KUINKA PÄÄSTÄ TAKAISIN KIRJOITUSVIREESEEN?

Meillä on monesti pitkiäkin taukoja kirjankirjoitusrintamalla. Katsoin että olen tallentanut viimeisimmän version tekstistä toukokuun alussa, eli siitä on yli puoli vuotta! Kuinka siis päästä takaisin kirjoitusvireeseen näin pitkän tauon jälkeen?

Haasteena on päästä takaisin sisälle kirjamaailmaan. Meillä on monenlaista dokumentointia juonen kulusta, hahmoista ja erinäisistä ideoista. Olemme myös hahmotelleet kunkin kirjan kohtaukset ranskalaisilla viivoilla. Yleensä tauon jälkeen käyn näitä muistiinpanoja läpi ja palauttelen yksityiskohtia mieleen. Yritän taas muistaa kuinka henkilöhahmot ovat kasvaneet viidennen kirjan loppuun mennessä, jota työstän parhaillaan. Miten he ovat muuttuneet kirjasarjan edetessä. Keitä uusia hahmoja on tullut mukaan ja millaiset heidän persoonallisuudet olivatkaan.

Muistiinpanovihko, kynttila ja tietokone.

Muistiinpanojen jälkeen luen ja samalla muokkaan paria viimeisintä kappaletta ja rakennan taas mielessäni sitä maailmaa, jossa hahmot seikkailevat. Yritän muistaa kaikki pienet yksityiskohdat, joita olemme miettineet ja arvioida, tulevatko ne nyt tekstissä hyvin esille, vai kannattaisiko minun muokata jotain kohtaa ennen kuin jatkan seikkailua eteenpäin.

Kirjan lukeminen sohvalla.

Kirjoitusintoa herättää myös lukeminen. Luenkin erityisesti Harry Pottereita, ties monettako kertaa, sillä J. K. Rowling on todella taitava kirjoittamaan kohtauksia ja herättämään tapahtumat henkiin. Hän osaa parilla lauseella kuvata kokonaisen tilan täyteen mitä ihmeellisempiä tavaroita ja joukon oppilaita tekemässä milloin mitäkin. Lisäksi nämä kohtaukset ovat täynnä yksityiskohtia ja hauskoja tilanteita. Me olemme Satun kanssa monta kertaa miettineet, kuinka hän oikein sen tekee? Miten lauseet kannattaa rakentaa, että ne ovat kuvaavia ja sujuvia? Miten kuljettaa montaa henkilöhahmoa tarinassa? Siinä onkin paljon opittavaa.

Tonttu istuu kirjan päällä.

Olen jo kertonut, että aikaiset aamut ovat minulle parasta kirjoitusaikaa, joten silloin kun haluan kirjoittaa, yritän herätä ajoissa. On mukava lukea muistiinpanoja rauhassa ja yrittää päästä siihen flow-tilaan, jossa kirjoittaminen on helppoa. Yleensä kuitenkin ensimmäiset kirjoituskerrat pitkän tauon jälkeen ovat tahmeilta, vaikka kuinka olisi hyvät olosuhteet kirjoittamiselle. Onneksi parin kirjoitusaamun jälkeen sitä on taas sujuvasti sujahtanut kirjan seikkailuihin – päivän aikana huomaakin miettivänsä erinäisiä ideoita tarinan kulusta ja odottaa seuraavaa aamua, että pääsisi taas kirjoittamaan.

Onko muilla samanlaisia rutiineja pitkän kirjoitustauon jälkeen? Kuinka sinä pääset takaisin kirjoitusvireeseen?

– Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: