MITEN PARANTAA OMAA KIRJOITUSTYYLIÄ?

Onko sinulla mielessä hyvä tarina, josta arvelet jonkun muunkin voivan innostua? Tartut tietokoneeseen ja alat kirjoittaa mutta sanat eivät asetu etkä löydä pääsi sisällä vilistäville ajatuksille haluamaasi muotoa. Turhaudut ja ajattelet, ettei tästä tule mitään – et osaa kirjoittaa ja unohdat koko asian.

Minä voin vakuuttaa sinulle, että luovuttaminen ei kannata, sillä kirjoittaminen on taito siinä missä pyörällä ajo ja yhtä lailla opittavissa, jos siihen haluaa panostaa ja kirjoittaa jotain omaa. Olkoon se runoja, novelleja tai kirjan käsikirjoitusta. Toiset meistä ovat siinä luonnostaan lahjakkaampia kuin toiset, aivan kuten urheilussa tai piirtämisessä, mutta samalla tavalla kirjoittamisessa voi myös kehittyä ja parantaa omaa osaamistaan. Itse asiassa jopa huomattavan nopeasti verrattuna toisiin harrastuksiin. Itse ainakin koen kehittyneeni viiden viime vuoden aikana paljon enemmän kirjoittamisessa kuin vaikkapa laulamisessa. Minulle kirjoittaminen on itse asiassa ollut tosi palkitseva harrastus. Pidän siitä, miten kirjoittaessa saat jotain näkyvää aikaiseksi. Tekstiä, jota lukea. Onnistumisia, kun jonkun kohtauksen kirjoittaminen onnistui juuri sillä tavalla kuin halusit.

Miten minä sitten olen pyrkinyt parantamaan kirjoitustyyliäni? No ennen kaikkea olen kirjoittanut! Ja paljon! Monia kohtia uudestaan ja uudestaan kunnes niissä alkaa olla sellaista tuntua mitä haluan. Sanna valittaa säännöllisesti tästä minun nysväämisestä mutta minulla on vaikea päästää tekstistä irti ennen kuin se on juuri sellainen kuin haluan sen olevan. Tärkeää on pitää myös taukoja, että näkee tekstin taas objektiivisemmin, enemmän ulkopuolisen silmin. Itse olen huomannut, että parin viikon tai kuukauden tauko kirjoittamisessa auttaa todella paljon ja on helpompi tarttua ongelmakohtiin.

Minun kirjoitustyylini on kehittynyt vähitellen. Aina silloin, kun tulee epätoivon hetkiä ja tuntuu etten osaa kirjoittaa, minua on auttanut lempikirjojeni lukeminen ajatuksella. Kiinnitän niissä huomiota lauserakenteisiin ja siihen, miten kirjailija vie tarinaa eteenpäin. Millä tavalla päälauseet ja sivulauseet vuorottelevat. Olen poiminut parhaita kohtia ja kirjoittanut niitä itselleni ylös. Olen myös jonkin verran harrastanut sitä, että valitsen lyhyen pätkän tekstistä, painan mieleeni asioiden tapahtumajärjestyksen ja yritän kirjoittaa sen omin sanoin ylös. Sitten käyn läpi kirjailijan lauseet ja vertaan niitä omiini ja pohdin, miksi kirjailija on valinnut tietyt sanat ja millä tavalla teksti on toimivampaa tai erilaista kuin omani.

Tällaisilla yksinkertaisilla harjoituksilla koen kehittyneeni kirjoittajana ja parhaimmilla hetkillä pääsen sellaiseen ihanaan flow-tilaan, jossa teksti syntyy helposti ja pakottamatta ja se on sellaista kuin haluan. Kuitenkin pääsääntöisesti sanoisin, että kirjoittaminen ei ole sitä, että sinulla on mielessä tarina, jonka kirjoitat ylös ja se on siinä. Ei, vaan kannattaa ajatella, että kirjoitat siitä ylös ensimmäisen version, raakatekstin, josta lähdet muokkaamaan haluamaasi kokonaisuutta. Kirjan kirjoittaminen on kestävyyslaji eikä pikamatka.

Haaveilen siitä, että vielä joskus osallistuisin oikealla kirjoituskurssille ja saisin sieltä lisää hyviä ohjeita oman kirjoitustaidon parantamiseen. Lapsiarjen keskellä se kuitenkin koko ajan jää suunnitteluasteelle mutta sitä odotellessa olen suunnitellut jonkin kirjoitusoppaan hankintaa. Olen ollut kiinnostunut Kimmo Svinhufvudin Kokonaisvaltainen kirjoittaminen -kirjasta mutta tarkoitus on tehdä vielä katsausta mitä kotimaisia kirjoja olisi tarjolla. Aiheesta löytyy monia postauksia ja Oma huone -sivuston Anniina on tehnyt hyvän listauksen parhaista kirjoista kirjoittajalle

Tällä hetkellä minulla on meidän nuortenkirjan kirjoittamisessa pieni suvantovaihe meneillään, sillä olen innostunut saattamaan loppuun meidän muita keskeneräisiä kirjoitusjuttuja. Toivottavasti tässä talven aikana pääsisin vielä palaamaan tuon meidän seikkailutarinan pariin.

Sitä inspiraatiota odotellessa, mukavia talvisia kirjotushetkiä kaikille!

-Satu

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: