MITKÄ ASIAT VAIKUTTAVAT KIRJOITUSVIREESEEN?

Kävin taas lukemassa muiden kirjoittajien blogeja ja huomasin Kirjailijan elämää -blogissa kirjoituksen, joka sai  minut ajattelemaan sitä, kuinka tärkeää oikeanlainen tunnetila on kirjoittaessa. Se, että pystyy tuottamaan tekstiä vaivattomasti ja johdattelemaan tarinaa helposti eteenpäin. Hyvässä flow-tunteessa tekstiä syntyy kevyesti sivukaupalla. Jos se puuttuu, voin pahimmillaan tuijottaa tyhjää ruutua ja näen mielessäni, kuinka tarinan pitäisi edetä, mutta en vain saa puettua sitä sanoiksi.

Kirjoitusvireen saamiseksi kirjoittaessa sohvan nurkkaus, kahvikuppi ja kynttilä luovat oikeaa tunnelmaa.

Välttääkseni tyhjän paperin kammon olen vuosien aikana oppinut tunnistamaan, mitkä asiat minulla vaikuttavat kirjoitusvireeseen:

1. Kritiikki

Edellä mainitsemassani Kirjailijan elämää -blogin postauksessa oli hyvä huomio: kirjoittaminen ja editoiminen kannattaa pitää erossa toisistaan. Meillä tämä onnistuu helposti, sillä minä kirjoitan ja Satu editoi.  Näin ollen minun ei tarvitse huolehtia siitä, että oma sisäinen editorini olisi liian kriittinen. 

Mutta entä sitten, jos se ulkoinen editori ei aina omaa sellaista kaunistelevaa suutinta? 

Kirjoitusvireen saamiseksi kirjoittaessa sohvan nurkkaus, kahvikuppi ja kynttilä luovat oikeaa tunnelmaa.

Joskus on käynyt niin, että olen kirjoittanut jonkun kohtauksen ja ajatellut, että tarina etenee nyt kivasti. Sitten Satu on kommentoinutkin, että hän ei pidä kirjoittamastani kohtauksesta, koska oli ajatellut sen menevän eri tavalla. Yleensä noista selviää olankohautuksella ja no-muutetaan-tätä-sitten-näin -asenteella, mutta joskus kritiikki menee ihon alle. Pahimmillaan tuollaisesta ikävästä palautteesta voi tulla sellainen blokki päälle, ettei saakaan enää kirjoitettua.

Esimerkiksi kerran Satu totesi, että kirjoittamani kohtaus sai päähenkilöt näyttämään nössöiltä. Itse olin kuitenkin sitä mieltä, että kohtaus oli hyvä. Saimme siitä aikaan melkoisen väittelyn ja päätimme lopulta jättää asian hautumaan. Kun sitten yritin jatkaa kirjoittamista, mietin vain koko ajan, onko tämä käytös nyt nössömäistä tai mitähän Satu tästä nyt ajattelee? Kirjoittaminen muuttui tahmeaksi ja väkinäiseksi, vaikka meillä oli selvä runko hahmoteltuna.  

Kirjoitusvireen saamiseksi kirjoittaessa sohvan nurkkaus, kahvikuppi ja kynttilä luovat oikeaa tunnelmaa.

Meille on tärkeää, että juonikuviot ja kohtaukset ovat molemmille mieluisia, sillä tämä kirjasarja on meidän molempien hengentuote. On sula mahdottomuus, että minä pystyisin kirjoittamaan asiat niin, ettei Satulla tulisi siihen mitään sanottavaa. Yleisesti ottaen meillä on yllättävän vähän erimielisyyksiä ja pääsääntöisesti Satu toteaa, että tarina etenee kivasti ja jatka samaan malliin. Mutta sitten ne muutamat vastakkaiset mielipiteet ovat hidastaneet minun kirjoitustahtiani ja vaikuttaneet flow-tunteeseen.

2. Vuodenaika

Toinen kirjoittamisen sujuvuuteen suuresti vaikuttava asia on vuodenaika. Jostain syystä en oikein kesäisin onnistu kirjoittamaan kirjasarjaa eteenpäin, vaan viimeistään kesäkuun alussa kirjoitusinto tökkää. Monena vuonna se on tullut takaisin vasta marraskuussa, kun alkaa olla tarpeeksi pimeää. 

Kirjoitusvireen saamiseksi kirjoittaessa sohvan nurkkaus, kahvikuppi ja kynttilä luovat oikeaa tunnelmaa.

Luulenkin, että pimeys vaikuttaa suuresti kirjoitusvireeseeni. Silloin, kun on pimeää, ei tarvitse tehdä mitään muuta, vaan voi hyvin keskittyä vain kirjoittamiseen. Sitten kun valo lisääntyy, ihana kevätaurinko paljastaa pölypallerot tv-tason alla ja muistuttaa koirien nenänjäljistä ikkunassa. Kesällä taas tehtävälistalla on puutarhanhoito ja loputon vanhan omakotitalon ylläpito. Yritä siinä sitten löytää aikaa tai keskittymiskykyä kirjoittamiselle!

3. Vuorokaudenaika

Yleensä kirjoitan parhaiten aamuisin; kynttilän palaessa pöydällä ja höyryävä kahvikuppi läppärin vieressä. Kirjoitusinnon ollessa päällä saatan nousta aamuneljältä kirjoittamaan! Aamupäivän aikana kirjoitusinto alkaa laskea ja iltaisin kirjoittaminen – se ei vain suju. 

Kirjoitusvireen saamiseksi kirjoittaessa sohvan nurkkaus, kahvikuppi ja kynttilä luovat oikeaa tunnelmaa.

Aamut ylipäätään ovat selvästi minun parasta aikaa. Töissäkin yritän tehdä kaiken ajattelua vaativan työn aamuisin, sillä iltapäivällä ajatus ei enää juokse niin kirkkaasti illoista puhumattakaan – tähän aikaan vuodesta voisin vain iltaisin käpertyä sohvalle viltin alle höyryävän kuuman teemukin kanssa.

Minun haasteeni tällä hetkellä onkin se, kuinka oppisin hyödyntämään pikkuihmisen iltapäiväunien suomat vapaahetket, sillä aamuvirkkuna neiti terrorisoi tehokkainta kirjoitusaikaani!

Kirjoitusvireen saamiseksi kirjoittaessa sohvan nurkkaus, kahvikuppi ja kynttilä luovat oikeaa tunnelmaa.

4. Kirjoituspaikka

Aikaisemmin kirjoitin aina keittiön pöydän ääressä ja minulla paloi siinä väriä vaihtava kynttilä. Se loi satumaista tunnelmaa, ja joskus vain tuijotin sitä ja mietin tarinan etenemistä. Nykyisin taas kirjoitan eniten sohvalla. Tiedän, erittäin ergonomista, mutta tällä hetkellä siinä se onnistuu parhaiten! Pitäisi tosin muistaa venytellä… Nykyisin olen myös oppinut tunnistamaan sen, milloin kirjoitus ei suju ja osaan suosiolla tehdä jotain hedelmällisempää sen sijaan, että tuijottaisin tuntikausia tyhjää näyttöä.

Tässä vielä yhteenvetona minun vinkkini hyvän kirjoitusvireen saavuttamiseen:

  1. Tunnista, mitkä hetket ovat sinulle parhaita kirjoittamiseen, ja järjestä silloin kirjoitusaikaa
  2. Kirjoita siellä missä se sujuu parhaiten
  3. Virittäydy oikeanlaiseen tunnelmaan: kynttilän valo, kahvikupponen, musiikki – mikä vain toimii sinulla!
  4. Älä anna tekstiäsi ylikriittiselle lukijalle

Mukavia ja antoisia kirjoitushetkiä!

– Sanna

Ps. Olisi mukava tietää, mikä sinulla toimii oikeanlaisen kirjoitusvireen saavuttamisessa? 

Jaa tämä postaus:

2 kommenttia artikkeliin ”MITKÄ ASIAT VAIKUTTAVAT KIRJOITUSVIREESEEN?”

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: