VUOSI BLOGGAAMISTA TAKANA: KANNATTIKO PERUSTAA BLOGI?

Blogisynttärit! Meidän blogin ensimmäinen postaus ilmestyi 29.10.2019 eli tasan vuosi sitten! Kulunut vuosi on ollut vaiherikas ja monenmoista on sattunut matkan varrella: Satun raskausväsymys, Sannan paluu töihin, vauvan syntyminen, syksyn sairastelukierre. Me perustimme tämän blogin puhuaksemme kirjoitusharrastuksestamme sekä jakaaksemme kuvia ja tunnelmia kameran ja lasten kanssa retkeilystä sekä puhuaksemme kotiseudustamme Kainuusta. Tässä postauksessa käymme läpi millaiset fiilikset on nyt ensimmäisen bloggausvuoden jälkeen.

Vuosi bloggaamista takana.

Kannattiko perustaa blogi?

Mietimme pitkään blogin perustamista; mitä siinä olisi hyvää ja huonoa ja jaksaisimmeko panostaa siihen niin että saisimme joka viikko kirjoitettua uusia postauksia ja otettua kuvia. Meitä myös huoletti miten paljon se veisi aikaa, joka muutenkin lapsiperhearjessa on vähissä. Olimme kuitenkin jo niin pitkään pohtineet kirjoitusjuttuja keskenämme, että halusimme päästä puhumaan niistä muidenkin kanssa ja meille blogi tarjosi siihen luontevan väylän. Pelkän kirjoitusblogin sijaan halusimme yhdistää blogiin myös muita sydäntä lähellä olevia harrastuksiamme ja niin blogi vähitellen sai muotonsa. Blogin nimen ja logon keksiminen olivat oma operaationsa mutta niiden muotouduttua olimme tyytyväisiä lopputulokseen.

Blogin kirjoittaminen.

Miltä nyt vuoden bloggaamisen jälkeen tuntuu: kannattiko perustaa blogi?

Kirjoitusharrastuksen kannalta bloggaamisesta on ollut sekä hyötyä että haittaa. Hyötyä on ehdottomasti ollut siitä, että tulee kirjoitettua. Blogipostauksissa on se hyvä, ettei niitä voi jäädä ikuisiksi ajoiksi hinkkaamaan, vaan ne pitää saada valmiiksi ja julkaistua, yleensä parissa päivässä. Blogipostausta kirjoittaessa joutuu myös miettimään miten asiat saa sanottua napakasti, eikä voi jaaritella tyhjänpäiväisiä, vaikka välillä sitäkin tulee harrastettua. Blogin myötä perustetun @kaamoskuutamolla Instagram-tilin kautta löydetyt toiset kirjoittajat/kirjailijat ovat olleet yksi paras asia koko tässä bloggausharrastuksessa. Me emme aiemmin juuri puhuneet kirjan kirjoittamisesta mutta Instagrammissa on helppo keskustella harrastuksestaan muiden kanssa ja sieltä saa aina uusia ajatuksia, vinkkejä ja kokemuksia, jotka auttavat myös omaa tekemistä.

Kirjoittaminen harrastuksena.

Haittapuolena on tietysti ajankäyttö. Koska postausten kirjoittamiseen ja valokuvien ottamiseen menee aikaa, se kaikki on pois kirjan kirjoittamisesta. Yritämmekin käyttää aamun parhaat tunnit kirjan kirjoittamiseen ja päivällä voi paneutua postauksiin, jotka ovat yleensä pienempiä kokonaisuuksia ja helpompia kirjoittaa lyhyemmässäkin ajassa.

Kainuulaista maisemaa.

Valokuvausharrastuksen kannalta blogin pitämisestä on ehdottomasti ollut vain hyötyä! Kameraan tulee oikeasti tartuttua ja kauniit hetket ikuistettua nyt, eikä sitten joku toinen kerta. Valokuvauspostausten kirjoittaminen on myös hauskaa ja siinä samalla tulee mietittyä, mitä luonto oikein itselle merkitsee ja joutuu pukemaan niitä tuntemuksia sanoiksi. Sanoisimme, että vuoden aikana olemme myös kehittyneet valokuvaajina. Lisäksi on hauska huomata, kuinka jälkikasvu matkii meidän valokuvausjuttuja. He kyykkivät vieressä, kun otat lähikuvia ojanpientareen kasveista tai haluavat keikkumaan kiven päälle, jossa juuri olit poseeraamassa.

Kainuulaista vaaramaisemaa.

Myös retkeilyn suhteen blogin pitämisellä on ollut positiivinen vaikutus. Tulee lähdettyä ulkoilemaan, sillä niistä saa helposti hauskoja kertomuksia ja lapset ovat aina riemuissaan. Olemme retkeilleet lähinnä lähimaastoissa, vaikka kesän aikana oli tarkoitus käydä luontopoluilla ja retkeilyreiteillä, mutta ne suunnitelmat vain jäivät kaikkien kiireiden taa. Toivottavasti tulevana talvena olisimme aikaansaavempia ja voisimme kirjoittaa kattavampia retkeilykertomuksia täältä Kainuusta.

Lasten kanssa retkeilemässä.

Millaisia ajatuksia bloggaamisen jatkosta?

Vaikka bloggaaminen on sitovaa ja vie osan vapaa-ajasta, jonka aiemmin pystyi käyttämään kirjoittamiseen tai kotitöihin tai itseensä, olemme kyllä pitäneet tästä harrastuksesta. Postausten kirjoittaminen on hauskaa ja valokuvien ottaminen myös ja tässä samalla saamme ikuistettua meidän lapsiperhe-elämää ja tavallaan pidettyä päiväkirjaa, mitä kaikkea on tullut puuhattua. Postaukset jäävät tänne talteen ja voimme lasten kanssa katsella näitä juttuja kymmenen vuoden päästä ja muistella millainen oli vuosi 2020.

Kainuulaista maaseutua.

Me aiomme päivittää blogia ja uudelleen järjestellä sisältöä, että se olisi paremmin löydettävissä. Olemme myös jäsennelleet, mitkä asiat ovat meille tärkeitä ja mistä aiheista haluamme jatkossa puhua. Tässä listausta:

  • Kirjoittaminen on hieno ja monipuolinen harrastus, josta turhan harvoin tulee puhuttua kenenkään kanssa. Uskomme että tulevaisuudessa luovuus ja itsensä toteuttaminen tulee saamaan aivan uutta merkitystä, kun matkustaminen vaikeutuu ja ihmisten pitää keksiä itselleen uusia vaihtoehtoja hyvinvointiin.
  • Lukeminen voisi olla tulevaisuuden trendejä, sillä kirjan sivuilla voi helposti matkustaa uusiin paikkoihin; paljon helpommin kuin lentokoneen siivillä. Ihana Bookstagram-yhteisö tekee lukemisesta sosiaalista ja toivottavasti myös nuoret innostuisivat siitä entistä enemmän tämän myötä.
  • Young Adult (YA) -kirjallisuuden asema Suomessa on huono: kirjoja julkaistaan vähän, ne ovat vaikeasti löydettävissä lasten- ja nuortenkirjojen joukosta ja ihmiset tuntevat termin heikosti. Nuoret lukevat nykyisin entistä vähemmän ja tämä on huolestuttavaa. Haluamme osaltamme yrittää parantaa tätä tilannetta ja puhua lukemisen merkityksestä ja siitä, että saadaksemme nuoria lukemaan, heillä pitää olla mielenkiintoista luettavaa.
  • Kainuu ja maaseudun elinvoimaisuus on meille tärkeää. Haluamme tuoda esiin sitä, kuinka hienoa on ollut elää lapsuutensa ja nuoruutensa maalla ja toivomme, että Suomen maaseutu säilyy elinvoimaisena. Perhekeskeisyyden ja pehmeiden arvojen nousun myötä yhä useampi haaveilee maalle muutosta. Kertomalla, mitä se on meille merkinnyt ja merkitsee, haluamme kannustaa tähän. Toivottavasti etätyökulttuurin lisääntyminen edesauttaa maaseudun vetovoimaisuuden vahvistumista.
  • Luonnossa oleminen ja retkeily on hauskaa lasten kanssa. Ei tarvitse mennä kuin lähimetsään ja siellä riittää monenlaista katseltavaa ja ihmeteltävää: kesällä kukkia ja kasveja, syksyllä sieniä ja ruskan värjäämiä lehtiä, talvella eläinten jälkiä ja syönnöksiä, keväällä puroja ja lintujen lauluja. Vahva luontoyhteys on yksi meidän tärkeimpiä arvojamme elämässä ja toivomme, että voimme opettaa sen myös lapsillemme.
  • Kohtuullinen kuluttaminen. Luonto ja kestävä kehitys ovat meille tärkeitä. Olemme omassa arjessamme karsineet kulutusta ja ostamme lastenvaatteet yleensä käytettyinä kavereiltamme ja kierrätämme ne toistemme lapsilla. Suosimme myös kotimaisia tuotteita ja ruokaa ja vältämme heräteostoksia/pikamuotia.
Kirjojen lukeminen kannattaa.

Kiitos kaikille lukijoillemme, erityisesti teille, joilta olemme saaneet ihanaa palautetta täällä ja somen puolella. On ollut mukava löytää saman henkisiä ihmisiä, joiden kanssa vaihtaa ajatuksia kirjoittamisesta, valokuvauksesta, luonnosta ja ihan kaikesta, jonka ympärillä meidänkin elämämme pyörii.

Odotamme ilolla mistä kaikesta ihanasta joulujutuista pääsemme kertomaan nyt joulun alla, ja toivomme kovasti kauniita talvisia päiviä, jotta pääsisimme retkeilemään lasten kanssa ja jakamaan taikatalvikuvia.

Iloista syksyn jatkoa ja alkavaa joulun odotusta!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Yksi kommentti artikkeliin ”VUOSI BLOGGAAMISTA TAKANA: KANNATTIKO PERUSTAA BLOGI?”

  1. Tosi kivan sorttiset sivut tyyliltään. Laadukkaat kuvat, hyvä asettelu ja sisältö tekevät kyllä ihmeitä sivuille. Käy vähän jopa kateeksi! Onko tämä joku valmista teemaa vai onko mukana omaa koodia?

    Vastaa

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: