MATKANTEKIJÄ-TV-SARJA HERÄTTI OUDON REAKTION

En halunnut katsoa sitä. Miksi?

Muistan, kun näin Ylellä vuosia sitten mainoksen Diana Gabaldonin Matkantekijä-saagaan perustuvasta tv-sarjasta, vaihdoin äkkiä kanavaa, sillä en halunnut nähdä edes mainospätkää. Vaikka tv-sarja on ollut menestys ja luin vastikään jutun siitä, kuinka se on edistänyt Skotlannin matkailua, en edelleenkään ole katsonut ainuttakaan jaksoa enkä edes tiedä keitä päähenkilöiden näyttelijät ovat.

Tällainen reaktio tuli minulle vähän yllätyksenä, sillä olen pitänyt – tai pikemminkin rakastanut – myös Taru sormusten herrasta -kirjoja sekä Harry Potter -kirjasarjaa, eikä niiden filmatisointi ole tuottanut minulle mitään ongelmia vaan olen katsonut elokuvat hyvillä mielin ja myös pitänyt näkemästäni.

Mietin, mikä teki tästä Matkantekijä-sarjasta erilaisen?

Minä kertakaikkisesti rakastin noita Gabaldonin kirjoja ja niiden hahmoja Clairea ja Jamieta. Vaikka siitä oli tv-sarjan ilmestymisaikaan vuonna 2015 jo vuosikausia, kun olin viimeksi lukenut kirjoja, joku niissä oli vielä minulle niin tärkeää, etten halunnut nähdä millaisia henkilöitä heidän esittäjikseen oli valittu. Halusin pitää kiinni omista mielikuvistani, joita olin heistä rakentanut.

Minulle Gabaldonin kirjat olivat intensiivinen lukukokemus. Tarina on kirjoitettu paljolti Clairen näkökulmasta minä-kertojan silmin, jolloin tuntuu että tapahtumiin eläytyy vielä syvemmin. Kirjojen lukeminen sijoittuu minulla raskaaseen ajanjaksoon, ja hänen luomansa eloisat hahmot ja unohtumaton seikkailu tarjosivat pakopaikan, jonne oli helpottavaa paeta ja uppoutua. Elin tapahtumia hahmojen mukana ja surin menetyksiä heidän kanssaan. Ensimmäistä kertaa itkin kirjoja lukiessa, sillä eläydyin tarinaan niin syvästi. Rakastin Gabaldonin kerrontaa, hänen hahmojaan ja Ylämaan upeita maisemia.

Ehkä näiden asioiden takia kirjamaailma oli minulle niin henkilökohtainen ja rakas, etten halunnut nähdä siitä ulkopuolisen tulkintaa. En, vaikka järki sanoi, että olisi hienoa nähdä upeat Skotlannin maisemat, joissa sarjaa on filmattu. Nyt tv-sarjasta on ilmestynyt jo viisi tuotantokautta ja mietin, olisiko aikaa kulunut niin paljon, että voisin jossain vaiheessa jopa katsoa sarjaa?

Olisikin mukava tietää muiden mielipiteitä tv-sarjasta: onko se katsomisen arvoinen vai pilaako se ihanat kirjat?

-Satu

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: