TULOSTETTUA KÄSIKIRJOITUSTA KATSOO AIVAN UUDELLA OTTEELLA

Meidän ensimmäisen kirjamme editointi alkaa olla hyvällä mallilla, joten päätimme viimein tulostaa sen kokonaisuudessaan, jotta pääsisimme editointipuuhiin paperisen version kanssa. Satu on työskennellyt sen parissa ahkerasti, vaikka vauva-arjen keskellä se ei aina ole niin helppoa ja joskus hommia joutuu tekemään pienen nappisilmän kanssa.

Kirjan käsikirjoituksen editointi tulostettuna.

Olemme molemmat huomanneet työssämme, että tulostettua tekstiä katsoo erilaisin silmin kuin tietokoneen ruudulta. Sanat ja lauseet muuttuvat jotenkin konkreettisemmiksi. Myös kappaleiden ja lukujen rakenteen hahmottaa paremmin ja asiat on helpompi esittää oikeassa järjestyksessä. Toivoimmekin, että tämä tekstin tulostaminen auttaisi myös kirjan käsikirjoituksen viimeistelyssä!

Me käytämme word-tekstinkäsittelyohjelmaa ja siinä meidän käsikirjoitus on kahdessa sarakkeessa vaakaan käännetyssä dokumentissa. Näin se muistuttaa kirjan aukeamaa ja ainakin meistä tekstiä on mukavinta muokata tässä muodossa. Siinä dialogit asettuvat sujuvasti ja näkee miltä teksti näyttäisi lopullisessa muodossa. Kirja on jaoteltu yhteentoista eri dokumenttiin niin, että niissä on kaksi–kolme lukua per dokumentti. Olemme käyttäneet muokatessa track-changes toimintoa ja pompotelleet muokkauksia sähköpostilla edes takaisin. Se on ollut meille toimiva ratkaisu, vaikka välillä mietimme, että jonkin pilvipalvelun käyttäminen voisi myös olla näppärä vaihtoehto. 

Kirjan käsikirjoituksen editointi tulostettuna.

Tulostettavia sivuja kertyi kaikkiaan 156 eli kirjassa tulee olemaan yli 300 sivua. Emme halunneet tulostaa käsikirjoitusta liian aikaisin, koska se olisi ollut paperin haaskaamista ja myös hankalaa, sillä olemme joutuneet muokkaamaan joitakin kohtauksia ja juonenkäänteitä reippaalla kädellä. Nyt ne ovat aika lailla asettuneet paikoilleen ja kyse on oikeastaan yksityiskohtien lisäämisestä, dialogin parantamisesta ja lauserakenteiden hiomisesta mahdollisimman hyviksi.

Kirjan alkua on hinkattu niin paljon, ettei siinä ollut edes tulostetussa versiossa isoja korjattavia. Jonkin verran kertyi muistiinpanoja kaikesta siitä, mitä pitää muistaa mainita kirjan loppupuolella. Satun editointi on tällä hetkellä tyssännyt yhteen lukuun, joka jää vähän lättänäksi ja kaipaisi parannusta. Se on tarinan kannalta tärkeä luku, jossa on paljon toimintaa mutta siinä pitäisi myös osata tuoda esille päähenkilöiden pohdintoja siihen asti sattuneista tapahtumista. Tapahtumien johdattelu kaipaa vielä sujuvoittamista ja päähenkilöiden pään sisälle pitäisi pystyä sukeltamaan paremmin, että tapahtumista ja dialogista saisi uskottavaa.

Kirjan käsikirjoituksen editointi tulostettuna.

Tekstistä on nyt käyty läpi neljäsosa, joten paljon on vielä tekemistä. On kuitenkin mukava työskennellä tulostetun version kanssa, sillä siitä tulee sellainen kutkuttava olo, että ehkä tämä joskus vielä saadaan valmiiksi!

Päivän vinkkimme onkin, että jos kaipaat uutta otetta käsikirjoitukseesi, tulosta se!

Antoisia kirjoitteluhetkiä kaikille!

-Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: