttäytyvätkö henkilöhahmot uskottavasti. Sille on todella vaikea olla itse objektiivinen, koska tietää ne käyttäytymisen perustelut mutta se, tuleeko asiat ilmi tekstissä oikealla tavalla niin että lukija seuraa tätä logiikkaa, on vaikea arvioida. Myös dialogien kirjoittaminen ja siinä kehittyminen on ollut meidän jatkuvalla to-do -listalla. Jännityksen rakentelu ja leivänmurujen kylväminen ovat melkoinen taitolaji, jota olemme vuosien saatossa hioneet mutta onko jännitystä tarpeeksi? Jääkö tunnelma yrityksestä huolimatta litteäksi?

Palautteen saaminen on tärkeää ja ilman sitä ei voi kehittyä kirjoittajana. Positiivinen palaute on tietysti mukavaa, mutta kritiikki ja ongelmakohtien osoittaminen auttaa kehittymään kirjoittajana. Palautetta voikin antaa monella tavalla ja yksityiskohtainen pohdinta auttaa huomattavasti enemmän kuin yleinen toteamus. Jos kirjoitustyyli ärsytti, niin mikä siinä? Sanavalinnat, kuvailut? Jos kohtaus ei ollut uskottava, miksi? Mikä siinä jäi mietityttämään? Väännettiinkö asioita liian rautalangasta?

Kirjoittaminen sommitelma.

Yritin miettiä ohjeistusta esilukijoille ja päivitin tammikuisen postaukseni listaa asioista, joihin toivoisin esilukijan kiinnittävän huomiota:

  • Ovatko kohtaukset uskottavia?
  • Käyttäytyvätkö hahmot uskottavasti?
  • Tulevatko asiat esille loogisessa järjestyksessä?
  • Onko kirjoitustyyli helppolukuista?
  • Ovatko dialogit sujuvia?
  • Jääkö joku asia epäselväksi?
  • Alleviivataanko jotain kohtaa liikaa?
  • Etenevätkö tapahtumat liian nopeasti/hitaasti?
  • Mikä oli parasta?
  • Mikä oli huonoin kohta?
Kirjoittaminen sommitelma.

Kirjailijan elämää -blogissa oli hyvä postaus, jossa kerrottiin, että esilukijalle kannattaa sanoa, millaista palautetta tarvitsee sillä hetkellä. Jäin miettimään mitä kaipaisin juuri nyt? Toivoisin, että palaute osoittaa ne yksityiskohdat, jotka vielä kaipaavat hiomista ja varmistusta sille, eteneekö tarina loogisesti niin, että lukija pysyy siinä mukana. Myös kirjoitustyylistä olisi kiva saada palautetta ja siitä, onko teksti hauskaa vai muka-hauskaa, koska kepeys ja lukemisen helppous olisivat meille tärkeää!

– Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: