YA-KIRJAT HERÄTTÄVÄT KESKUSTELUA BOOKSTAGRAMISSA!

Bookstagramissa eli kirjagrammissa on nyt kohistu kansainvälisten YA-kirjojen huonoa saatavuutta suomennettuna ja nostettu esille myös sitä, voisiko kapea YA-kirjallisuustarjonta vaikuttaa nuorten lukutottumuksiin. Jos nuorten kirjoja suomennetaan hyvin suppeasti, mitä nuoret sitten lukevat, kun vähäisestä valikoimasta ei löydy mieluista luettavaa?

Muun muassa @lottareadsbooks ja @sirkkuwrites nostivat esiin sen, että Helsingin sanomat uutisoi kirjamyynnin sukeltaneen 40 % ja samalla suurten kustantamojen, kuten WSOY:n ja Tammen kirjakatalogeissa maailmalla suursuosiota nauttivat YA-genren kirjat loistavat poissaolollaan.

Twilight trilogia ja bookstagram kirjakuva.

Näistä postauksista heräsinkin runsaasti keskustelua mm. siitä, millaista YA-kirjallisuutta Suomessa julkaistaan, kuinka kalliita kirjat ovat Suomessa ja kuinka vähän YA-kirjoja arvotetaan, sillä ne ovat lähes aina katalogien viimeisinä ja niputettuna samaan lastenkirjojen kanssa. Keskustelussa nostettiin aiheellisesti esille sitä että: jos nuori ei lue, hänestä ei kasva lukevaa aikuista! Ja nuoren on vaikea innostua lukemisesta, jos ei ole mielenkiintoista luettavaa!

Tähän on koottu IG-kommenteissa esille nousseet asiat – (@lottareadsbooks  (225 kommenttia) ja @sirkkuwrites (52 kommenttia)). Vinkkaa kommenteissa, jos jokin oleellinen pointti jäi uupumaan!

YA-kirjoihin liittyviä ongelmia:

-YA-kirjat ovat aina kustantamojen katalogien lopussa, ja niitä on vain muutama per katalogi

-Maailmalla suosittuja kirjoja käännetään suomeksi liian vähän. Moni on opetellut lukemaan englanniksi tämän vuoksi.

– Harmitellaan sitä, että ulkomaisten YA-sarjojen kääntäminen lopetetaan kesken.

– Lukuinto voi romahtaa nuorena, kun ei ole sopivaa luettavaa eivätkä taidot riitä englanniksi lukemiseen.

– Suomennosten laatu voi olla huono ja pelkistävä. Tämä ärsyttää ja myös huolestuttaa. Kyllä nuoret ymmärtävät mutkikkaampaakin kieltä ja lukeminen on myös opettavasta.

– Ihmetellään miksi nuortenkirjat ovat kustantamojen kuvastossa samassa kategoriassa lastenkirjojen kanssa! Nehän ovat aivan eri asia. Tämä tekee myös vaikeaksi löytää nuortenkirjat lastenkirjojen seasta.  

– Myös kirjastoissa nuortenkirjat voivat olla sekaisin lasten- tai middle-grade kirjojen kanssa. -> Jossain kirjastossa on nuorten hengailupiste nuortenkirjojen osastolla, mikä on todella hieno idea!

– Voi olla, että jotain YA-kirjaa ei edes markkinoida. Kun googlettaa lisätietoa, ei löydy mitään. Ei edes kustantajan infoa.

– Huolestuttavaa, kun eräs kommentoija kertoi nuorten mieltävän suomalaisen kirjallisuuden huonoksi.

– Ihmetellään miksi Finlandia juniorissa lasten kuvakirjat ja nuorten romaanit ovat samassa kategoriassa?

– Käännettyjen YA-kirjojen puutteen lisäksi huolettaa myös kotimainen YA-kirjallisuus ja sen vähyys.

– Televisio, Netflix, pelit ja kännykkä eli some, vievät nuorten lukuaikaa, mutta markkinoinnilla tähän voitaisi vaikuttaa.

– Nuortenkirjoja pitäisi markkinoida paremmin! Uutuuksia ei tunnisteta kirjastossa. Kirjavinkkareita tarvitaan. Juuri nuorten kirjoja olisi helppo markkinoida somessa ja elokuva- ja sarjasovitusten imussa!

– Kirjat liian lyhyen aikaa kirjakaupoissa!

Miksi YA-viehättää:

– Moni pitää YA-kirjojen juonivetoisuudesta.

– Kirjat ovat myös inspiraation lähde kirjoittajille.

Mitä toivotaan:

– Toivotaan uusia kirjoja eikä Harry Pottereiden ja Muumikirjojen uusia painoksia uusilla kansilla!

– YA-kirjat usein fantasiaa tai romantiikkaa, toivotaan myös jännäreitä ja kauhua. Myös enemmän mies/poika päähenkilöitä, se voisi innostaa poikiakin lukemaan.

– Maailmalla myydään ”paperpack” julkaisuja, jolloin kirjojen hinnat ovat kohtuullisia.

– Myös äidinkielenopettajat toivovat enemmän YA-kirjallisuutta, jolloin nuorille olisi helpompi löytää mieluista luettavaa.

– Oma YA-kirjakustantamo sai kannatusta.

Harry Potter ja bookstagram kirjakuva.

Risuja ja ruusuja kustantamoille:

– Kariston YA-kirjojen suomennoksia kehutaan.

– Onko kääntäminen kallista? Moni lukija jäi kiinnostuneena odottamaa vastausta.

– Ihmiset haluavat tukea uutuuskirjojen myyntiä ja ostavat uutuuksia jopa kuukausittain.

– Suomalaisten pokkareiden laatua halutaan nostaa esille. Ne hajoavat käsiin.

– Suomessa kirjat ovat kalliita, uutuus voi maksaa 30 euroa. Eikö voisi julkaista pokkareita?

– Antikvariaateissa on parempi kirjatarjonta kuin kirjakaupoissa.

Tässä muutama kustantamon näkökulma asiaan

– Jos kirjat ei myy, niitä ei ole varaa kustantaa.

– Gummeruksella nuortenkirjat ovat luettelossa suomennetun kaunokirjallisuuden kanssa

– Kirjan suomentamiseen menee puoli vuotta ja voidaan haluta ensin katsoa, kuinka se menestyy kansainvälisillä markkinoilla. Tällöin ne ilmestyvät 1–2 vuotta booktube- ja bookstagram-hehkutusten jälkeen.

– Toivotaan keskustelua, näkyvyyttä ja ilmiötä YA-kirjojen ympärille.

Pari juttua, jotka nousevat meidän mieleen kirjailijan näkökulmasta

– Kirjailija saa pokkareista huomattavasti vähemmän rahaa!

– Kun nuortenkirjan myynti on niin huonoa, tämä ei kannusta kirjoittamaan.

– YA-kirjallisuutta ei mielletä oikeaksi kirjallisuudeksi.

Meidän kyselyssä tähän mennessä esille nousseita asioita

– Pokkareiden tekstit todella pientä! Ja laatua haukuttiin edelleen.

– Kirjasarjojen suomentamista joutuu joskus odottamaan todella kauan. Voi ehtiä ilmestyä 3–4 kirjaa englanniksi.

– Oli kiinnostusta siihen, että mistä kustantamot metsästävät suomennettavia kirjoja. Mietittiin että toivottavasti he seuraisivat kirjatube- ja kirjagram-yhteisöjä, jotka olisivat hyviä paikkoja löytää uutuuksia!

– Eräs kritisoi sitä, että kotimainen fantasia on aika samanlaista. Se sijoittuu Suomeen, kuvaa suomalaisuutta.

– Halutaan YA:n tilalle suomalainen termi! Ehdotettiin varhaisaikuisten kirjat.

– Kahden nuoren aikuisen pojan äiti kertoi seuraavaa: Nuoria kiinnostaa Youtube ja siellä aktiivinen julkaisu mielenkiintoisella tavalla. Tytöille toimii fanitus, jenkeissä yleinen fanikrääsä ja fanikuvat. Myös cosplay on kova juttu! Eli se että voi itse osallistua, pukeutua, jakaa kuviaan. TikTokkia kannattaisi hyödyntää. Nuoria voisi esimerkiksi kannustaa tekemään filmipätkä viimeksi lukemastaan kirjan juonesta ja ehkä sellaisella voisi osallistua johonkin kustantamon järjestämään kilpailuun ja voittaa fanituotteita. Pojat kuuntelevat ennemmin äänikirjoja ja he innostuvat lukemaan esim. sarjojen/elokuvien innoittamana

Harry Potter ja bookstagram kirjakuva.

Tässä sitten meidän mielipiteitämme Suomen YA-kirjoista ja nuorten lukemattomuudesta.

Nuorten elämässä mielikuvilla on paljon valtaa. Jokainen nuori haluaa olla ns. siisti ja sopia joukkoon. Jos nuortenkirjat niputetaan samaan lastenkirjojen kanssa, ei kukaan nuori halua pyöriä kirjastossa lastenosastolla ja tulla kavereiden kiusaamaksi sen takia! Olisikin tärkeää ihan jo mielikuvien takia, että nuortenkirjat erotettaisiin lastenkirjoista.

Mainostaminen ja mielikuvien luominen on todella tärkeää nykypäivänä, niin somessa kuin televisiossa. Nuorten tai YA-kirjoja ei markkinoida kovinkaan näkyvästi, joten totta kai se vaikuttaa niiden myyntiin. Ei nuoret käy kirjojen julkistamistapahtumissa ja harva selailee kirjakatalogeja. Jos kirjaan ei törmää somessa tai TV:ssä, sitä on harvalle nuorelle olemassa.

YA-kirjallisuus ansaitsee aivan ehdottomasti arvon nousun ja yksi tapa tehdä se on nostaa lukuharrastuksen profiilia. Nykyinen bookstagram on ehdottomasti yksi paras paikka tehdä sitä ja sen ihanaa kirjayhteisöä pitäisi nostaa mediassa entistä enemmän esille niin, että tavallinenkin ihminen tavoittaisi sen ja kiinnostuisi. Nuorille voisi myös miettiä omaa kirjayhteisöä!

Kustantamot toivoivat YA-kirjojen ympärille keskustelua, näkyvyyttä ja ilmiötä. Nyt olisi hyvä hetki tehdä sitä! Nostetaan lukeminen ja YA-kirjallisuus suurempaan arvoon. Se toisi nostetta myös nuorten pariin ja uskomme, että lukeminen voisi olla tulevaisuuden trendejä. Sehän on noussut pinnalle nyt koronaeristyksen myötä, joten sama voisi jatkua myös tulevaisuudessa.

Aistienvartija ja bookstagram kirjakuva.

Mitä YA-kirjojen tilanteelle voisi tehdä?

Mitä lukijat voivat tehdä?

YA-kirjojen ympärille voisi yrittää saada samanlaista hypetystä kuin maailmalla. Puhutaan niistä, kuolataan ulkomaisten sarjojen perään ja kerrotaan äänekkäästi, millaista kotimaista kirjallisuutta haluaisimme lukea. Kenellä on varaa, kannattaa ostaa kirjauutuuksia ja näiden ympärille voisi rakentaa myös helppoa vaihtokauppaa/kauppaa facebookissa. Myös kirjastoja kannattaa pyytää tilaamaan kiinnostavaa kirjaa lainattavaksi. Perustetaan oma YA-kirjojen yhteisö, mistä aiomme kirjoittaa oman postauksen lähiaikoina (mm. YA-termi koetaan ongelmalliseksi, joten mitä tämän sijaan kannattaisi käyttää?) ja nostaa keskustelua esiin Instagramissa.

Kuinka yleinen ilmapiiri voisi muuttua?

Yleisesti on tunne, että YA-kirjat eivät ole oikeaa kirjallisuutta vaan hieman helpompaa ja vähempiarvoista juonivetoista kirjallisuutta. Jos ei käytä bookstagrammia ja ole tietoinen siitä, kuinka paljon muut aikuiset lukevat YA:ta, voi tuntea itsensä typeräksi lukiessaan nuortenkirjoja – kokemusta on.

Miksi nuortenkirjat ja YA niputetaan samaan lastenkirjojen kanssa? Viimeisin esimerkki on Helsingin sanomien juttu ”Kevään lastenkirjoissa painottuvat luonnon ja ystävyyden merkitys”, jonka otsikossa ei edes mainita nuortenkirjoja, vaikka jutussa niistä puhutaankin.

Helppo ja oikea ratkaisu tähän asiaan olisi kategorisoida nuortenkirjat ja YA omaksi kategoriaksi ihan kaikkialla! Lehtijutuissa, kirjallisuuspalkinnoissa, kirjastoissa, kirjakaupoissa, kustantamojen katalogeissa. Kehutaanpa tähän väliin Gummerusta, joka näin on tehnyt: ulkomaiset YA-kirjat löytyvät käännetyn kirjallisuuden puolelta!

Kustantamojen katalogeissa tätä on helppo muuttaa mutta kirjastoille tämä on tietysti vaikeampaa rajallisen tilan vuoksi. Silti asiaa kannattaa vakavasti harkita, sillä esimerkiksi Kempeleen kirjastossa Sanna ei ensin löytänyt YA-kirjoja, koska ne olivat lastenkirjojen takana perimmäisessä nurkassa.

Sanna: Eräänkin kerran kirjastossa käydessäni mietin, että teineistä on varmasti tosi hauska yrittää olla siinä cooleina, kun typy haluaa leikkiä hippaa heidän ympärillä. Nuoret haluavat olla keskenään eivätkä pikkulasten joukossa. En minä ainakaan olisi nuorena viihtynyt tuollaisessa paikassa, missä äiti-ihmiset ja taaperot pyörivät ympärillä.

Kirjagram-keskustelussa tuli esille, että joissain kirjastoissa nuorille on oma hengailupaikka nuortenkirjojen luona. Tämä on aivan mahtava idea ja toivottavasti mahdollisimman monet kirjastot ottaisivat siitä mallia! Olisi hienoa, että kauppakeskusten sijaan nuoret hengailisivat kirjastossa.

Ja vielä lopuksi siitä YA-kirjojen arvostuksesta. Nuorten- ja YA-kirjojen merkitys on valtava. Jos nuori ei löydä mieluista luettavaa, hänestä ei kasva lukevaa aikuista. Tämähän on suoraan pois kustantamojen taskusta, joten nuortenkirjoihin kannattaisi ehdottomasti panostaa.

Mieleen herääkin kysymys missä ikävaiheessa mennään vikaan, kun lastenkirjoja on saatavilla satumainen määrä ja niiden myyntiluvut ovat nuortenkirjoihin verrattuna aivan eri luokkaa? Miksi lukevat lapset lakkaavat lukemasta eikä lukuinto näy nuorten/YA-kirjojen myynnissä?

Unien kirjat trilogia ja bookstagram kirjakuva.

Mitä kustantamot voisivat tehdä?

Me emme todellakaan ole kustannusalan asiantuntijoita, joten nämä ajatukset ovat vain meidän näkemyksiämme ja IG-kommenteissa esille nousseita asioita, mitä nuorten- ja YA-kirjojen näkyvyyden parantamiseksi voisi tehdä. Kustantamoilla on omat realiteettinsa, joiden mukaan he toimivat, mutta ei varmasti haittaa, jos esittää innokkaan harrastajan ajatuksia:

Nuorten- ja YA-kirjat kannattaisi sijoittaa katalogeissa omaan kategoriaan! Tällöin ne olisi helppo löytää eikä niitä tarvitsisi etsiä lasten kuvakirjojen joukosta.

Kustantamot varmaankin seuraavat (?) kotimaisia ja ulkomaisia kirjatube- ja kirjagram-kanavia ulkomaisten YA-sarjauutuuksien löytämiseksi. Voisiko kustantamon sivuilla järjestää esimerkiksi äänestyksiä, joissa kirjaihmiset voisivat käydä vaikuttamassa siihen mitä haluaisivat lukea. Äänestykseen osallistuneiden kesken voisi vaikka arpoa sitten tämän kirjauutuuden. (Käännösoikeuksien saaminen ja kannattavuus on toki oma juttunsa mutta siitä ei nyt tässä.)

Mainostaminen. Nuorten- ja YA-kirjoja pitäisi mainostaa! Jos niistä ei tiedä muut kuin kirjakatalogia selaavat kirjaintoilijat, tavoittavuus on riittämätöntä. Ihmisten pitäisi tietää mitä nuortenkirjoja on tulossa markkinoille. Ei Kimiräikkös-kirja varmasti olisi myynyt yhtä hyvin, jos sitä ei olisi mainostettu. Nuoret ovat haastava kohderyhmä mainostajille ja ehkä heidän tavoittamiseksensa kannattaisi hyödyntää enemmän sosiaalista mediaa, erityisesti nyt suosittuja Youtube- ja TikTok-kanavia.

YA-kirjojen pokkariversiot? Hyvälaatuiset pokkarit olisivat todella toivottu lisä YA-kirjoihin, joten kannattaisiko niitä kokeilla? Toki niiden kate on huonompi sekä kustantamoille että kirjailijoille, mutta moni on nostanut esille sen, kuinka 30€ hinta kovakantisesta on vain liian kova, vaikka kuinka paljon rakastaisikin kirjoja.

Tuhatkuolevan kirous ja bookstagram kirjakuva.

Tässä vielä erinäisiä markkinointi-ideoita

Tunnettu tubettaja hehkuttamaan lukukokemusta YA-kirjoista.

Mielenkiintoisia ja kantaaottavia Youtube-videoita nuorten/YA-kirjasta! Esimerkiksi nuorten tuntema henkilö kertoisi kirjasta sen olleen mahtava lukukokemus ja esittäisi haasteen ”Minä sain tästä tällaisia ajatuksia, kerro mitä sinulla tuli mieleen” tai ”Luin tämän ja haluan nyt ehdottomasti tehdä näin. Kerro mitä sinulla alkoi tehdä mieli?” Nuoret haluavat osallistua!

Voisiko kirjatubettaja tehdä videon kustantamon sivuille esimerkiksi kevään nuorten ja YA-kirjauutuuksista? Youtube on suosittu nuorten keskuudessa ja voisi tavoittaa kirjablogeja tehokkaammin nuoren yleisön.

Kirjakaupoissa tila on rajallista mutta olisiko mahdollista saada sinne jotakin mainosjulistetta nuortenkirjoista? Niistä saisi hienoja kuvia ja aivan varmasti ne herättäisivät kiinnostusta niin nuorissa kuin aikuisissakin. Tämä toisi myös kuvittajille näkyvyyttä ja töitä. Ehkäpä mainoskuvia voisi kierrättää kirjastoihin, kun kirjat poistuvat kirjakaupoista?

Kustantamoilla voisi olla oma TikTok-kanava, jossa heitetään nuorille haasteita: lyhytvideo uutuuskirjan juonesta, tanssikuvio kirjalle, kirjan päähahmoksi pukeutuminen tms. Palkinnoksi voisi olla vaikka lahjakortti kirjakauppaan tai fanituotteita.

Kirjamyynnin sesongissa myös nuortenkirjoja esille. Freesejä nuoria kasvoja, siistejä toimintakuvia ja kohtuullisia hintoja.

Tällaisia ajatuksia YA ja nuortenkirjat meissä herättävät. Toivomme, että keskustelu jatkuu vilkkaana: miten YA saadaan Suomessa nousuun ja nuoret kiinnostumaan lukemisesta, niin että se näkyisi myös lisääntyneenä nuortenkirjojen myyntinä ja parempana valikoimana? Esitä meille omia ehdotuksiasi tähän asiaan! Kommentoi alle, laita sähköpostia tai viestiä IG/FB-kanavilla.

Ihanaa että tästä nyt puhutaan! Osallistu sinäkin <3

– Satu ja Sanna

Ps. Tässä YA-kirjoihin liittyviä kanavia ja juttuja, joihin kannattaa käydä tutustumassa.

Olethan tietoinen tästä ihanasta YA-youtube kanavasta: For YA, jota pitävät kirjailijat Elina Pitkäkangas ja Sini Helminen.

YA-kirjoille suunnattu Hel-YA tapahtuma: Sivut Facebookissa.

Kirsin kirjanurkka halusi nostaa tätä nuortenkirjojen huonoa asemaa esille jo vuonna 2018. Lue hänen yhteenveto #nuortenkirjatorstai-projektista.

Yle: Ensimmäinen Harry Potter julkaistiin 20 vuotta sitten – sen jälkeen nuorille kirjoitettuihin kirjoihin tulivat vähemmistöt ja realismi.

Bibobook kirjatube: Eräs syy siihen, miksi lehdissä arvioidaan niin vähän nuortenkirjoja

Helsingin sanomat: Nuorten aikuisten kirjat ovat valtava myyntihitti – paitsi suomessa.

Helmet: Salla Simukka: Nuortenkirjan ei tarvitse päättyä onnellisesti.

Yle: Mikä ihmeen ya? Suomessa nuorten aikuisten kirjallisuus on yhä tuntematonta – maailmalla kirjailijat ja lukijat kohtaavat megatapahtumissa.

Jaa tämä postaus:

4 kommenttia artikkeliin ”YA-KIRJAT HERÄTTÄVÄT KESKUSTELUA BOOKSTAGRAMISSA!”

 1. Onpa todella mielenkiintoinen bloggaus! Itse rakasta nuortenkirjallisuutta (tai YA-kirjallisuutta) ja harmittelen usein, miksei se saa enemmän näkyvyyttä. Bloggaan itse siitä paljon ja mielelläni. Mielestäni YA-kirjallisuudessa tiivistyy hienosti se, miksi lukeminen on monien mielestä (ainakin minun mielestäni) hauskaa: kirjoissa on tosi monipuolisia ideoita, monipuolisia hahmoja eikä niissä pelätä juonivetoisuutta, vaan revitellään täysillä eteenpäin. Lisäksi kirjat ovat usein kauniin näköisiä ja niihin voi liittää fanikulttuuria. Olen itse 28-vuotias, mutta saan edelleen suurimman osan parhaista lukukokemuksistani juuri YA-kirjoista.

  Haluan nostaa esiin myös tärkeän murrosvaiheen: mitä YA-kirjojen jälkeen? Itse koin noin ikävaiheen 20-22 vaikeaksi, koska en oikein keksinyt, mitä lukisin, kun YA-kirjat alkoivat tuntua lapsellisilta. Tuntui silti, etteivät aikuisten kirjat vielä olleet minulle. Onneksi englanninkielisillä markkinoilla on paljon ns. yliopisto/college-kirjallisuutta, jossa nuoret aikuiset pohtivat elämänsä ongelmia. Pääsin itse lukukriisistä yli palaamalla takaisin YA-kirjoihin ja hyväksymällä sen, että hahmot ovat nyt minua hiukan nuorempia, mutta monille tämä vaihe voi lopettaa lukemisen, varsinkin kun parikymppisyys tuo yleensä monia lukemista vähentäviä muutoksia elämään, kuten vaikeammat opinnot, työelämän, parisuhteen ja perheytymisen. Olisi kyllä samalla hienoa, jos YA-kirjojen henki leviäisi enemmän hiukan vanhemmille aikuisillekin suunnattuun kirjallisuuteen. (Englanninkielisissä markkinoissa varsinkin scifin ja fantasian puolella tällaista on paljon, ja veikkaan, että osittain tämän vuoksi monet himolukijat, jotka varsinkin pitävät spefistä, siirtyvät aikuistuttuaan lukemaan lähes kokonaan englanninkielistä kirjallisuutta.) Haluan lukea mielikuvituksellisista, rikkaista tilanteista myös kirjoissa, joissa voi tapahtua aikuisia asioita, kuten aikuismaisia kuvauksia parisuhteista tai 30-vuotiaiden ongelmista.

  Idea omasta YA-kustantamosta on kyllä kutkuttava! Haluaisinpa jopa olla sellaista perustamassa.

  Vastaa
  • Kiitos kovasti 🧡 Tämä on meille tärkeä aihe ja olemme tästä YA-kirjojen arvostuksesta puhuneet keskenämme monta vuotta, joten on aivan mahtava huomata, kuinka muillakin on samansuuntaisia ajatuksia. Ja hienoa että sinäkin bloggaat niistä! Tuo juonivetoisuus YA-kirjoissa juuri viehättää ja meistä fantasia on ihana elementti.

   Tosi hyvä että nostat puheeksi tuon murrosvaiheen! Minä en muista tuollaista omalla luku-urallani, joten enpä olisi hoksannut nostaa sitä esille missään. Tuosta ehdottomasti kannattaa puhua ja YA-henkinen tarina hieman vanhemmilla päähenkilöillä toimisi varmasti!

   Minä en ole lukenut englanniksi ajanpuutteen vuoksi, mutta bookstagrammia seuranneena olen kyllä alkanut himoita muutaman kirjasarjan perään. Niissä on tosiaan aivan ihania kansia! 😊

   Hih, oma YA-kustantamo olisi aivan huippu! Voit alkaa puuhaamaan sellaista niin me voidaan sitten tyrkyttää meidän kässäriä sinne 🙈

   Vastaa
 2. Hyvä ja kattava teksti, joka sisältää paljon tärkeitä pointteja! 😊
  Itse olen huomannut, että kirjakauppaan mennessä myynnissä on vain kirjasarjan uusin osa. Mitenköhän siinä sitten onnistuu aloittamaan sarjan lukemisen, kun aiempia osia ei enää saa kaupasta? Näin on käynyt kohdallani useasti, viimeksi ostaessani Caraval-sarjaa kaupassa oli taas vain viimeinen osa ja päädyin sitten ostamaan kirjat netistä. Mielestäni tämä karsii lukijoita, kun kaupasta ei saa ostettua ensimmäistä osaa.

  Edellisen henkilön kommenttiin viitaten olemassa on myös NA eli new adult -kirjallisuus, jota voi kokeilla, jos YA-kirjallisuus tuntuu liian nuorelta. Itse (26v) luen sekä YA- että NA-kirjallisuutta. NA-kirjallisuudessa henkilöt ovat aikuisia, mutta kirja on silti seikkailu/fantasiahenkinen. Kirjoissa saattaa olla aikuisille suunnattua sisältöä, kuten seksuaalista sisältöä.

  Näin mielenkiintoisena faktana voin sanoa, että yhden facebookin englanninkielisen YA-ryhmän (28,7 tuhatta jäsentä) yleisin ikäluokka kyselyn mukaan on 26-35 vuotiaat (53% ryhmän jäsenistä), joten tästä voi päätellä, että suurin osa lukijoista onkin aikuisia. Suomessa YA mielletään jostain syystä vain nuorille luettavaksi.

  Sitten vähän suomennoksista… En tiedä mitä ajan kuluessa on tapahtunut, mutta monet uudet käännetyt nuortenkirjat ovat mielestäni hieman huonosti käännettyjä. Ei tietenkään kaikki. Tämä on kuitenkin syy, miksi usein itse en osta suomeksi teosta. Esim. englannin ”there is..” on käännetty ”siellä on…” vaikka suomen kielessä tätä ei yleensä tarvita. ”There was an apple on the table” kääntyy paremmin ”Pöydällä oli omena” eikä tarvitse ylimääräisiä sanoja. Luen nykyään lähes täysin englanniksi, mutta suosikkisarjani olen ostanut myös suomeksi, jos ne ovat siis saatavilla suomeksi. Sekä tietysti kotimaiset sarjat 🙂

  Vastaa
  • Kiitos kun kerroit ajatuksiasi! Tuo on ihan totta, että miten ihmeessä jonkin sarjan voi aloittaa, jos siitä puuttuu alkuosa? Onneksi niitä tosiaan löytää sitten netistä, mutta tuo karsii varmasti kirjakauppojen myyntiä.

   Ja hyvä vinkki tuo NA-kirjallisuus! 😃 Pitääpä perehtyä siihen tarkemmin ja tehdä vaikka oma postaus näistä eri kirjallisuuden lajeista, kun tuntuu että osa noista termeistä on hukassa monelta.

   YA:n asema Suomessa on vähän kummallinen. Sen profiilia pitäisi ehdottomasti saada nostettua jotenkin… Tuo että maailmalla aikuiset lukevat sitä paljon on hieno juttu ja sitä pitäisi ehdottomasti saada tuotua tänne Suomeenkin!

   Joo, tämä suomennosten huonous nousi esiin myös aiemmissa keskusteluissa ja se varmasti vaikuttaa lukukokemukseen ja saa koko kirjallisuuden tuntumaan huonolta. Tässä olisi varmasti kustantamoilla peiliinkatsomisen paikka ja toivottavasti ongelman esiinnostaminen tuo sitä, että siihen myös tartutaan.

   Ja ihana että ostat kotimaista kirjallisuutta 🧡 Täällä on monia upeita kirjailijoita, jotka kyllä ansaitsevat paikan kirjahyllyssä!

   Vastaa

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: