VIERASKYNÄ: MILLAISTA ON TYÖ OMASSA PIENKUSTANTAMOSSA

Pyysimme toukokuun Virtuaalisessa KIRJOITTAJA-tapahtumassa Pippurinen Kustannuksen Sinituuli Viljasta kertomaan, kuinka hän päätyi perustamaan oma pienkustantamon Pippa Pippuri -lastenkirjoilleen.

Pippa Pippuri kirjat.

Pippa Pippuri ja keltainen mekko julkaistiin äänisatuna kesäkuussa 2019 Yle Areenassa Pikku Kakkosen satuaarteissa. Siellä julkaistiin myös neljä muuta Pippa Pippuri -äänisatua kesän 2019 aikana. Hakiessaan kirjoille julkaisijaa Sinituuli oli lähettänyt kolmen ensimmäisen kirjan käsikirjoitukset kustantamoille, ja eräs kustantamo oli kiinnostunut niistä. Ongelmaksi muodostui kuitenkin Ylellä jo julkaistut äänikirjat, sillä kustantamo olisi halunnut julkaista kaikki formaatit itse.

Pippa Pippuri ja Keltainen mekko -kirja.

Kirjoille oli kuitenkin kysyntää. Sinituuli oli saanut paljon positiivista palautetta äänikirjoista ja Iltasatu-palvelussa e-kirjana julkaistusta Pippa Pippuri ja keltainen mekko -kirjasta, joten hän päätti perustaa oman kustantamon. Jos hänellä olisi ollut vain yksi kirjaidea, omakustanne olisi ollut luonteva ratkaisu, mutta Sinituulilla oli jo olemassa olevien kirjojen lisäksi useita Pippa Pippuri -kirjaideoita.

Pippa Pippuri ja Leikkikaveri -kirja.

Pippurinen kustannus täytti tänä syksynä kokonaisen vuoden ja pyysimme Sinituulia kertomaan, millaista on ollut työskennellä omassa kustantamossa, ja mitkä ovat olleet sen hyviä ja huonoja puolia?

Pippa Pippuri ja keinu -kirja.

******

Sinituuli:

Oman pienkustantamon hyviä puolia ovat ehdottomasti sen tuoma vapaus ja joustavuus. Pystyn sopimaan itse omat deadlinet ja julkaisuaikataulun. Olen ensimmäisen vuoden aikana julkaissut viisi kirjoittamaani ja kuvittamaani lastenkirjaa sekä kolme kirjoittamaani äänikirjaa, mikä kirjailijan näkökulmasta näin jälkikäteen ajatellen on todella paljon. Oman pienkustantamon kautta se on ollut minulle mahdollista. Oman pienkustantamon hyviä puolia onkin se, että pystyn päättämään itse asioista.

Toisaalta se on myös oman pienkustantamon haastavin puoli, sillä vastuu on täysin minulla. Kirjoittajana ennen Pippurinen Kustannusta koin itselleni ongelmalliseksi, että omat vaikutusmahdollisuuteni päättyivät käsikirjoituksen luovuttamiseen. Sen jälkeen minulla ei ollut enää mitään mahdollisuuksia vaikuttaa lopputulokseen, vaikka minulla olisi ollut selkeä visio, millaisen olisin siitä halunnut tai millainen sen olisi pitänyt olla. Oman pienkustantamon kautta pystyn toteuttamaan oman visioni ja tekemään kirjoista sellaisia kuin haluan. Toisaalta noita valintoja ja päätöksiä on paljon ja vastuu niistä, sekä taiteellinen että taloudellinen, on minulla. Kokonaisuuden rakentamisessa on monta vaihetta ja se on pidettävä kasassa alusta loppuun. Onneksi kokemus on tuonut jo hieman varmuutta. Viidennen kirjan kohdalla päätösten tekeminen ja kokonaisuuden hallitseminen oli jo huomattavasti helpompaa kuin ensimmäisen kirjan kohdalla.

Pippa Pippuri ja Satumaa -kirja.

Oman pienkustantamon pyörittäminen on monipuolista työtä. Jokainen päivä on erilainen ja erilaisia työtehtäviä on paljon. Töitä kuitenkin saa tehdä, sillä pienkustantamon pyörittäminen on yritystoimintaa siinä missä mikä tahansa muukin ja sen pitää olla kannattavaa. Hoidan tällä hetkellä kaiken itse, joten töitä riittää. Haastavaa itselleni onkin välillä ollut se, että kirjoittamiselle on jäänyt niin vähän aikaa. Mutta toisaalta oman pienkustantamon kautta pystyn rahoittamaan kirjoittamiseni.

Ensimmäinen vuosi oli haastava, sillä kaikki oli uutta ja outoa. Minulla itselläni ei ollut aiempaa kokemusta yrittäjyydestä tai kustannusalasta, joten aluksi piti opetella paljon niihin liittyviä käytännönasioita ja samalla saada Pippurinen Kustannus ihmisten tietoisuuteen. Vuoden jälkeen omat työtavat ja rutiinit ovat onneksi alkaneet muotoutua ja Pippurinen Kustannus on löytänyt lukijansa, oman tyylinsä ja paikkansa.

Pippa Pippuri ja Joulutaika -kirja.

Pippurinen Kustannuksen matkan varrella on ollut paljon itsestäni riippumattomia haasteita, joihin en ole voinut varautua tai vaikuttaa, mutta joilla on ollut suuri vaikutus yritystoimintaani. Olenkin monta kertaa miettinyt, onko tässä mitään järkeä, mutta sitten olen saanut ihanaa palautetta kirjoista, ja olen taas muistanut, miksi tätä teen. Parasta onkin ollut se, miten ihanasti Pippa Pippuri -kirjat ja Pippurinen Kustannus on otettu vastaan, sekä kaikki ne ihanat ihmiset, jotka ovat tarttuneet Pippurinen Kustannuksen matkan varrelta mukaan.

*Sinituuli kokee olevansa ennen kaikkea kirjoittaja, vaikka hän myös itse kuvittaa omat kirjansa. Hänen uusin kirjansa, Pippa Pippuri ja Joulutaika, on kerronnallisempi kuin edelliset ja Sinituuli on nauttinut tarinan suunnittelusta ja kirjoittamisesta.*

Pippa Pippuri ja Joulutaika -kirja.

 Ps. Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö, mutta jos mietit joululahjaideaa lapselle, niin Suomessa tehty ja painettu kirja on aina hyvä vaihtoehto. Pippa Pippuri ja Joulutaika -kirjassa tarina on jaettu 24 lukuun ja sitä voi lukea näin joulukuussa vaikka luvun päivässä. Jokainen luku päättyy jännittävään kohtaan ja lapset jäävät innolla odottamaan jatkoa. Kirja onkin saanut paljon positiivista palautetta kirjagrammin puolella.  

Pippa Pippuri ja Satumaa -kirja.
Jaa tämä postaus:

2 kommenttia artikkeliin ”VIERASKYNÄ: MILLAISTA ON TYÖ OMASSA PIENKUSTANTAMOSSA”

 1. Moikka!

  Todella mainio kuvaus pienkustannuksesta ja haasteista, joita olet kohdannut. Minä teen itse samaa, joskin päivätyön ohella, ja olen todella vaikuttunut siitä, että elätät itsesi työlläsi. Todella hatunnosto sinulle!!!

  Saanko kysyä noista äänikirjoista, että minkä toimijan kautta niitä punnerrat maailmalle? Osallistutko itse niiden tuotantoon ja millä tavoin?

  Menestystä työhön ja aivan erinomaisen hyvää Joulun aikaa!!! 😊

  Vastaa
  • Moi!

   Kiitos! 😊 Mahtavaa, että teet itse samaa! Kyllä tuo ensimmäinen vuosi oli haastava, mutta onneksi nyt toiminta on lähtenyt pyörimään. Ja olen kiitollinen, että sain starttirahan avuksi alkuun.

   Totta kai saa kysyä. Olen itse asiassa tehnyt äänikirjat ystäväni kanssa alusta loppuun itse. Ystäväni on ne studiolla lukenut ja minä olen itse ohjannut, editoinut ja laittanut ne sitten myyntikuntoon.

   Kiitos paljon, samoin sinne menestystä omaan työhösi ja mukavaa joulua! 😊

   Vastaa

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: