OMAKUSTANNE ON VARTEENOTETTAVA VAIHTOEHTO KIRJAN JULKAISEMISEKSI

Kustannussopimuksen saaminen on vaikeaa. Viimeisen vuosikymmenen aikana kirjojen myyntimäärät ovat laskeneet ja kustantamot ovat keskittyneet yhä enemmän tunnettuihin kirjailijoihin ja heidän hyvin myyviin kirjoihin, jolloin myös vuosittain kustannettavien kirjojen nimikemäärä on vähentynyt. Tämä on johtanut siihen, että entistä harvempi teos ylittää kustannuskynnyksen ja moni saa pitkän odotusajan jälkeen sähköpostiinsa lyhyen kiitos mutta ei kiitos -viestin. Poikkeuksen tähän trendiin toi koronavuosi, joka viime vuonna sai kirjamyynnin kasvuun. Nähtäväksi jää kuinka pysyvä tämä suunta on.

Omakustanteen tekeminen on vaihtoehto kirjan julkaisussa.

Kustantamojen tiukka linja on tehnyt kirjan omakustantamisesta entistä potentiaalisemman vaihtoehdon kirjan julkaisemiseksi. Se vaatii paljon enemmän aikaa ja osaamista, koska omakustantaja joutuu itse tekemään kustantamon työn, mutta nykyisin tietoa ja monipuolisia sekä laadukkaita palveluja kirjan painatukseen on helposti saatavilla.

Omakustanteella kirjoittajalla on mahdollista saada itselleen parempi kate kirjamyynnistä, sillä kustantamoissa kirjailijan osuus tekijänpalkkiosta on Kirjailijaliiton mukaan 21–26% kirjan arvonlisäverottomasta myyntihinnasta, joka on siis kustantamon ulosmyyntihinta, ei kirjakaupan tai marketin hyllyhinta. Omakustanteen haaste taas on löytää markkinointikanavat ja potentiaaliset ostajat kirjalleen eikä sillä välttämättä pääse myyntiin kirjakauppoihin tai marketeihin. Verkkokaupoista toki omakustanteetkin löytyvät.

Omakustanne kirjan tekeminen.

Omakustanteen tekemiseksi on olemassa lukuisia vaihtoehtoja. Pelkän omakustanteen lisäksi pienkustantamot, osuuskunnat, yhdistykset ja palvelukustantamot tarjoavat yhteisöllisyyttä, vertaistukea ja monenlaista apua oman kirjan tekemiseen. Kustannustoimittajan palvelut on mahdollista ostaa ja tekstin viimeistely ammattilaisen kanssa antaa kirjalle uskottavuutta. Myös kirjan visuaalinen ilme on mahdollista viimeistellä ammattilaisten avulla ja monet painotalot tarjoavat omakustenteen painatuksen lisäksi myös graafikon ja taittajan palveluja.

Omakustanne on hyvä vaihtoehto kirjan julkaisuun.

Yksi tunnetuimmista omakustanteiden julkaisuun keskittyvistä painotaloista on saksalainen BoD eli Books on Demand yritys. Se painattaa kirjoja tarvepainatuksena, myös kustantamoille, ja tarjoaa palveluja kirjojen tekstinhuoltoon, painatukseen, logistiikkaan ja markkinointiin.

Omakustanteiden teko on muuttunut ammattimaisemmaksi ja niiden taso on noussut. Digipainatus on tuonut kirjojen hintoja alas ja mahdollistanut kirjan painatuksen yhä useammalle ja BoD:in mukaan omakustantamisen suosio vain jatkaa kasvuaan.

Omakustanne on vaihtoehto kustantamolle.

Nykyisin laadukkaan omakustanteen tekeminen onkin hyvin mahdollista. Ne monipuolistavat kirjallisuuden kenttää, joka uhkaa kaventua laskevan kirjamyynnin ja kustantamoiden kapeamman tarjonnan takia, ja varmasti omakustanteiden arvotus tulee tulevaisuudessa kasvamaan.

Pidetään siis vaihtoehdot avoinna, kun puurramme tekstiemme parissa.

Idearikkaita kirjoitushetkiä kaikille!

– Satu ja Sanna

Lisää omakustanteen tekemisestä voi lukea:

Anneli Kanto: Omakustanne.

Epilogi – Jälkisanat: Pari sanaa omakustanteesta.

BoD-blogi: Onnistuneen omakustanteen julkaisu.

BoD: Omakustantamisen suosio jatkaa kasvuaan – Suomalaiset julkaisevat omia kirjojaan ennätystahtiin.

Kodinkuvalehti: Haluatko julkaista kirjan? Omakustanne ei maksa hirveästi.

Taloustaito: Omat tekstit julki – mitä omakustannekirjan tekeminen maksaa?

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: