KESÄKUUN TAIVASTELUT

Nyt on kesä! Luonto on jo herännyt ja nurmikot ja koivut vihertävät kiihtyvää tahtia. Voikukkapellot ovat taas täällä ja pienet horsmat kasvavat silmissä. Tämä onkin luonnossa liikkujalle innostavaa aikaa ulkoilla, kun on niin paljon uutta nähtävää.

Harso pilviä.

Tähtitaivas lyhyesti

Kesäkuussa aurinko ei laske pohjoisessa ja Keski-Suomessa se käväisee pari astetta horisontin alapuolella. Eteläisessä Suomessa voi edelleen bongailla tähtiä. Puolen yön aikaan kesäkolmion tähdet: Lyyran Vega, Kotkan Altair ja Joutsenen Deneb loistavat korkealla kaakossa. Länsi-lounaan suunnalla näkyy Karhunvartijan Arcturus ja myös himmeämpiä tähtiä voi näkyä. Niitä kannattaa tähyillä erityisesti etelän suunnalta, jossa on pimeintä.

Kuu ja tähti.

Kuu

Alkukuusta kasvava kuu nousee taivaalle iltapäivällä ja katoaa länteen vasta yöllä.  Täysikuu on 5. päivä ja uusikuu 21.6. Kapea kasvavan kuun sirppi näkyy taivaalla puolen yön aikaan 22./23. päivä.

Aurinko

Kesäpäivänseisaus on 21.6. Aurinko ei laske pohjoisessa lainkaan ja etelässä päivän pituus on 18 tuntia 52 minuuttia, Oulussa 22 tuntia 2 minuuttia.

Aurinkoinen järvimaisema.

Ilmakehä

Valaisevia yöpilviä näkyy eteläisessä Suomessa puolen yön molemmin puolin. Pohjoisessa taas yöt ovat liian valoisia niiden erottamiseen. Nämä ovat meidän jokavuotisella bongauslistalla niin saa nähdä jaksaisiko tänä vuonna valvoa niin kauan, että ne ehtisivät ilmestyä taivaalle.

Siitepölykehiä voi näkyä vielä kesäkuussa ja kannattaa seurata siitepölytiedotteita. Tummat aurinkolasit sekä auringon peittäminen käden, jonkin rakennuksen tai puun taakse auttaa havaitsemisessa.  Siitepölykehän voi nähdä myös kuun ympärillä.

Kangastuksia voi nähdä lämpiminä päivinä suurten vesien yllä, jos vesi on vielä viileää. Tällöin erilämpöisten ilmamassojen rajapinta muuttaa ilman taitekerrointa ja se heijastaa valonsäteitä eri tavalla, jolloin kauempana näkyvä kohde voi ”leijua” ilmassa tai se voi näyttää venyneeltä.

Sateenkaari.

Sateenkaaret näkyvät saderintamien jälkeen ja ovat jokavuotinen ihastelun aihe. Pääsateenkaaren lisäksi voi nähdä sivusateenkaaren sekä moninkertaisia interferenssikaaria.

Myös haloilmiöitä kannattaa muistaa katsella.

Kesäkuussa voi esiintyä monenlaisia myrskyilmiöitä erikoisista pilvityypeistä ja trombeista kunnon ukkosmyrskyihin, ja niistä kannattaakin tehdä havaintoilmoitukset Taivaanvahtiin. Ursan myrskybongaus-sivustolta löytyy turvallisuusohjeistusta aloittelijoille sekä vinkkejä myrskyolojen valokuvaukseen.

Myrskyisää.

Lintubongaus

Pääskyt ovat saapuneet, joten kesä on täällä! Ainakin sen vanhan sanonnan mukaan: kuu kiurusta kesähän, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään. Aamuinen lintukonsertti on niin kaunista kuultavaa ja joutsenten ja hanhiparvien lennot talon yli komeaa katsottavaa. Kuovit laulavat vieläkin pelloilla ja rastaat pensaikoissa. Tiltaltti jatkaa joka kesäistä lallatustaan ja Sannan pihalla Kempeleessä mustarastas on joka vuotiseen tapaan tehnyt pesänsä kuusituhelikkoon.

Birdlifen Tiira-lintutietopalvelusta voit seurata mitä muuttolintuja kotiseudullasi on jo havaittu.

Peippo.

Kesän merkkejä

Varma kesän merkki on se, että toppavaatteet pääsivät pesuun ja talvitelolle. Harvoin on tarvinnut toppatakkia toukokuun loppupuolella, mutta nyt sille oli käyttöä, kun ulkoili lapsen kanssa. Aamut olivat hyytävän kylmiä ja yöpakkaset hellittivät vasta viime viikolla. Helatorstain aikaan lämpö alkoi hemmotella Kainuutakin ja sen kyllä huomasi. Puut vihertyivät melkein silmissä ja voikukat puskivat pintaan niin, että pellot heloittivat kauniin keltaisina.

Puna-ailakki.

Tuomi kukkii jo paikoin ja pihlajassa on pienet kukkanuput. Puna-ailakki kukki toukokuun lopulla jo kauniin vaaleanpunaisena

Aurinkoista kesäkuuta kaikille! 

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: