10 PARASTA ASIAA JOULUN ODOTUKSESSA JA JOULUSSA

Marraskuu alkaa olla lopuillaan ja kohta on joulukuu. Joulu tulee! Kuka muu on innoissaan?

Joulun odotus alkaa, kun glögit ja suklaakonvehdit löytävät tiensä kauppojen hyllyille. Höyryävä glögikuppi ja pari konvehtia (tai puolikas rasia) sohvan nurkassa ovat mitä parhain tapa rentoutua päivän päätteeksi.

Joulu on rauhoittumisen aikaa. Silloin ollaan kotona ja tehdään perinteisiä juttuja: lauletaan joululauluja, laitetaan jouluruokaa ja noudatetaan perinteitä, joihin kuuluu mm. lahjojen paketointia ja joulusaunan lämmitystä. Päätimme näin joulua odotellessa kertoa aina perjantaisin meille rakkaista jouluaiheista. Tässä asioita, jotka meidän mielestä ovat parasta joulun odotuksessa ja joulussa.

Höyryävä glögikuppi kruunaa joulun odotuksen.

1. Kynttilän valossa fiilistely

Voiko kynttiläkippoja olla liikaa? Niitä on nimittäin vuosien saatossa kertynyt kohtalainen arsenaali. Syksyn myötä kynttilöitä sytytellään aamujen ja iltojen pimetessä ja niiden valossa onkin mukava fiilistellä ja miettiä esimerkiksi kirjoitusjuttuja. Nykyisin pikkuihmisten vuoksi tulee suosittua led-kynttilöitä, mutta eivät ne kyllä ole aitojen kynttilöiden veroisia.

Säihkyvät kynttilät luovat joulun tunnelmaa.

2. Suklaakonvehdit

Suklaan suurkulutus alkaa heti kun ne ilmestyvät kauppoihin. Yleensä konvehtien tankkaus onnistuu niin hyvin, ettei joulunpyhinä niitä edes tee enää mieli, vaan voikin keskittyä nauttimaan muista jouluherkuista.

Jouluna suklaan suurkulutus voi olla mahdollista.

3. Glögi ja piparit

Höyryävän kuuma glögikupponen ja rapean rouskuvat piparit kuuluvat ehdottomasti meidän joulunodotukseemme. Glögin mausteinen tuoksu leijuu ympäriinsä ja luo jouluntunnelmaa.  Piparit ja glögi sopivat myös hyvin kirjoituskaveriksi. Onkin ihana sulkea silmänsä, miettiä tarinan etenemistä höyryävää juomaa siemaillen ja pipareita mutustaen.

Glögi ja piparit sopivat myös kirjoituskaveriksi.

4. Jouluvalot

Kyntteliköt, erilaiset valonauhat ja ikkunakoristeet tuovat kauniisti valoa tähän vuoden pimeimpään aikaan. Ulkona liikkuessa onkin mukava katsella, kuinka valot loistavat pihoissa ja ikkunoissa palaa kynttelikkö tuoden joulun odotuksen tunnelmaa jo marraskuun loskakeleihin.

Jouluvalot tuovat ihanasti joulun tunnelmaa.

5. Joululaulut

Joululauluja on mukava laulaa pitkin syksyä ja virittäytyä vähitellen joulun tunnelmaan. Ne herättävät lapsuusmuistoja perukan koulun joulujuhlista ja viime vuosina on tavoittanut taas sitä lapsuuden joulun tunnelmaa, kun lapsille on tullut laulettua noita vanhoja tuttuja lasten joululauluja. Tietyt laulut ovat vuodesta toiseen kestosuosikkeja, ja niitä lauletaan joka vuosi joululahjoja paketoidessa ja joulusaunassa. 

Joululauluja aletaan laulaa jo syksyn aikana.

6. Valkoinen joulu

Jouluun kuuluu myös lumivalkea maa, joka verhoaa puut ja pensaat kauniiseen huntuunsa. Parasta olisi, jos aattona sataisi hitaasti maahan leijuvia suuria lumihiutaleita, mutta myös kirkas pakkaskeli loistavine tähtitaivaineen käy hyvin. Toivotaankin, että tänä vuonna lumi sataisi ajoissa myös etelään,  ja saisimme valkoisen joulun koko maahan!

Jouluun kuuluu myös valkoinen maa.

7. Yhdessä olo

Joulupyhinä on ihana viettää aikaa perheen kesken ja nauttia kiireettömyydestä. Arki on aina niin kiireistä mutta jouluna rauhoitutaan ja tehdään yhdessä perinteisiä juttuja: koristellaan kuusta, lämmitetään joulusaunaa ja syödään hyvin. On mukava, kun on monta päivää aikaa olla koko perheen voimin yhdessä ja tehdä perinteisiä juttuja.

Joulu on rauhoittumisen ja yhdessäolon aikaa.

8. Joulukuusi

Mikään ei tuo joulun tunnelmaa niin kuin jouluaattona sisään kannettu kuusi! Kuusen tuoksu ja ympäriinsä varisseet neulaset ovat mitä varmin merkki siitä, että nyt on joulu. Kuusen koristelu kuuluu aattoaamun perinteisiin ja Satun joku vuotinen haaste on asetella kynttilät niin, että ne loistavat tasaisesti kuusen oksilla. Meidän joulukuumme saa yllensä punakultaiset koristeet ja ikivanha tonttuperhe asuu sen oksistossa.

Joulukuusen koristelu on joka vuotinen perinne.

9. Jouluruoka

Joulukinkku kruunaa joulupöydän ja sen rinnalla porkkana- ja lanttulaatikot kuuluvat myös joulun kestosuosikeihin. Rosollia vaaleanpunaisine kermavaahtokastikkeineen taas otetaan muodon vuoksi lautaselle. Joulupöytään kuuluu myös äidin tekemä suolalohi, keitetyt perunat, sekä kinkun paistoliemestä tehty kermakastike. Leipälautaselta löytyy riisipiirakat ja kainuulaiset herkut rönttöset. Jälkiruokana niille, jotka vielä jaksavat syödä, on kermaista luumurahkaa, joulutorttuja sekä raikkaita jouluomenia ja klementiinejä.

Jouluruuan kruunaa jälkiruuaksi tarjoiltavat jouluomenat, klementiinit ja luumurahka.

10. Joululahjat

Ei se saaminen vaan antaminen. Nuorempana suunnittelimme huolella joululahjat kullekin perheenjäsenelle ja kiertelimme jouluostoksilla viimeisiin arkipäiviin. Lahjapaperia ja -narua kului lahjoja paketoidessa metritolkulla ja aattoiltana kuusen alla odotti isot lahjapinot. Vanhemmiten taas joulussa on alkanut lahjojen sijaan arvostaa enemmän sitä kiireettömyyttä ja yhdessä oloa sekä tietysti hyvää jouluruokaa, ja lahjoja tuleekin hankittua lähinnä perheen pienimmille.

Ei se lahjojen saaminen vaan antaminen ja paketoimisen riemu.

Ihanaa joulun odotusta kaikille!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: