MILLAISET OVAT KIRJAILIJAN TULOT SUOMESSA?

Meidän ensimmäinen kirjamme alkaa olla loppusuoralla ja välillä mieleen nousee ajatus: entä jos joku kustantamo ihan oikeasti kiinnostuisi siitä? Millaisista summista silloin puhuttaisiin? Monia muitakin varmasti mietityttää millaiset ovat kirjailijan tulot Suomessa on ja voiko kirjailija elää työllään?

Millaiset ovat kirjailijan tulot Suomessa?

Tähän asiaan perehtymisen myötä on piirtynyt hyvin masentava kuva kirjailijauran mahdollisuuksista. Jo pintapuolisen googlailun tuloksista käy selväksi, että kirjailijan keskimääräiset tulot Suomessa ovat aivan olemattomat eikä niillä todellakaan pysty elättämään itseään. Tämä on työnantajallemme hyvä uutinen, sillä emme ole ihan heti jättämässä työpaikkaamme ja ryhtymässä kirjailijoiksi!

Kirjailijaliiton jäsenilleen teettämän vuoden 2018 tulotutkimuksen mukaan kaunokirjallisesta työstä saatujen tulojen mediaani oli 2294 € vuodessa. Huomatkaa – vuodessa! Työttömyyskin on kannattavampaa kuin kirjailijan työ! Mediaani nousee 4800 euroon, kun otetaan huomioon esiintymispalkkiot ja muut kirjoitustyöt mutta silti tulot vuositasolla ovat naurettavan pienet. Nämä tilastot eivät houkuttele ketään heittäytymään kirjailijaksi.

Kuinka paljon kirjailija tienaa Suomessa?

Täytyy myös mainita, että YA-kirjallisuus on Suomessa vielä vähemmän kannattavaa kuin kaunokirjallisuus, sillä kirjoja kustannetaan vuosittain vain muutamia ja niiden myyntiluvut jäävät vaatimattomiksi. Pari tuhatta myytyä kirjaa on jo hyvä saavutus. Lastenkirjailijat puolestaan tienaavat eniten ja tietenkin kirjojen julkaisutahti vaikuttaa lukuihin suuresti.

Kirjoittamisen monitoiminainen Satu Rämö kertoo tässä jutussa, että kirjan kirjoittamisella saa muutaman kuukauden palkan ja hän yrittääkin keksiä muita tulonlähteitä kirjaan liittyen. Tässä blogipostauksessa hän avaa omia kirjoitustienestejään, jotka koostuvat kirjojen myynnin lisäksi lainauskorvauksista ja apurahoista.

Millaiset ovat kirjailijan tulot Suomessa?

Apurahat ovatkin merkittävässä roolissa kirjailijoiden tulonmuodostuksessa ja, kun mukaan otetaan vielä palkinnot, kirjailijoiden kokonaisansioiden mediaani nousee jo 11 000 euroon! Tuo on jo moninkertaisesti se, mitä saa kodinhoidontuella lasta kotona hoitaessa mutta silti todella pieni summa palkkatyöläiselle.

 On myös muistettava, että toisilla kirjailijoilla kirjan kirjoittamiseen voi mennä monta vuotta, joten yhden vuoden aikana kirjasta saadut tulot voivat olla palkka monen vuoden työskentelystä. Me taas kirjoitamme kahdestaan, joten meille tuo olisi kahden ihmisen työpalkka. Ja olemme siis kirjoittaneet ensimmäistä kirjaa jo yli viisi vuotta, joten tulot per vuosi hupenevat aika olemattomiin.

Nämä edellä mainitut luvut kuvaavat kyselyyn vastanneiden 225 kirjailijaliiton jäsenen tuloja, eivät kaikkia Suomen kirjailijoita mutta antavat varmasti todenmukaista kuvaa kirjailijan asemasta ja toimeentulosta. Toki poikkeuksiakin on mutta pääsääntöisesti voi todeta, että kirjoittamisella ei rikastu Suomessa.

Kuinka paljon kirjailija tienaa Suomessa?

Millaisia ajatuksia sinulla heräsi näistä luvuista?

– Satu ja Sanna

Ps.

  • Tämä Kirjailijan elämää -blogin vuonna 2016 julkaistu kirjoitus Katsaus kirjailijan talouteen on kattava luotaus kirjailijaliiton jäsenistön tuloihin vuonna 2010.
  • Tässä Kirjailija-lehden Puhutaan rahasta -artikkelissa kirjailijat itse kertovat toimeentulostaan.
  • Tässä Ylen juttu Kirjailijaliiton teettämästä tutkimuksesta 2018.
Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: