MITÄ ON INSPIRAATIO?

Mitä inspiraatio oikein tarkoittaa? Kuuntelin Omahuone-podcastia, jossa on aina mielenkiintoista kirja-aiheista keskustelua. Tässä Miksi pelottaa myöntää, että haluaa kirjailijaksi? -jaksossa he pohtivat myös, mitä inspiraatio oikein on. Anniina kertoi, ettei hän pidä inspiraatio sanasta, sillä se herättää hänessä ajatuksen kuin jokin jumalainen täyttäisi henkilön ja puhuisi tämän kautta. En ollut ikinä ajatellutkaan, että inspiraatio voisi tarkoittaa tuollaista, joten suuntasin googlettamaan sanaa.

Mitä tarkoittaa inspiraatio?

Noh… Wikipediasta löytyi, että inspiraatio on kristillisen teologian oppi. Olen mahdollisesti nukkunut uskonnon tunneilla, sillä minulla ei ole mitään muistikuvaa tuollaisesta näkökulmasta. Lisää googlettelua ja sivistyssanakirjassa inspiraatiota kuvataan sanoilla innoitus, taiteellinen luomisvire.

Mitä on inspiraatio?

Siiri Partanen on tehnyt tutkielman aiheella Kaiken lähde: inspiraation merkitys säveltäjälle. Hänen viitteenä käyttämänsä Facta-tietosanakirjan mukaan inspiraatiota voidaan määritellä kolmella eri tavalla:

  1. Inspiraatio sana tulee myöhäislatinasta ja se tarkoittaa sisäänhengitystä
  2. Inspiraatio liittyy luovuuteen: luova innoitus, innostus
  3. Inspiraatio on teologinen näkökulma: jumalan vaikutus ihmiseen
Valokuva vihkoista.

On väitetty, että raamatun kirjoittajat ovat toimineet Pyhän hengen inspiroimina. Antiikin Kreikassa muusat olivat inspiraation ilmentymiä ja niiden innoittamina tehtiin runoja, lauluja ja esityksiä. Nykyisin taas ajatellaan, että inspiraatio sana kuvaa enemmän jotain alitajuntaan ja luovaan työhön liittyvää kokemusta.

Mitä inspiraatio sitten tarkoittaa minulle itselleni? 

Minulle inspiraatio on sitä, että jollain tietyllä hetkellä jokin asia sujuu helposti ja lähes kuin itsestään. Varsinkin lauluja tehdessä tällainen inspiroituminen tapahtuu usein. Kerran esimerkiksi televisiossa oli lausahdus ”suden hetki” – se kolahti ja sen ympärille rakentui hetkessä kokonainen laulu. Voisi myös sanoa, että koko tämä meidän kirjasarjamme on yhden inspiroivan hetken tulosta: sinä aamuna tuijotin piirtämääni kuvaa ja näin mielessäni selvästi koko kirjasarjan läpi kantavan juonikuvion. 

Mitä on inspiraatio?

Mitä enemmän olemme tätä kirjasarjaa kirjoittaneet, sitä enemmän ahaa-elämyksiä olemme saaneet, joten voisiko sanoa, että inspiraatio ruokkii inspiraatiota?

Jos mietin, mitä eroa inspiraatiolla on laulujen ja kirjan kirjoittamisen välillä, on totta, ettei kirjaa kirjoiteta pelkän inspiraation voimalla, vaan se vaatii istumalihaksia ja raakaa työtä. Laulut taas syntyvät omalla kohdallani oikeastaan pelkän inspiraation voimalla eikä niin, että istuisin alas ja päättäisin nyt kirjoittaa laulun.

Inspiraatio saattaa myös iskeä yllättävällä hetkellä: yhtenä iltana pesin hampaita, kun yhtäkkiä jostain mielen syövereistä alkoi pulputa sanoja, ja näpyttelin niitä kirjaimellisesti suu vaahdossa kännykkääni. 

Kuva vihkoista ja kynttilänvalosta.

Millaisia ajatuksia inspiraatio herättää teissä? Mitä muuta sanaa voisi käyttää kuvaamaan sitä flow-tunnetta, kun hommat sujuvat?

– Sanna

Ps. Haluatko lukea lisää inspiraatiosta? Näissä Kirjailijan elämää ja Kirjailijan kellarissa -blogeissa oli mielenkiintoista tekstiä aiheesta, ja Opas luovan kirjoittamisen taitoon antaa vinkkejä, kuinka löytää inspiraatiota omaan kirjoittamiseen.

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: