YHDESSÄ KIRJOITTAMINEN – HYVÄT JA HUONOT PUOLET

Mitä yhdessä kirjoittaminen vaatii ja mitkä ovat sen hyvät ja huonot puolet?

Moni kirjailija tekee työtään yksin ja varmasti nauttii siitä, että saa itse olla vastuussa kaikista kirjan päätöksistä. Se on paljon selkeämpää eikä tarvitse ottaa huomioon toisen ihmisen mielipiteitä. Kirjasta tulee juuri sellainen kuin sen itse haluaakin olevan.  

Meidän lähtökohtamme on erilainen: tämä kirjasarja on meidän yhteinen projektimme ja sen sisällön pitää olla molempien näköinen. Haluankin tässä listata mitä hyviä ja huonoja puolia yhdessä kirjoittamisessa mielestäni on.

HYVÄT PUOLET

1. Yhdessä tekeminen motivoi ja antaa uskoa kirjaprojektiin

Kirjan kirjoittaminen on iso projekti. Joskus nuorempana haaveilin kirjan kirjoittamisesta mutta en silloin uskonut, että minusta olisi niin suureen urakkaan. Kun Sanna sitten sai idean tästä kirjasarjasta, en epäröinyt hetkeäkään – totta kai me kirjoittaisimme yhdessä ja vieläpä kokonaisen kirjasarjan!

Olemme kirjoittaneet ensimmäistä osaa jo monta vuotta ja sen valmiiksi saaminen näyttää vain venyvän. En silti ole kertaakaan epäillyt, etteikö se valmistuisi – pikkulapsiarjessa asiat vain ottavat oman aikansa. Kun motivaatio kirjoittamiseen on suuri, se varmasti vielä tuottaa tulosta.

2. Kirjasarjan tapahtumien suunnittelu on helpompaa

Meidän työnjaossamme Sanna kirjoittaa kirjasarjaa eteenpäin, ja minä keskityn viimeistelemään ensimmäistä kirjaa. On hyvä, että pystymme miettimään kirjasarjan etenemistä pidemmälle ja rakentamaan loppupuolen tapahtumia samalla, kun viimeistelemme ensimmäistä kirjaa. Näin ideat saadaan konkreettisesti kirjoitettua tarinaan ja huomaamme heti, toimivatko ne vai aiheutuuko juonenkäänteistä odottamattomia ongelmia kirjasarjan loppupuolella.

3. Toiselta saa heti palautetta ja rohkaisua

Yhdessä kirjoittamisessa on se hauskuus, että toiselta saa välittömästi palautetta ja kynnys kysyä mielipidettä on pieni. Pallottelemme usein vaikeita kappaleita keskenämme saadaksemme ne toimimaan. Minulla on paha tapa jäädä näpertämään pienten yksityiskohtien kanssa, vaikka Sanna yrittää sanoa, että kappale on hyvä ja voisin jo jatkaa eteenpäin.

4. Taustakirjallisuuteen tutustumisessa voidaan tehdä työnjako

Kirjan aiheen tiimoilta meidän työlistallamme on myös taustakirjallisuuteen tutustumista. Tässä onkin hyvä tehdä työnjakoa ja myös vaihtaa ajatuksia siitä, miten taustakirjallisuudesta poimitut asiat tulisivat esille kirjassa.  

5. Yhdessä kirjoittaminen ja ideoiminen on hauskaa

Minusta kirjan kirjoittaminen yhdessä on todella hauskaa! Toisen kanssa on kiva miettiä kirjamaailman tapahtumia: sen juonikuvioita ja hahmojen tekemisiä, tapahtumapaikkoja ja kaikkia pieniä yksityiskohtia, jotka toivon mukaan ovat viimeinen silaus tarinan eloon herättämisessä.

En tiedä johtuuko se siitä, että olemme identtisiä kaksosia, mutta välillä meidän ajatuksemme juoksevat hyvin samansuuntaisia ratoja: joskus olemme hoksanneet saman ongelman ja keksineet siihen samantyylisen ratkaisun; joskus taas toisistamme tietämättä olemme kehitelleet samanlaista juonikuviota ja olleet sitten aivan innoissamme siitä, kun toinenkin pitää ideasta.

HUONOT PUOLET

1. Omat hyvät ideat eivät aina päädy kirjaan asti

On niin ärsyttävää, kun olet mielestäsi keksinyt hyvän idean ja aivan innoissasi selität sen toiselle mutta hän ei innostu siitä ollenkaan. Mikä lässähdys!

Lievimmillään asia unohdetaan saman tien mutta pahimmillaan olemme saaneet vastakkaisista mielipiteistä aikaan kunnon erimielisyyksiä. Tästä on seurannut kiivasta soittelua tai whatsapp-viestien näpyttelyä lukuisilla hymiöillä höystettynä. Kirjoittaminen voi olla tunteita nostattavaa puuhaa!

2. Kriittinen palaute voi vaikuttaa kirjoittamiseen

Minä olen välillä hieman jyrkkä ajatuksissani, ja Sanna onkin kertonut tässä postauksessa Mitkä asiat vaikuttavat kirjoitusvireeseen siitä omia ajatuksiaan. Pahimmillaan huonosti muotoiltu palaute voi viedä hetkeksi koko kirjoitusinnon. Onneksi erimielisyydet yleensä unohtuvat nopeasti ja sitten on taas hauska miettiä kirjajuttuja yhdessä!

3. Pitää osata tehdä kompromisseja

Yhdessä kirjoittaminen on kompromisseja. Kirja ei ole vain sinun näkemyksesi vaan se, mitä yhdessä saamme aikaan. Kaiken kaikkiaan meillä on yllättävän vähän erimielisyyksiä ja monessa asiassa olemme samoilla linjoilla. Joskus olemme kuitenkin joutuneet miettimään tiettyjä asioita monelta kannalta ennen kuin olemme löytäneet molemmille sopivan ratkaisun. Se on välillä tuskastuttavaa ja vie aikaa, mutta kuuluu asiaan tässä meidän projektissamme.

YHTEENVETO

Yhteenvetona voisin siis todeta, että minulle yhdessä kirjoittamisessa on enemmän hyviä kuin huonoja puolia enkä osaa kuvitella, että olisin uskaltautunut näin suureen projektiin yksin. Yhdessä tekeminen antaa motivaatiota ja itseluottamusta sekä varmuutta siitä, että joku kaunis päivä saamme vielä kirjamme valmiiksi!

Miten sinun kirjoittamisesi – kirjoitatko yksin vai yhdessä toisen kanssa? Mikä siinä on parasta tai pahinta?

– Satu

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: