VIERASKYNÄ: LUOVUUS PÄÄSEE VALLOILLEEN TYÖPÄIVÄN AIKANA

Olemme miettineet, että perustaisimme tällaisen vieraskynä-osion blogiimme, jossa myös muut kirjoittajat pääsevät ääneen. On kiva kuulla muiden ajatuksia ja havaintoja kirjoittamisesta ja uskomme, että ne kiinnostavat myös blogimme seuraajia. Instagram on aivan loistava paikka keskustella ja vaihtaa ajatuksia. Siellä vain asiat helposti hukkuvat ja unohtuvat kuvavirtaan eikä niihin tule enää palattua. Me haluaisimme, että nämä hyvät keskustelut ovat löydettävissä myös myöhemmin ja siihen tämä blogi on oivallinen paikka.

Vieraskynä, luovuus pääsee valloilleen työpäivän aikana.

Nyt mieleemme on jäänyt @varjokirjat-tilin Sannin postaukset alkukesältä. Silloin hän kertoi, kuinka rutiiniksi muuttunut tehdastyö mahdollistaa hänelle sen, että hän voi seikkailla koko päivän kirjansa tarinan parissa. Pyysimmekin Sannia kertomaan vähän omasta kirjoitustaustastaan ja millaista se on, kun työpäivän aikana voi uppoutua kirjamaailman syövereihin. Eli päästetäänpä hänet nyt ääneen:

******

Varjokirjat-instagramtili.

Sanni:

Kun neljä vuotta sitten aloitin työt elintarviketehtaassa, minulla ei ollut aavistustakaan mihin se minut johdattaisi. Elokuvista minulle oli jäänyt eläviä mielikuvia aneemisista tehdastyöläisistä tuijottamassa hitaasti kulkevaa liukuhihnaa, ja eihän yksitoikkoista työtä nykymaailmassa muutenkaan pidetä erityisen tavoiteltavana. Tehdastyö ei ehkä ole ala, minkä moni yhdistäisi kirjoittamisen kanssa, mutta minulle se osoittautui täydelliseksi yhdistelmäksi.

Tietämättäni olin siis onnistunut saamaan täydellisen työn kirjoittamisharrastukseni kannalta. Päivien toistaessa toisiaan, ja työtehtävien muuttuessa opettelusta rutiiniksi huomasin luovuuden heräävän aivan uudella tavalla. Fyysisesti työpäiväni toistuivat melko samanlaisina vailla suurempia älyllisiä haasteita, mutta pääni sisällä päiväni täyttyivät lukuisista ideoista. Ennen kuin huomasinkaan, olin ideoinut työpäivieni ohessa kirjatube -kanavan, lukuisia Instagram -postauksia, sekä käsikirjoitukseni hahmot ja juonen. Koska tekemäni työ ei ollut stressaavaa, minulla riitti energiaa myös vapaa-ajalla tuoda ideoimani käsikirjoitus pääni sisältä paperille. Vaikka tehdastyö ei ehkä ole se havitelluin unelmatyöpaikka, niin siitäkin voi halutessaan saada paljon irti. Käsikirjoitukseni on tällä hetkellä ensimmäisellä kustantamokierroksellaan. En tiedä olisiko se siellä ilman tätä työtä, joka vapautti aivoni luovuudelle.

Työn ja kirjoittamisen yhdistäminen on asia, joka varmasti on olennainen monelle kirjoittajalle. Unelmatilanne tietenkin olisi useimmille varmasti se, ettei tarvitsisi tehdä muuta työtä kuin luovaa kirjoittamista. Moni (minä mukaanlukien!) varmasti haaveilee omasta työhuoneesta, johon saisi päivän alkaessa istahtaa ja antaa luovuuden viedä vailla muita velvollisuuksia. Ikävä kyllä tämä haavekuva harvemmin toteutuu. Julkaistuista kirjailijoistakin vain harva pystyy elättämään itsensä kirjoittamillaan kirjoilla. Joten mikäli haaveilee kirjailijan urasta tai ylipäätään tavoitteellisemmasta kirjoittamisesta on varmasti ensisijaisen tärkeää, että pääsee elämässään tilanteeseen, joka edesauttaa omaa kirjoittamista.

Keskustelin tästä aiheesta Facebookin Kirjailijanloput -ryhmässä, ja oli todella kiinnostavaa kuulla minkälaisia työtehtäviä muilla kirjailijoilla on ja miten leipätyö vaikuttaa kirjoittamiseen. Monet tuntuivat olevan kanssani samaa mieltä siitä, että työ joka ei kuluta kaikkea aivokapasiteettia on paras mahdollinen työ luovan kirjoittamisen kannalta. Suurin ongelma työn ja kirjoittamisen yhdistämisessä tuntui monen kohdalla olevan ajan ja energian puute. Jos päivätyö on kovin vaativa, on vaikea löytää luovuutta ja energiaa kirjoittamiseen vapaa-ajalla. Useat mainitsivat oman työn antavan uusia näkökulmia ja ideoita, mikä varmasti edesauttaa kirjoittamista. Monet ammatikseen kirjoittavat kertoivat työn myös kehittävän tekstinkäsittelytaitoja, mikä on varmasti suuri etu mitä tulee kirjoittamiseen. Itse olen oppinut, että leipätyön ei tarvitse olla se unelmatyö, vaan se voi olla myös mahdollistaja oman unelman toteuttamiseen.

*Sanni on innokas bookstagrammaaja ja hän on kirjoittanut tarinoita koko elämänsä. Hänen ensimmäinen pitkä romaanikäsikirjoitus on nyt kustantamokierroksella ja toinen työn alla.*

Varjokirjat-instagramtili.
Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: