MISTÄ KIRJAILIJAN TULOT MUODOSTUVAT?

Aiemmassa postauksessa (täällä) olemme kirjoittaneet siitä, kuinka kirjailija ei varsinaisesti rikastu Suomessa. Kirjailijaliiton teettämän vuoden 2018 tulotutkimuksen mukaan kirjailijan puhtaasti kirjallisen työn keskiansio vuodessa oli vaatimattomat 2294 € mutta, kun otetaan huomioon kirjailijan kaikki tienestit, kokonaisansioiden mediaani nousee 11 000 euroon. Mutta mitä nämä tienestit ovat? Mistä kirjailijan kokonaisansiot (palkkatyön lisäksi) muodostuvat?

Tutkimuksen mukaan kirjailijan kaunokirjallisia tuloja ovat:

  • kirjojen myynti kotimaassa ja ulkomailla
  • lainauskorvaukset
  • kirjojen dramatisoinnit (näytelmä, kuunnelma, elokuva)
  • käsikirjoitustyöt
  • muut tekijänoikeuskorvaukset

Tähän väliin muutamia avainlukuja. Kirjailijan käteen jää keskimäärin 10 % kirjan myyntihinnasta eli 30 € maksavasta kirjasta kirjailijalle tilitetään 3 €. Lainauskorvauksia kirjailija taas saa 26 senttiä per laina eli 12 kirjalainaa tuottaa kirjailijalle saman verran tuloja kuin yksi myyty kovakantinen kirja.

Muita kirjailijan tuloja ovat:

  • esiintymiset
  • lehtijutut
  • kirjoittamisen opettaminen

Näiden lisäksi tuloja nostavat apurahat ja kirjallisuuspalkinnot. Apuraha mahdollistaa hetkeksi täysipäiväiseen kirjoittamiseen panostamisen mutta apurahoja myönnetään yleensä jo julkaisseille kirjailijoille. 2018 tulotutkimuksen mukaan apurahan mediaani oli 9250 €. Karkeasti sanottuna tutkimuksen mukaan apurahat muodostavat 30 % tuloista, kustantamon tilitykset toiset 30 %, lainauskorvaukset 15 % ja muut tulot loppuosan.

Tämän mukaan näyttää siltä, että kirjailijan kokonaisansiot muodostuvat hyvin monesta lähteestä ja voidakseen kirjoittaa, on hallittava monia asioita. Monelle täysipäiväinen kirjoittaminen on unelmaa, sillä useimmiten kirjailija käy myös palkkatöissä ja kirjoittaa vapaa-ajallaan.

Kannattaako kirjailijan ammatista siis haaveilla? Itsensä elättäminen kirjoittamalla ei ole helppoa ja vain harva onnistuu siinä. Kirjoittaminen on kuitenkin monelle intohimo ja antoisa harrastus, jonka arvoa ei voi eikä kannatakaan mitata rahassa.

Tuotteliaita kirjoitushetkiä kaikille!

– Satu ja Sanna

Haluatko lisätietoa:

Tässä Kirjailija-lehden artikkelissa on tietoa tekijänoikeudesta ja kirjailijan tulonmuodostuksesta.

Satu Rämö on Islannissa asuva kirjailija ja suositun Satu Rämö (ent. Salamatkustaja) -blogin pitäjä. Hän on kirjoittanut 10.6.2018 mielenkiintoisen postauksen omasta tulonmuodostuksestaan.

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: