VIRTUAALINEN LANU!-KIRJALLISUUSFESTIVAALI OLI ONNISTUNUT TAPAHTUMA

Huhtikuun alussa 3.–9. päivä järjestettiin lasten ja nuorten virtuaalinen LANU!-kirjallisuusfestivaali. Kyseessä oli ensimmäinen Suomessa pidetty lasten ja nuorten kirjallisuuteen keskittyvä festivaali, joka järjestettiin sosiaalisessa mediassa. Loistava tapahtuma, joka sopi täydellisesti tähän korona-aikaan!

Elina Rouhiainen, Aistienvartija.

Millaisesta tapahtumasta oli siis kyse? Festivaaleilla hyödynnettiin eri sosiaalisten medioiden live-kanavia (instagram, facebook, youtube) ja esiintyjinä oli kotimaisia kirjailijoita, kuvittajia sekä sarjakuvantekijöitä, jotka esittelivät puolen tunnin tai tunnin aikana työtään ja vastasivat yleisön kysymyksiin. Tapahtuman facebook-sivuilta löytyi kalenteri, josta pystyi helposti valitsemaan kiinnostavat esitykset ja ne oli jaettu eri kategorioihin. Tunnetuista nuortenkirjailijoista mukana olivat esimerkiksi Siiri Enoranta, Salla Simukka, Elina Rouhiainen ja Anniina Mikama.

Siiri Enoranta ja Tuhatkuolevan kirous.

Tämä tapahtuma lähti liikkeelle kirjailija Erika Vikin twiitistä ja ohjelmarunko saatiin pikaisesti kasaan. Kirjailija Katri Alatalo kertoi Suur-Jyväskylän lehdessä 1.4.2020 kuinka koronauhkan takia kaikki kirjailijoiden kirjallisuustapahtumat sekä kirjailijavierailut ovat peruttu, joten LANU-tapahtuma syntyi vastaiskuna tälle eristäytyneisyydelle ja lasten- ja nuortenkirjailijat halusivat tuoda ihmisille iloa koronaeristykseen.

Idea kuulosti mahtavalta ja me tutkimme tapahtumakalenteria kiinnostuneina ja innoissaan siitä, miten monet kirjailijat olivat lähteneet mukaan tapahtumaan. Kaikki esitykset olisivat olleet katsomisen arvoisia mutta tässä lapsiarjessa aika on rajallista, joten keskityimme meille tutuimpiin kirjailijoihin ja katsoimme satunnaisesti muidenkin esityksiä.

Anniina Mikama, Huijarin oppipoika.

Täytyy sanoa, että instagrammin ja facebookin live-tiloissa tehdyt puolen tunnin tai tunnin sessiot olivat varsin onnistuneita ja hauskoja. Monelle kirjailijalle tilanne oli uusi mutta puolen tunnin aikaraja hujahti varsin nopeasti ja monia esityksiä olisi kuunnellut helposti tunninkin. Kirjoittajana oli kiinnostavaa kuulla, kuinka kirjailijat kertoivat omasta polustaan kirjailijaksi ja vastailivat samalla ihmisten kysymyksiin.

Kysymyksiä oli voinut lähettää etukäteen ja niitä nousi esiin live-tuokion aikana. Ihmisiä kiinnosti, kuinka tie kirjailijaksi oli mennyt, pystyikö kirjailija kirjoittamaan kokopäiväisesti, kuinka kirjojen henkilöhahmot rakennetaan, millainen on kirjailijan työpäivä ja monet muut asiat. Olikin mielenkiintoista kuulla ihmisistä kirjojen takana, ja lentelevien sydänten ja hymiöiden määrästä päätellen monet muutkin pitivät esityksistä.

Bookstagram kirjakuva.

Toivottavasti tällaisia vastaavanlaisia tapahtumia tullaan järjestämään uudestaankin! Täällä pohjoisessa asumisessa on se huono puoli, että monet tapahtumat ovat pitkän matkan päässä Etelä-Suomessa. Nyt osallistuminen oli helppoa ja pääsimme seuraamaan hyviä esityksiä kotisohvalta käsin. Suuri kiitos kaikille hienoille esiintyjille!

Kuinka moni muu seurasi LANU-festareita ja millaisia ajatuksia tuollainen virtuaalinen tapahtuma herätti?

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

2 kommenttia artikkeliin ”VIRTUAALINEN LANU!-KIRJALLISUUSFESTIVAALI OLI ONNISTUNUT TAPAHTUMA”

  1. Minäkin osallistuin kuuntelemalla muutamaa sessiota ja tykkäsin tosi paljon 🙂 . Suorastaan jään odottamaan jatkoa – tämä olisi hyvä lisä tarjontaan, eikä maantieteellisesti rajattu mihinkään 🙂 .

    Vastaa
    • Joo, me myös toivomme että tällaisia vastaavanlaisia tapahtumia tulisi useamminkin! Osallistuminen oli niin helppoa kotisohvalta käsin. 😄 Moni kirjailija pitää nyt virtuaalijulkkareita, niin niitä on myös hyvä seurata! 😃

      Vastaa

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: