TIE KIRJAILIJAKSI VOI OLLA PITKÄ

Tie kirjailijaksi voi olla pitkä ja siihen voi mahtua erilaisia vaiheita. Virtuaalisessa KIRJOITTAJA-tapahtumassa Otavan esikoiskirjailija Emma Sofianna Söderholm kertoi matkastaan kirjailijaksi. Hänen esityksessä tuli hyvin esiin se, kuinka vastoinkäymisistä ei kannata lannistua, vaan itseään ja omaa kirjoittamistaan kannattaa tietoisesti pyrkiä kehittämään.

Tie kirjailijaksi voi olla pitkä -kirjoituskuva.

Emma Sofianna tarjosi ensimmäistä kirjoitustaan kustantamoon lukion toisella. Jälkikäteen hän tajusi, että se oli aivan liian raakile eivätkä silloiset hylsyt olleet yllätys, vaikka kyseisellä hetkellä ne harmittivatkin. Toinen kirjoitus oli romaani, joka myös koki samaisen kohtalon. Nykyinen julkaistu esikoiskirja oli hänen kolmas kirjoitusprojekti, jota hän työsti kaikkiaan kuusi vuotta ennen kuin lähetti sitä kustantamoon. Tähän käsikirjoitukseen hän paneutui kunnolla ja työsti sitä Oriveden kirjoitusopistossa, harjoitteli tekstin editointia ja opiskeli kirjoittamista kansalaisopistossa.

Tähän väliin on hyvä mainita, että KIRJOITTAJA-tapahtumassa Kariston kustannustoimittaja Minna Klapuri kertoi, että usein hyvien käsikirjoitusten taustalla on kirjoitusopintoja, joten jos haaveilet kirjan julkaisusta, niitä kannattaa hyödyntää.

Tie kirjailijaksi voi olla pitkä -kirjoituskuva.

Lopulta sitkeys palkittiin. Noin kuukausi siitä, kun Emma Sofianna lähetti käsikirjoituksensa Otavaan, sieltä otettiin yhteyttä ja pyydettiin tulemaan paikalle. Kustantamon tapaamisesta hän vinkkasi, että kannattaa muistaa käsikirjoituksensa sisältö. Jos kaikki menee hyvin, kustannuspäätöksen jälkeen voi tuuletella villisti.

Emma Sofiannan esimerkki osoittaa, että hylsyistä ei kannata masentua. Sen sijaan kannattaa tarkastella omaa tekstiään kriittisesti ja miettiä, kuinka sitä voisi kehittää. Jos kustantamosta sattuu saamaan jotain palautetta, siihen kannattaa tarttua. Yleensä sieltä tulee vain automaattinen kiitos mutta ei-kiitos ilmoitus. Emma Sofianna sai palautetta ja kehitysehdotuksia pieneltä kustantamolta. Hän tarttui niihin ja editoi kirjoitustaan palautteen mukaan sekä keksi näiden pohjalta vielä muutamia uusia juttuja elävöittämään tarinaa.

Tie kirjailijaksi voi olla pitkä -kirjoituskuva.

Kustannussopimuksen saaminen on siis mahdollista, kun on sitkeä ja jakaa tehdä tekstinsä kanssa töitä. Kovasti tsemppiä ja sitkeyttä kaikille kirjoitusprojekteihin! Ja muistakaa – kirjoittaminen itsessään on tärkeä harrastus, vaikka sitä kustannussopimusta ei ikinä tulisikaan.

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: