NÄIN MEIDÄN KIRJOITUSPROSESSI ETENEE

Nostimme elokuun alun postauksessa esille sitä, kuinka mielenkiintoista olisi kuulla kirjailijoiden kirjoitusprosessista. Olikin mukava, kuinka osa tarttui tähän haasteeseen ja on ollut kiinnostavaa lukea Instagramin puolella, kuinka kirjoitusprosessi etenee itse kullakin. Tässä postauksessa haluamme kertoa meidän kirjoitustavoista ja miten meidän kirjan sisältö muotoutuu.

Kirjoittaminen.

Instagramissa olemme huomanneet, että osa kirjoittajista suunnittelee tekstinsä hyvin yksityiskohtaisesti ennen kuin lähtee kirjoittamaan tarinaa. Meillä puolestaan ei ole kovin yksityiskohtaisia suunnitelmia vaan ne rakentuvat siinä samalla kirjoittaessa. Kirjan tarinaa ohjaa ranskalaisilla viivoilla hahmoteltu runko, joka on ehkä noin yhden A4-arkin mittainen. Tämän hahmotelman perusteella Sanna kirjoittaa tarinaa eteenpäin ja usein on hauska, miten siinä kirjoittaessa yksityiskohdat ja pienet sattumukset kehittyvät ja saavat paikkansa. Sanna on keksinyt siinä kirjoitusprosessin aikana paljon juonenkäänteitä ja yksityiskohtia, joita emme olisi mitenkään osanneet suunnitella etukäteen.

Kirjoitusprosessi.

Sanna on sanonutkin, että joskus suorastaan jännittää mitä tässä kirjoittaessa tulee tapahtumaan, sillä välillä tuntuu kuin tarina menisi omia uriaan. Hahmoilla on oma tahto eivätkä he välttämättä käyttäydy niin kuin olemme suunnitelleet, vaan tekevät omia ratkaisujaan. Pienet palaset loksahtelevat paikoilleen ja on niin riemastuttavaa, kun tajuaa että jokin ennalta suunnittelematon juttu sopiikin kokonaisuuteen täydellisesti. Satu on monesti sanonut, että tämä meidän kirjoittaminen on kuin kasaisi suurta palapeliä; kaikki palaset ovat olemassa – ne pitää vain löytää oikeille paikoille.

Kirjoittaminen.

Kirjoitusprosessissa vähemmän riemastuttavaa on se, kun Sanna on kirjoittanut jonkin kohtauksen, johon on tyytyväinen, ja Satu taas sanoo, että sen olisi pitänyt mennä eri tavalla. Yleensä tästä selvitään sillä, että Sanna muokkaa kohtaukset uudelleen, mutta jos molemmilla on vahva visio siitä, miten asioiden pitäisi mennä, pahimmillaan olemme saaneet aikaiseksi kirjoitusjumin ja tiukkasanaista viestittelyä.

Kirjan kirjoittaminen

Kirjoitusflow-tilan kääntöpuolena on sitten se, kun Sanna tuijottaa tyhjää ruutua. Vaikka tietäisi kuinka tarinan pitäisi mennä, kohtausta ei vain saa kirjoitettua paperille. Tähän monesti auttaa se, kun suunnittelemme yhdessä tapahtumat yksityiskohtaisemmin. Esimerkiksi nyt kuudennessa kirjassa matkaajat ovat saapumassa uuteen paikkaa, jonka kaikki yksityiskohdat, henkilöt, henkilökemiat jne. ovat vielä suunnittelematta. Tämä alkoi keväällä heijastua kirjoitustahtiin ja ne pitäisi saada mietittyä yhdessä, ennen kuin Sanna osaa jatkaa kirjoittamista.

Kirjoitustapa.

Meidän kirjoitustapaan on siis sopinut tuo, että kohtauksia ei suunnitella liian yksityiskohtaisesti, vaan ne rakentuvat lopulliseen muotoon kirjoittamisen aikana.

Millainen kirjoittaja sinä olet? Suunnitteletko kohtaukset huolella vai sovellatko samalla kun kirjoitat?

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: