TOUKOKUUN PAKETOINTI JA KESÄKUUN SUUNNITELMAT

Kesä tulee aina niin nopeasti. Pitkän aikaa maa oli harmaa ja paljas, mutta helatorstain parin päivän lämpöaalto sai luonnon vihertymään silmissä. Nyt kaikkialla vihertää ja linnut laulavat aamuisin kilpaa pesänrakennuspuuhissa. Tuntuu uskomattomalta, että kesä on jo ovella. Pitkät valoisat illat, lämpimät yöt, alkukesän itikat, juhannus. Tämä kaikki on taas edessä.

Tyyni järvenselkä.

Blogin tapahtumat:

Satu mietti alkukuusta Kainuun kevättä. Onko kukaan muu pohtinut, että kuten Lapissa, myös Kainuu voidaan jakaa itseasiassa kahdeksaan vuodenaikaan. Satu kertoikin kuinka hän ajattelee kevään muodostavan kolme omaa kokonaisuuttaan. Toukokuun kelihän on tunnetusti hieman oikukas ja kaikkea plus kolmenkymmenen ja miinus kymmenen väliltä voidaan odottaa. Satu kävikin kuvaamassa erästä takatalvea, joka iski alkukuusta. Helatorstaina puolestaan saimme nauttia helteisistä keleistä ja lapset juoksentelivat pikkukengät jalassa mummolan nurmikolla ja kiikkuivat riippukeinussa.  

Lasten kanssa mummolassa.

Kerroimme myös, kuinka nykyisin kiinnitämme huomiota vaatteiden ekologisuuteen ja eettisyyteen ja kannustamme kaikkia tekemään samoin. Sanna kertoi myös millaisia juttuja hän on puuhaillut typyn kanssa ulkona, kun pihahommat ovat vallanneet kaiken vapaa-ajan ja kuinka hän innostui pitkästä aikaa ompelusta ja taiteili lapsille collegetunikat.

DIY collegetunika lapselle.

Valokuvaus:

Sanna sai toteutettua lintubongausretken ja he selvisivät koko perheen voimin käymään Liminganlahden lintutornilla. Siellä riittikin pienelle lintubongarille ihmeteltävää. Sanna jakoi myös Helatorstain aikaan ensimmäisiä kuvia heräilevästä luonnosta, kun lehtien silmut puskivat esiin ja ensimmäiset leskenlehdet työntyivät kukkimaan maasta. Tähän samaan teemaan liittyi myös seuraavan viikon postaus, kun Niku herätti hänet siiliepisodin kanssa turhankin aikaisin ja kaunis usvainen aamu houkutteli ikuistamaan puhkeavaa kesää.

Liminganlahden lintutornilla lintuja bongaamassa.

Mitä kuului kirjoitusrintamalle?

Meidän YA-kirjasarjan ensimmäisen kirjan alkuosa, noin 80 ensimmäistä sivua, on ollut nyt esilukijoilla. Palautteen odottaminen on ollut kutkuttavaa emmekä ole vielä saaneet kaikkien kommentteja, mutta se mitä olemme saaneet, on ollut tosi rohkaisevaa: teksti on helppo lukea ja tarina soljuu eteenpäin sujuvasti, on mukaansa tempaava ja herättää halun lukea lisää. Juuri siihen olemme pyrkineetkin, joten iso kivi tippui hartialta, kun saimme nyt objektiivisilta lukijoita näin positiivista palautetta. Yritämme saada lisää tekstiä esilukijoille tässä alkukesän aikana ja tietysti myös viimeistellä käsikirjoituksen mahdollisimman valmiiksi.

Kirjan kirjoittaminen.

Blogissa avasimme kirjallisuuden lyhenteitä ja ikähaarukoita, esim. minkä ikäisille nuortenkirjat on tarkoitettu. Olemme huomanneet tämän olevan aika lavea käsite. Palasimme myös viime kevään Virtuaalisen KIRJOITTAJA-tapahtuman tunnelmiin ja kerroimme, kuinka kustantamoon lähetettyä käsikirjoitusta arvioidaan. Ihanat kirjailijat Emma Luoma ja Dess Terentjeva kävivät vieraskynäilemässä meidän blogissa, ja he kertoivat millaista on toimia kirjan esilukijana ja myös kuinka saatuun palautteeseen kannattaa suhtautua. Kerroimme myös LANU!-festareiden kirjailija Elina Pitkäkankaan toteuttaman videon pohjalta kirjan elinkaaresta. Kuinka se syntyy kirjailijan kynästä aina kustantamon ja graafikon yhteistyössä.

Kirjallisuuden lyhenteitä YA.

Miten lukuhommat sujuivat?

Sanna: Minulla on parikin oikeaa kirjaa kesken, mutta en saanut mitään loppuun nyt kuun aikana. Äänikirjoja kuuntelin sen sijaan useamman, sille ne ovat niin käteviä työmatkojen ja kotipuuhailujen aikana. 

Michelle Obama: Minun tarinani

Kuuntelin Michelle Obaman tarinan äänikirjana ja pidin siitä valtavan paljon. Hän vaikuttaa lämpimältä, järkevältä ja kaikin puolin fiksulta ihmiseltä, joka oli saavuttanut paljon, mutta pitää perhettään tärkeimpänä asiana. Hän haluaa seisoa heikkojen rinnalla ja auttaa heitä. Hänelle lapset, vähemmistöt, tyttöjen asema ovat tärkeitä ja hän haluaa puhua heidän puolestaan. Mahdollistaa sen, että naiset pääsisivät miesten saleihin, ja että he uskaltavat puhua ja pitää puolensa.

Michelle on lähtöisin tavallisesta työläisperheestä ja hän pystyi opiskelemaan eliittiyliopistoissa itselleen asianajajan koulutuksen vanhempiensa uhrausten ansiosta. Barack tuli hänen työpaikkaansa harjoittelijaksi ja menikin hyvä tovi, ennen kuin heidän suhteestaan kehkeytyi muuta. Michelle kertoi heidän ongelmistaan saada lapsia ja lopulta koeputkihedelmöitys tuotti tulosta ja heillä saivat kaksi ihanaa tytärtä, jotka hän on asettanut aina etusijalle. Barackin kampanjoinnin aikaan hän lensi joka ilta takaisin Chicagoon peittelemään lapsensa nukkumaan.

Suosittelen tätä kirjaa kyllä kaikille. Tästä jäi hyvä ja voimaannuttava fiilis siitä, kuinka maailmassa on fiksuja ihmisiä ja me itse voimme vaikuttaa siihen, mitä meistä tulee. Toivottavasti jokaisella on joku, joka uskoo häneen.

Arvio: ★★★★★

Michelle Obama Minun tarinani.

Samu Haber: Forever yours

Satu kuunteli tämän ensin ja piti Samun tarinaa hyvin inspiroivana, joten pitihän minunkin kuunnella se, ja olin kyllä samaa mieltä. Nuorena hän vaikutti olleen kyllä melkoinen pintaliitäjä, jolle rahat ja hienot autot merkitsivät niin paljon, että vaarana oli jopa vankilaan joutuminen talousrikos syytteiden vuoksi. Hänen sinnikkyytensä ja päättäväisyytensä levyn julkaisemisen suhteen oli jotain aivan uskomatonta ja ei voi kyllä kuin nostaa hattua sille, kuinka päämäärätietoisesti hän on tavoitellut unelmiaan.

Eräs, mikä kävi selväksi Samun tarinassa, on se että jos olet hyvä puhumaan, voit saada muut ihmiset tekemään paljonkin asioita puolestasi. Eräs hänen kaverinsa myi jopa talonsa, että pystyi lainamaan rahat Sunrise avenuen ensimmäisen levyn tekemiseen. Samu kävi tarjoamassa levyään yli seitsemässäkymmenessä levy-yhtiössä. Osa isompien lafkojen tuottajista ei ottanut häntä edes vastaan. Lopulta sinnikkyys palkittiin ja he pääsivät Bonnier Amigo Musicin talliin, joka oli osa suurta yritystä, jonka pääkonttori oli Ruotsissa.

Menestys ja kiertue-elämä kuulostivat raskailta ja he olivat koko ajan menossa ja tekemässä jotain. Ei ihme, että ihmiset palavat loppuun tuollaisessa pyörityksessä. Vaikka alla on yksityiskone ja puitteet kuinka hulppeat, ihminen voi olla sisältä hyvin rikki.

Tämä toimi äänikirjana Samun itsensä lukemana aivan loistavasti. Hänen itseironinen ja humoristinen tyyli upposi minuun ja viihdyin kirjan parissa hyvin. Kannattaa kuunnella/lukea. Tämä on hyvä osoitus siitä, että kun vain uskoo itseensä ja on valmis tekemään tuhottomasti töitä, vain taivas on rajana.

Arvio: ★★★★

Holly Bourne: Mitä tytön täytyy tehdä

Mitä tytön täytyy tehdä on Bournen Normaali-sarjan kolmas osa. Kuuntelin tämän myös äänikirjana ja viihdyin sen parissa mainiosti. Täytyy muuten sanoa, että näissä äänikirjoissa lukijalla on varmasti paljon väliä. Tässä lukijana toimi Emma Louhivuori, jonka ääni sopi mainiosti tuollaiselle aikuisuuden kynnyksellä olevalle tytölle. Charlotte Thomas, eli Lottie on koulunsa priimusoppilas, jonka tavoitteena on olla joskus tulevaisuudessa Englannin pääministeri. Hänen vanhempansa kannustavat tähän tavoitteeseen ja Lottien pääseminen Campbridgeen onkin heille hyvin tärkeää, varsinkin akateemikko-isälle.

Alussa Lottie joutuu kahden pakumiehen ahdistelemaksi koulumatkalla ja se herättää hänessä voimakkaan tarpeen nostaa arkiset seksistiset asiat esille. Niinpä hän perustaa vanhapiikajärjestönsä ja kahden parhaan ystävänsä tukemana kuukauden mittaisen projektin, jonka aikana hänen tulee nostaa esiin kaikki näkemänsä seksistiset teot. Kuvaajaksi päätyy turhan kuuma Will, joka ei ole feminismistä samaa mieltä Lottien kanssa ja heidän välilleen kehittyy monenlaista riitaa. Heidän kuvaamat videot saavat kuitenkin paljon julkisuutta ja pian Lottie päätyy puhumaan projektistaan paikallislehden lisäksi maan kattaville kanaville. Hänen pitäisi myös valmistautua Cambridgen haastatteluun ja hän joutuu miettimään, nostaako projektin asioita esiin myös siellä.

Kirja oli lämminhenkinen ja hyväntuulinen, mutta se nosti esiin myös tärkeitä asioita feminismin ja seksismin osalta. Kuinka esimerkiksi lehdissä käytetään langanlaihoja photoshopattuja malleja, ja luodaan väärää kuvaa normaalista naisvartalosta, kuinka naisten vartaloon luodaan ongelmakohtia, jotka eivät ole todellisia. Esim. selluliittivoiteet ovat turhaa rahastusta, sillä selluliitti on normaali osa naisvartaloa. Kirjassa oli monia oivaltavia asioita ja suosittelen tätä kyllä kaikille YA-kirjojen ystäville ja miksei muillekin. 

Arvio: ★★★★

Holly Bourne Mitä tytön täytyy tehdä.

Satu: Minä olen tykännyt Suomalainen plus e- ja äänikirjasovelluksesta, koska sen ansiosta olen päässyt takaisin kirjojen pariin. Äänikirjoja on helppo kuunnella loputtoman kodinhoidon ohessa ja e-kirjaa on helppo lukea vaikkapa keinuttaessa vauvaa unille vaunuissa.

Lucinda Riley: Seitsemän sisarta -kirjasarja

Koukutin itseni totaalisesti tähän kirjasarjaan! Olen nähnyt sarjaa kehuttavan kirjagramin puolella ja sen takia innostuin kokeilemaan viihtyisinkö kirjojen parissa. On nimittäin kiva aloittaa kirjasarjaa, josta tietää olevan monta kirjaa luettavana, jos siitä sattuu tykkäämään. Ja tykkäsin kyllä! Ensimmäinen kirja Seitsemän sisarta aloittaa tarinan ja sen alkutapahtumat ovat samat kuin seuraavissakin kirjoissa. Omalaatuinen miljonääri Papa Salt on adoptoinut kuusi lasta ja nimennyt heidät Plejadien tähtikuvion tähtien mukaan. Lapset ovat eri puolilta maapalloa ja kussakin kirjassa seurataan yhden sisaruksen tarinaa, kun he kasvatti-isän kuoleman jälkeen saavat vihjeet alkuperästään ja selvittävät sukujuuriaan, jotka vievät heidät tunnettujen tapahtumien ja henkilöiden pariin.

Lucinda Riley Seitsemän sisarta kirjasarja.

Ensimmäisessä kirjassa Seitsemän sisarta seurataan Maian, sisaruksista vanhimman, tarinaa ja se vie hänet Brasiliaan Rio de Janeiroon selvittämään verenperintöään. Hänen historiansa punoutuu 1920-luvun Pariisin ja Rio tunnetuimman nähtävyyden Jeesus Kristus -patsaan rakennushetkiin. Silloin nuori Izabela Bonifacio matkustaa Pariisiin ja tutustuu sen aikaiseen taiteilijaelämään eikä ihastumiseltakaan voi välttyä. Hänen paluu takaisin kotiin kihlattunsa luo ei ollut helppo ja mutkistuu entisestään, kun hän on jo naimisissa mutta pariisilainen rakkaus saapuu Rioon.

Toisessa kirjassa Myrskyn sisar päästään sukeltamaan Allyn, Alcyonen, elämään ja kuinka hänen historiansa ulottuu vuosisadan alkupuolella Norjassa eläneen oopperalaulaja Anna Lundvikin elämänvaiheisiin. Myös Norjan kuuluisin säveltäjä Edward Grieg kietoutuu Allyn tarinaan ja pidin erityisen paljon hänen kirjastaan, vaikka siinä oli monia surullisiakin tapahtumia ja luin sitä välillä kyyneleet silmissä.

Kolmannessa kirjassa seurataan salaperäisen Tähden, Asteropen, sukuhistorian vaiheita, ja hänen Englannin maaseudulle vievä historia nivoutuu Edward VII:n aikaiseen Lontoon seurapiirien hulinaan, jonne nuori Flora MacNichol yllättäen solahtaa, vaikka ei ole sitä missään vaiheessa halunnut. Kirjassa seurataan Floran elämänvaiheita, joissa rakkaus uhkaa jäädä ylpeyden, velvollisuuksien ja sodan jalkoihin.

Neljännessä kirjassa avautuu Cecen eli Celaenon suvun tarina ja se vie kiehtovaan Australiaan, jonne skotlantilainen Kitty McBride matkustaa ja päätyy helmenkalastajan vaimoksi Broomen kaupunkiin.

Lucinda Riley Seitsemän sisarta kirjasarja.

Kirjoja on ollut tosi mukava lukea ja olen viihtynyt niiden parissa mainiosti. Luulen että nuorempana ja romantiikannälkäisempänä olisin pitänyt kirjoista vielä enemmän, sillä jokaisessa kirjassa on oma rakkaustarinansa kerrottavana. Nyt huomasin kuitenkin viihtyväni erityisesti historiallisten kuvausten parissa, sillä kirjoissa on kiinnostavia historiallisia tapahtumia ja ne perustuvat todellisiin ihmisiin. Niissä on myös riipaisevia menetyksiä ja sydäntä särkevää surua enkä oikeastaan tykkää lukea hirveän raskaista tapahtumista mutta näissä kirjoissa menetyksiin ei jääty roikkumaan vaan niistä mentiin eteenpäin ja niiden sanoma on rohkaiseva – vaikeistakin hetkistä voi selvitä.

Kirjojen naiset ovat vahvoja toiminnan naisia, jotka eivät jää miesten pompoteltaviksi vaan ottavat oman elämänsä omiin käsiinsä. Osa saa onnellisen loppunsa, kaikki ei niin kuin elämässäkin tuppaa käymään. Kirjoissa myös jätetään lukijallekin mietittävää eikä kaikkea selitetä puhki. Koko kirjasarjan läpi kantaa jännitys mikä sisarusten isä Papa Salt oikein on miehiään ja miksi sisaruksia on vain kuusi eikä seitsemän niin kuin Plejadien tähtikuviossa? Suosittelen kirjasarjaa kyllä kaikille, jotka pitävät romanttisista ja historiallisista tarinoista

Arvio: ★★★★½

Mitä suunnitelmia on kesäkuulle?

Blogissa: Kesäkuussa on juhannus ja yöttömät yöt, joten tämän tiimoilta on varmasti luvassa postauksia.

Koivun urvut keväällä toukokuussa.

Valokuvaus: Meillä oli jo toukokuussa tarkoitus kyläillä kummitätimme mökillä Suomussalmella mutta kylmät kelit lykkäsivät tätä. Saakin nähdä, selviäisimmekö käymään siellä suuntimilla nyt kesäkuun aikana. Alkukesästä on aina paljon kuvattavaa, kun luonto heräilee henkiin ja kasvit versovat, joten vihreäsävytteisiä valokuvia on varmasti luvassa.

Toukokuun takatalvi.

Kirjoitus: Jatkamme YA-kirjan alkuosan editointia ja lähetämme lisää kappaleita esilukijoille. Toivottavasti saisimme lisää palautetta nyt alkukesän aikana. 

Lukutavoite: Lukutavoitteena taas yksi kirja.

Kesä on nyt täällä ja toivotaan, että siitä tulisi lämmin ja aurinkoinen. Toki vesisateet kuuluvat kesään ja niiden luoma raikkaus ja koivunlehtien tuoksu sykähdyttää aina.

Raikasta alkukesää kaikille!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: