MIKÄ IHMEEN NANOWRIMO?

Nyt marraskuussa Instagramissa on pöhisty kirjoittajien keskuudessa NaNoWriMon merkeissä ja moni, jolla ei ole aiempaa kokemusta tapahtumasta, aikoo nyt osallistua. Mutta mikä tämä NaNoWriMo oikein on?

NaNoWriMo kirjoitustapahtuma.

NaNoWriMo on lyhenne sanoista National Novel Writing Month ja se kirjoitetaan joskus vain lyhykäisyydessään NaNo. Kansallista romaaninkirjoituskuukautta vietetään marraskuussa ja silloin kuukauden aikana on tarkoituksena kirjoittaa 50 000 sanan mittainen romaanikäsikirjoitus. Sen ei tarvitse olla loppuu asti viimeistelty vaan tarkoitus on kirjoittaa raakatekstiä ilman liikaa itsekritiikkiä. Tekstin editointia voi tehdä myöhemmin, kun runko on valmiina. Suositellaan, että kyseessä olisi uusi kirjoitus eikä vanhan jatkaminen, mutta sitäkin voi tehdä. Kirjoituksen suunnittelua voi tehdä etukäteen, mutta itse kirjoittamisen saa aloittaa vasta kuun alussa.

Kirjoituksen tulee olla romaani, ei tietokirja tai novellikokoelma, joka tosin voidaan hyväksyä, jos novellit jollain tapaa muodostavat kokonaisuuden ja liittyvät toisiinsa. Jos saat kirjoitettua 50 000 sanaa kuukauden aikana, voit ladata työsi NaNoWriMon-nettisivuille ja saada tästä todistuksen ja myös mahdollisuuden ostaa tapahtuman voittajan T-paita.  

NaNoWriMo kirjoitustapahtuma.

NaNoWriMon aloitti yhdysvaltalainen Chris Baty vuonna 1999 ja ensimmäisenä vuonna mukana oli 21 kirjoittajaa. Nykyisin tämä on laajentunut kansainväliseksi tapahtumaksi ja täällä Suomessakin mukana on monia kirjoittajia. NaNoWriMoon kuuluu nykyisin oma foorumi, podcast ja IRC-kanava ja siihen liittyy myös erilaisia livetapahtumia ja kampanjoita. Erään hyväntekeväisyyskampanjan tarkoitus on rakentaa kirjastoja köyhiin maihin ja toinen lainaa tietokoneita osallistujille, joilla ei ole itsellä varaa ostaa sellaista. Aika upean kuuloista!

NaNoWriMo kirjoitustapahtuma.

Kannattaako osallistua NaNoWriMoon?

Kannattaako tällaiseen tapahtumaan sitten osallistua? Tässä Reedsyn-blogissa on listattu yleisimpiä syitä, joiden takia ihmiset ovat kertoneet osallistuvansa:

1) Kuukauden aikana on pakko kirjoittaa etkä voi jäädä miettimään ja editoimaan liian pitkäksi aikaa.

2) Kirjoittaminen kehittyy, kun joudut kirjoittamaan paljon lyhyessä ajassa.

3) Tapahtuma on yhteisöllinen ja voit oppia muilta kirjoittajilta ja saada hyviä vinkkejä.

Postauksen lopussa on myös hyviä vinkkejä romaanikäsikirjoituksen hahmotteluun ja kirjoittamiseen.

Jos sinulla on vaikea järjestää itsellesi aikaa kirjoittaa, tämä tapahtuma antaa siihen mahdollisuuden. Voit kuukauden ajaksi jättää kaiken muun syrjään ja keskittyä kirjoittamiseen.  Kun sinun on pakko tuottaa sanoja päästäksesi tavoitteeseen, et voi jäädä arvioimaan niitä liian kriittisesti, vaan sinun on vain kirjoitettava. Tämä toimii varmasti heillä, jotka tuppaavat olemaan liian kriittisiä oman raakaversionsa suhteen. Muiden kirjoittajien tuki ja yhteisöllisyys ovat voimaannuttavia. Tapahtumalla on omat Facebook-sivut, Instagram-tili sekä Youtube-kanava, eli tarjolla on paljon vaihtoehtoja joista valita itselle mieluisin keino olla mukana kirjoitushuumassa.

NaNoWriMo kirjoitustapahtuma.

Meillä on liian paljon tekemistä oman kirjoitusprojektin kanssa, joten tänä vuonna emme ainakaan osallistu, mutta on ollut todella hauska seurata muiden kirjoitushaasteen etenemistä.

Tsemppiä teille kaikille osallistujille! Toivottavasti kirjoittaminen sujuu <3

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: