SYKSYN 2020 KIRJAKATALOGIEN SELAILUA

Voisiko kirjan kirjoitusintoa saada takaisin selailemalla kirjauutuuksia? Ehkä kaukaa haettu ajatus, mutta tulevan syksyn uutuuskirjat kiinnostavat kovasti, joten oli mukava sukeltaa kirjakatalogien maailmaan. Joissakin katalogeissa oli listattu myös kesän kirjoja, joita voisikin tilata jo nyt kesälukemiseksi!

Syksyn 2020 YA-kirjauutuuksia.

Katalogeja selaillessa teki yllättäviä havaintoja. Ilmeisesti kakka on nyt muodissa, ainakin Otavan kirjoissa. Siellä on useampikin lapsille suunnattu humoristinen oppikirja, mm. matematiikkaa voi opettaa kakan avulla, ja toki siellä oli myös pelkkiä huumorikirjoja. Muutenkin takapuoliosasto oli edustettuna mm. Mestarietsivä Peppusen, Miksi koirat nuuskivat pyllyä ja Ihan peffasta -kirjojen toimesta.

Ihastelua ja huokailua herätti upeat neulekirjat, joita löytyi useammastakin katalogista. Niiden kansissa komeili mitä upeampia villasukkia ja -hanskoja. Voi että tekisi mieli tarttua neulepuikkoihin, mutta todennäköisesti aika tai hermostorakenne ei vain riittäisi väkertämään noita upeuksia! Käsitöiden ystäville nuo kirjat ovat varmasti täydellisiä hankintoja syksyyn.

Tietysti se, että nuorten aikuisten kirjat loistivat poissaolollaan, otti silmään, mutta tämä ei ollut mitenkään odottamatonta. En tehnyt mitään tilastointia, mutta monesta katalogista ne puuttuivat kokonaan, sillä kaikki eivät kustanna YA-kirjoja, ja suurempienkin kustantamojen katalogeissa oli vain muutamia YA-kirjoja. Otavan ja Kariston valikoimista niitä löytyi eniten. YA-kirjallisuuden tilasta onkin puhuttu laajasti ja myös me kirjoitimme siitä kevään aikana.

Pippa Pippuri ja Keinu kirjauutuus syksy 2020.

Pitää myös mainita, että nyt Black Lives Matter -liikkeen ansiosta tummaihoisten kirjoittajien kirjoja on nostettu voimakkaasti esille, mikä on hyvä ja tärkeä asia! Olisin itsekin halunnut löytää heidän kirjojaan näistä katalogeista, mutta oikeastaan vain pari tarttui haaviin. Yhden jätin laittamatta listalle, sillä se ei vaikuttanut itselle sopivalta. En tiedä oliko vika etsijässä vai tuotannossa , että saalis jäi nyt aika laihaksi. Bookstagramin puolella ihmiset ovat listanneet tummaihoisten kirjoittajien kirjoja, joten pitää kääntyä sen puoleen tämän asian tiimoilta.

Ilmastoahdistukseen liittyviä kirjoja oli myös monessa katalogissa ja onkin hyvä, että ihmisille annetaan konkreettisia vinkkejä kuinka asioihin voidaan vaikuttaa. Omalle lukulistalle ne eivät päätyneet, sillä lapsen saamisen myötä tässä on ehtinyt ahdistua Maapallon tulevaisuudesta niin paljon, että ilmastotietoiset toimintatavat ovat suurin piirtein jo käytössä. Aina on toki petrattavaa ja tässä asiassa oppii koko ajan uutta.

Listaan tähän loppuun kirjoja, joiden ostamista jäin miettimään. Niitä kertyi yllättävän paljon ja vielä enemmän on kirjoja, joita haluan ensin lainata kirjastosta ja sitten miettiä omaksi ostamista, mutta sitä listausta en nyt laita tänne. Kiinnostavia pokkareita, jännäreitä ja muita kirjoja olisi tuhottoman paljon, mutta niistä on vaikea etukäteen tietää, onko kirjoitustyyli sellainen mistä pitää, joten mieluummin lainaan ne ensin kirjastosta ja mietin sitten omaksi hankkimista.

Sari Luhtanen: Isadella, sydän liekeissä.

Otava

Elina Backman: Kun kuningas kuolee. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi lukea enemmän dekkareita ja kiinnittää huomiota siihen, kuinka niissä rakennetaan jännitystä ja pidetään lukijaa koukussa. Backmanin kirja on kerännyt paljon kiitosta ja se pitää ehdottomasti lukea jossain vaiheessa.

M & U Susimetsä: Salamurhaajan merkki. Kuninkaan rakuunat -sarjan kolmas osa sijoittuu 1600-luvun Ranskaan ja Englantiin ja olisi kiva lukea historiallista jännityskirjaa. Tästä pitää myös yrittää löytää sarjan aiempia osia.

Briitta Hepo-oja: Sydämiä seireeneille. Tämä on jatko-osa Suomea lohikäärmeille -kirjalle. Sitä monet ovat kehuneet bookstagramin puolella ja olisikin mielenkiintoista lukea molemmat. Trillerimäinen seikkailu vaihtoehtoisessa Suomessa olisi varmasti erilainen ja viihdyttävä!

Tomi Adeyemi: Koston ja kunnian lapset. Tämä on jatko-osa Veren ja luun lapsille, johon olen usein törmännyt bookstagramissa. Kirjat ovat keränneet suurta kansainvälistä huomiota ja sen takia pitäisi ehdottomasti itselläkin lukea nämä.

Sari Luhtanen: Isadella, sydän liekeissä. Luhtasen aiempiin kirjoihin olen törmännyt bookstagramissa ja niitä on kehuttu paljon. Olenkin miettinyt, että myös itsellä pitäisi tarttua näihin.

Emma Sofianna Söderholm: Edes hetken elossa. Kirja on saanut paljon kiitosta ja sitä on moni kehunut. Esikoiskirjassa käsitellään huumeongelmien kanssa elämistä riipaisevan todelliselta vaikuttavalla tavalla. Tämä YA-kirja pitää ehdottomasti lukea joskus!

Karisto

Katinka Sarjanoja: Karhuneito. Pidin kovasti Kaari Utrion Sunnevasta ja olisikin kiva lukea lisää historiallisia kirjoja. Kelttiläishenkinen fantasiatrilogia kuulostaa juuri sopivalta. Tämä on toinen osa sarjaan, jonka aloitti Korpinlaulu (2019).

Tero Hiekkalinna ja Carlos Da Cruz: Avaruuden arvoituksia. Tämä menisi kuuhullulle tirpalle. Hän voi sitten opettaa isälleen lisää tähtitiedettä. Kirjassa esitellään huimimpia ja hämmästyttävimpiä avaruuden löydöksiä.

Elizabeth Acevedo: Kaikilla mausteilla. Palkitun runoilijan YA-romaania kuvataan lämminhenkiseksi lukukokemukseksi. Kansi on myös aivan ihastuttavan pirtsakka!

Elisabeth Avecedo: Kaikilla mausteilla.

Tammi

Elly Griffiths: Siniviittainen nainen. Arkeologia kiinnostaa aina ja se yhdistettynä rikostutkintaan kuulostaa hyvältä. Tämä on suositun sarjan kahdeksas osa. Mietinkin että lainaisin kirjastosta sarjan aiempia osia ja, jos pidän niistä, voisin tarttua myös tähän.

Haruki Murakami: Pimeän jälkeen. Murakami nauttii suursuosiota Japanissa, etenkin nuorten keskuudessa, ja hänelle povataan kirjallisuuden nobelia. Tämänkin vuoksi pitäisi ehdottomasti lukea hänen tuotantoaan!

Virginia Woolf: Oma huone. Feministinen klassikkoteos, joka kannattaisi varmasti joskus lukea.

Henna Ryynänen: Myry, Pyry ja outo rymy. Tilasin Ryynäsen aiemman Jouluinen Myry -kirjan tirpalle keväällä, koska sen on niin kauniin näköinen. Tämä näyttää yhtä hienolta ja pääseekin ehdottomasti ostoslistalle.

Elly Criffiths: Siniviittainen nainen.

WSOY

Elena Ferrante: Aikuisten valheellinen elämä. Tämä on hänen uutuuskirja Napoli-sarjan jälkeen. Ferranten kirjoja on hehkutettu niin paljon, että niiden lukeminen olisi varmasti jo yleissivistävä teko!

Oyinkan Braithwaite: Sisareni, sarjamurhaaja. Tämä vaikuttaa kuvaukselta hyvin erikoisesta sisarussuhteesta. Esittelyssä sanotaan, että se kuvastaa nykyajan Nigeriaa ja kirja on ollut ehdokkaana useissa kansainvälisissä kirjallisuuspalkinnoissa. 

Tom Boyce: Orkidea vai voikukka. Miksi lapset ovat niin erilaisia ja miten kaikki voivat kukoistaa. Kirjassa kerrotaan lasten temperamenttieroista ja kuinka ne tulisi ottaa huomioon kasvatuksessa. Tämä kuulostaa kirjalta, joka jokaisen pienen lapsen vanhemman kannattaisi lukea.

Tove Janson: Muumi-vieraskirja. Tämän kansi on todella kaunis ja se voisi käydä mökille vieraskirjaksi.

Kirsi Kunnas: Tiitiäisen metsä. Tämä kuulostaa luontoa rakastavan valinnalta lasten satukirjaksi. ”Tiitiäisen metsä on huomion- ja rakkaudenosoitus suomalaiselle metsälle.” ”Kunnaksen runoissa tutustutaan paitsi metsän eläinten elämään, myös keijuihin, peikkoihin ja muihin sadun olentoihin, jotka elävät meidän mielikuvituksissamme.”

Nelli Heinimo: Kaivurin raivari. Lasten runokirja vaikuttaa kiinnostavalta ja siinä seikkailee mm. paloauto, nosturi ja veturi. Oikein kivan kuuloinen kirja pärinäintoisille lapsille.

Meri Luttinen: Myrskynsilmä. Tämä esikois-YA-kirja kiinnostaa kovasti! Muinaissuomalainen fantasiaseikkailu, jossa on tietäjiä ja pitkä matka, jolla etsitään myös itseään, kuulostaa hyvin jännittävältä!

Meri Luttinen: Myrskynsilmä.

Gummerus

Sarah J. Maas: Usvatuulen valtakunta. Näitä kirjoja on hehkutettu paljon bookstagramin puolella ja olen monesti miettinyt, että näihin pitää tarttua.

Holly Bourne: Syitä itkeä julkisesti. Myös Bournen kirjat vilahtelevat tasaista tahtia bookstagramin puolella ja olen pistänyt niitä korvan taakse lukulistalle.

Emma Dahlqvist: Tuohi. Tuohipunonta ja muut valmistustekniikat kiinnostaisivat kovasti. Olisi mukava saada luonnonmateriaalisia pieniä säilytyskoreja ja ehkä tästä saisi vinkkejä, kuinka väkertää somisteita blogin kuviinkin.

Minerva

Raili Mikkanen: Into-tontun ilmalento. Kansi näyttää hienolta ja tämä voisi olla kiva satukirja lapsille.

Haamukustannus

Juha-Pekka Koskinen: Gabriel Hullo & viheltävä vampyyri. Kansi näyttää hienolta ja runomuotoon kirjoitettu teksti kuulostaa hauskalta. Tätä sarjaa on julkaistu paljon ja pitää katsoa löytyisikö sitä lähikirjastoista.

Juha-Pekka Koskinen: Gabriel Hullo & viheltävä vampyyri.

Pippurinen kustannus

Sinituuli Viljanen: Pippa Pippuri ja keinu ja Pippa Pippuri ja Satumaa. Kirjat näyttävät aivan ihastuttavilta ja alkavat varmasti kohta sopia ainakin tirpan satuhetkiin.

Kävin läpi myös monia muita kustantamoja, mutta niistä ei tällä kertaa tarttunut silmään mielenkiintoista luettavaa.

Joko sinä olet kahlannut syksyn kirjakatalogit läpi?

Aurinkoisia lukuhetkiä!

Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: