VIRTUAALINEN KIRJOITTAJA-TAPAHTUMA

Seurasimme suurella mielenkiinnolla huhtikuun alussa järjestettyä virtuaalista LANU!-festivaalia. Mielestämme se oli todella onnistunut tapahtuma, joka sopi hyvin tähän koronakevääseen. Lisää ajatuksia löydät tästä postauksesta. LANUn jälkimainingeissa aloimme miettiä, että tuollainen IG/FB-livetiloja hyödyntävä tapahtuma voisi olla kohtalainen järjestettävä ja sopisi myös kirjoittajille, jotka haluaisivat tutustua muihin kirjoittajiin, esitellä omaa kirjoitusharrastustaan ja käsikirjoitustaan.

Virtuaalinen KIRJOITTAJA-tapahtuma.

Kysyimme muiden kirjoittajien kiinnostusta tällaiseen KIRJOITTAJA-tapahtumaan omalla Instagram-tilillämme sekä Facebookin Kirjoittaja- ja Kirjailijanloput-ryhmissä. Kiinnostusta vaikutti löytyvän ainakin parinkymmenen osallistujan verran, joten näköjään järjestämme vielä tämän kevään aikana virtuaalisen KIRJOITTAJA-tapahtuman!

Alun perin ajattelimme, että tapahtuma olisi suunnattu kirjoittajille, joiden käsikirjoitukset ovat jo lähes valmiina ja joista kustantamot voisivat kiinnostua. Tämän vuoksi kysyimme myös suurimmilta kustantamoilta heidän kiinnostustansa esittäytyä tapahtumassa ja pitää esimerkiksi esitys kustannustoimittajan näkökulmasta. Ne, jotka vastasivat, olivat ilahtuneita ideasta, eli myös kustannuspuolen ihmisiä tämä tapahtuma kiinnostaa!

Virtuaalinen KIRJOITTAJA-tapahtuma.

Kirjoittajien keskuudesta tuli myös harmittelua siitä, että oma käsikirjoitus ei ole vielä tarpeeksi pitkällä mutta olisi kuitenkin kiinnostusta osallistua. Mietimme, että tietysti myös keskeneräisestä kirjoitusprojektista voi ja pitääkin puhua muiden kirjoittajien kanssa ja näin saada yhteisöllisyyttä ja vertaistukea kirjoittajien joukkoon. Siksipä mietimme tapahtuman rakennetta niin, että sen aikana voisivat esittäytyä kirjoittajat, joilla on lähes valmiit käsikirjoitukset, jotka voisivat jo kiinnostaa kustantamoja, sekä keskeneräiset työt.

Keskusteluissa nousi esille myös kirjoittajien yhteinen zoom-keskustelu. Me arvelemme, että meidän organisointikyky menee IG/FB-esitysten aikataulutukseen ja yleiseen tapahtuman järjestämiseen mutta, jos jollakulla on kokemusta zoom-keskustelusta ja haluaa olla vetämässä tällaista, voi ilmoittautua! Sehän sopisi hyvin esimerkiksi tapahtuman loppuun.

Virtuaalinen KIRJOITTAJA-tapahtuma.

Tässä ajatuksia KIRJOITTAJA-tapahtumasta:

Tapahtuma järjestetään 11.–15.5 aina kello 14:30 alkaen. Kunkin päivän pituus riippuu osallistujien määrästä. Pyrimme siihen, että lähes valmiiden käsikirjoitusten esitykset olisivat päivän alussa eli kustantamoiden työpäivän aikana ja keskeneräiset näiden jälkeen. Perjantaina sitten zoom-keskustelua, jos joku innokas sen järjestää.

Myös kustantamoiden sekä kirjailijoiden esityksiä on luvassa!

Esitykset jaetaan kategorioihin: dekkarit, kaunokirjallisuus, nuortenkirjat/YA, lastenkirjat, tietokirjat. Voi laittaa tarkennuksia, kuten dekkarit/kauhu jne.

Ohjeistusta esityksen pitämiseen:

 • Esitys kestää maksimissaan 15 minuuttia
 • Esitellään vain yksi kirjoitusprojekti
 • Alussa kustantamoille suunnattu hissipuhe ja mahdollisesti lyhyt lukunäyte kirjan tekstistä
 • Kirjasta kannattaa kertoa takakansitekstin tasolla
 • Ketä kirja puhuttelee? Mitkä ovat tärkeät teemat?

Muita ideoita esitykseen:

 • Kerro itsestäsi ja kirjoitusharrastuksestasi
 • Miksi kirjoitat
 • Mikä on parasta/vaikeinta kirjoittamisessa

Yleistä ohjeistusta:

 • Keskustelussa nousi esille huoli ideoiden varastamisesta. Tämän huolen välttämiseksi omasta työstä kannattaa kertoa takakansitekstin tasolla ja juonikuvausten sijaan voi pohtia esim. mitä asioita kirjallaan haluaa tuoda esiin, keitä se puhuttelee, kuka innostuu kirjasta jne.
 • Kustantamo ottaa yhteyttä ja kysyy yksityiskohtaisemmin, jos kiinnostuu käsikirjoituksesta.
 • Voi pyytää etukäteen seuraajilta kysymyksiä ja vastata niihin ja vastata myös sessiossa esiin nouseviin kysymyksiin.  
Virtuaalinen KIRJOITTAJA-tapahtuma.

Haluamme pitää tapahtuman sävyn positiivisena eikä kenenkään esityksiä tai kirjaideoita tule lytätä, joten kaikenlainen ikävä kirjoittelu tai kommentointi tullaan karsimaan. Palautetta ja kritiikkiä saa ja pitää antaa, mutta se tulee tehdä rakentavasti ja positiivissävytteisesti.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan, lähetä meille sähköpostia (kaamoskuutamolla@gmail.com) perjantaihin 8.5.2020 mennessä. Kerro IG/FB käyttäjätunnuksesi, käsikirjoituksesi genre (muista vain yksi projekti/esitys), lyhyt kuvaus työstäsi (max. 50 sanaa). Kerro onko työsi lähes valmis, vai keskeneräinen. Ja kerro myös, jos jokin päivä ei sovi sinulle (mm. 14.5 poikkeustila on ohi ja osa ihmisistä ehkä palaa töihin). Yritämme ottaa kaikki toiveet huomioon!

Jos joudumme karsimaan osallistujia, teemme sen ilmoittautumisjärjestyksessä.

Perustamme tapahtumalle FB-sivut, jonne päivitämme tapahtuman aikataulun ja jossa voi seurata tapahtuman etenemistä. Jos joku haluaa, niin tälle sivulle voi jo etukäteen laittaa esittelyjä omasta kirjoitusprojektistaan, kuten lyhyen videon tai kirjallisen kuvauksen.

Kommentoikaa jos jokin oleellinen asia jäi puuttumaan!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: