MINUSTAKO KIRJAILIJA? KUINKA ALOITAN KIRJAN KIRJOITTAMISEN?

Moni miettii kirjan kirjoittamista, mutta voi ajatella, että enhän minä osaa kirjoittaa! Voin kuitenkin vakuuttaa, ettei aluksi tarvitse olla mestarikirjailija vaan kirjoittamaan voi oppia. Aluksi riittää vaikkapa se, että kirjoittaa kirjan tarinan ylös ranskalaisilla viivoilla. Kun minä innostuin kirjoittamisesta ja kirjoitin ensimmäistä kirjaa, kirjoitin kaiken aluksi yhteen pötköön. En jäänyt miettimään lauserakenteita tai sitä tuliko asia nyt fiksusti sanottua. Halusin vain kirjoittaa ylös mielessäni pyörivän tarinan, niin että se muuttui konkreettiseksi ja kokonaisuus hahmottui selkeämmin.  

Avonainen vihko ja kynä pöydällä.

Kun kirjoittaa ensimmäistä versiota, ei kannata juuttua turhiin yksityiskohtiin tai yrittää saada aikaan täydellisesti toimivaa dialogia. Tärkeintä on, että kirjoittaa tarinan hahmotelman; sen kuinka juoni etenee, päätapahtumat, piirtää kirjan kokonaiskuvan, tavallaan selkärangan, jonka varaan on hyvä rakentaa yksityiskohdat. Kielioppiin ja pilkutuksiin voi kiinnittää huomiota vasta editointivaiheessa.

Ei myöskään kannata odottaa, että kirjan kirjoittaminen olisi nopea prosessi, sillä siinä menee helposti aikaa. Meillä on mennyt paljon aikaa kirjasarjan juonen ja taustojen suunnitteluun. Tuntuu kuin kasaisi valtavaa palapeliä, jonka palaset pitää saada loksahtamaan kohdalleen. Välillä olemme joutuneet miettimään juonikuvioita uudelleen, kun muodostuu juoniaukkoja ja epäloogisuuksia. Vasta viime viikolla puhuimme siitä, kuinka epätoivoinen olo välillä tulee tuon kokonaisuuden kanssa – kun yhden asian saa kohdalleen, hoksaa että toisessa on sitten vikaa, ja se pitää miettiä uudelleen.

Vihko ja kynä pöydällä.

Meillä on välillä myös pitkiä taukoja, joiden aikana kirjajuttuja ei tule edes mietittyä. Minusta näistä tauoista on ollut vain hyötyä. Kun palaa pidemmän tauon jälkeen taas kirjajuttujen pariin ja lukee tekstiä, on helppo huomata, jos joku asia on sanottu puolivillaisesti tai joku oleellisuus puuttuu kokonaan. Eli suosittelen lämpimästi pidempiä taukoja, joiden aikana teksti saa rauhoittua ja sitä katsoo sitten aivan uusin silmin.

Kirjoittajalla voi olla vaikea hahmottaa, ovatko kaikki tapahtumat uskottavia ja tuntuuko henkilöhahmojen käytös loogiselta. Tämän vuoksi teksti kannattaakin luetuttaa esilukijoilla, josta kerroin edellisessä postauksessa.

Kirjakuva avonaisesta kirjasta.

Vinkit kirjan kirjoittamisen aloittamiseen:

  1. Sinulla pitää olla idea, josta olet innoissasi ja haluat saada sen paperille.
  2. Kirjoita tarinan runko paperille. Älä jää editoimaan tai miettimään liikaa yksityiskohtia. Kirjoita pääasiat.
  3. Tee editointi kierros ja yritä rakentaa dialogit ja yksityiskohdat.
  4. Anna tekstin levätä. Unohda koko kirjaprojekti. Palaa siihen parin kuukauden päästä.
  5. Lue teksti tauon jälkeen ja kirjoita samalla ylös asioita, joita pitää lisätä tai muokata. Paranna dialogia.
  6. Voit toistaa tauon pitämisen tai jos alat olla tyytyväinen tekstiisi, se kannattaa luetuttaa muilla.

Mitä mieltä sinä olet näistä vinkeistä? Puuttuuko listasta joku hyväksi havaittu työtapa?

– Sanna

Ps. Haluatko lukea lisää aiheesta. Tässä muutama linkki.

Kirjoittajayhdistys: Näin kirjoitat kirjan.

Hidasta elämää: Näin kirjoitat kirjan – asiantuntijan 7 vinkkiä.

Kirjailijan elämää: Haluan kirjoittaa kirjan. Mitä teen?

Jaa tämä postaus:

Yksi kommentti artikkeliin ”MINUSTAKO KIRJAILIJA? KUINKA ALOITAN KIRJAN KIRJOITTAMISEN?”

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: