MIKÄ ON MYYDYIN KIRJA KAUTTA AIKOJEN SUOMESSA JA MAAILMALLA?

Viime viikolla pohdimme kirjailijan tienestejä tai lähinnä sitä miten onnettomat kirjailijan ansiot ovat täällä Suomessa ja miten pieniksi kirjojen myyntimäärät jäävät. Nyt voisi tarkastella positiivisempaa puolta ja sitä miten paljon kirjat voivat myydä, jos ne sattuvat olemaan suosikkikirjoja ja tavoittavat suuria lukijajoukkoja. Selvitimmekin mitkä ovat myydyimmät kirjat Suomessa ja mitä kirjaa on myyty maailmanlaajuisesti eniten ja millaisista myyntimääristä silloin puhutaan?

Mikä on myydyin kirja maailmanlaajuisesti?

Myydyimmät kotimaiset kirjat

Luodaan ensin katsaus siihen millainen kotimaisen kirjan levikki voi parhaimmillaan olla. Tästä löytyi vähän huonosti ajantasaista tietoa ja kattavin listaus on vuodelta 2001, jolloin painetuimmat suomalaiset teokset olivat:

Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä (1873) 1,5 miljoonaa kpl

Elias Lönnrot: Kalevala (1836) 1,4 miljoonaa kpl

Johan Ludvig Runeberg: Vänrikki stoolin tarinat (1848–1860) 1,2 miljoonaa kpl

Nuo ovat kaikki huomattavan vanhoja klassikkokirjoja ja meitä kiinnostaa myös millaisiin myyntimääriin kirjat voivat nykyaikana yltää. Onneksi Kertojan ääni -blogissa on tehty kattava listaus Suomen myydyimmistä nykykirjoista ja tarkasteltaessa aikahaarukkaa 2000–2017 kolmen kärki on:

Sofi Oksanen: Puhdistus (2008) 192 500 kpl

Ilkka Remes: 6/12 (2006) 151 600 kpl

Ilkka Remes: Ikiyö (2003) 135 200 kpl

Myydyin kirjailija tuossa aikahaarukassa oli Ilkka Remes reilun 1,5 miljoonan kirjan myynnillä. Toisena tuli Laila Hirvisaari (Hietamies) reilun 1,2 miljoonan kpl myynnillä ja kolmantena oli Arto Paasilinna n. 780 000 kpl myynnillä.

Vuoden 2019 myydyin kotimainen kirja oli Ilkka Remeksen Kremlin nyrkki 40 700 kpl myynnillä. Toisena oli Finlandia-voittaja Pajtim Statovcin Bolla (35 100 kpl) ja kolmantena Enni Mustosen Sotaleski (32 700 kpl).

Kotimaiset kirjat voivat siis yltää huomattavan suuriin myyntilukuihin mutta miten paljon maailmanlaajuista suosiota niittävät kirjat myyvät?

Myydyin kirjasarja maailmanlaajuisesti.

Maailman myydyimmät kirjat

Wikipediasta selviää että parhaiten myynyt yksittäinen kirja on Tolkienin Taru sormusten herrasta, joka ilmestyi 1945–1955 ja jota on myyty 150 miljoonaa kappaletta. Toista sijaa pitää Antoine de Saint-Exuperyn 1943 ilmestynyt pienoisromaani Pikku prinssi 140 miljoonan myydyllä kappaleellaan. Kolmas on 1997 julkaistu J.K. Rowlingin Harry Potter ja Viisasten kivi, jota on myyty 120 miljoonaa kappaletta. Neljäs ja viides sija ovat Tolkienin Hobitilla (1937) ja Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut (1939) -kirjalla 100 miljoonalla myydyllä kappaleella.

Myydyin kirja kutta aikojen?

Vanhat klassikot tähdittävät myös tuota listausta, josta Harry Potter kuitenkin erottuu nykykirjallisuuden edustajana. Listalta on jätetty pois uskonnollisia ja poliittisia kirjoja, kuten raamattu ja Mao Tse-Tungin Pieni punainen kirja, sillä niiden myyntimääristä ei ole saatavilla luotettavia tietoja vaikkakin arviot liikkuvat miljardeissa.

Kaikkien aikojen myydyin kirjasarja taas on Rowlingin Harry Potter, jota on myyty yli 500 miljoonaa kappaletta. Kirjasarja on myös käännetty 80 kielelle, joten se on yksi maailman käännetyimpiä teoksia. Toisena on R.L. Stinen Goosepamps nuorten kauhukirjasarja, josta on ilmestynyt 62 osaa ja jota on myyty yli 350 miljoonaa teosta.

Myydyin kirjasarja maailmanlaajuisesti.

Maailmanlaajuisesti suosittujen kirjojen myynti on huikeaa mutta kyllä kotimaassakin suositut kirjailijat yltävät mukaviin myyntilukuihin. Kirjojen myynti on yleisesti ottaen laskenut ja taas äänikirjojen suosio kasvaa koko ajan. Saakin nähdä, millaisista myyntiluvuista puhutaan vaikkapa kymmenen vuoden päästä. Toivotaan, että tämä laskeva trendi kääntyisi jossain vaiheessa ja ihmiset löytäisivät lukemisen uudestaan!

-Satu ja Sanna

Ps. Myös täällä Mythopoeia-blogissa oli selvitelty kattavasti kotimaisten kirjojen myyntiä. Jälkisanat-blogissa taas on hyvä katsaus vuoden 2019 kirjamyyntiin.

Jaa tämä postaus:

Yksi kommentti artikkeliin ”MIKÄ ON MYYDYIN KIRJA KAUTTA AIKOJEN SUOMESSA JA MAAILMALLA?”

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: